Atzīmējot priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu, 1.novembrī atklāta jauna, informatīva mājas lapa priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecākiem - piedzimuagrāk un foto izstāde "Es piedzimu agrāk", kuras mērķis ir pievērst uzmanību pirms laika dzimušajiem bērniem Latvijā.

Mājas lapa izveidota, lai sniegtu atbalstu vecākiem, kuru ģimenēs bērni dzimuši pirms paredzētā laika. Tajā pieejama visa nepieciešamā informācija par priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem un to, kā rīkoties, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību.

Lai emocionāli stiprinātu citas ģimenes, kurās mazulis piedzimis priekšlaicīgi ikviens aicināts ar savu pieredzi dalīties un iedvesmot citus pirms laika dzimušo bērnu vecākus, sniedzot cerību un spēku ģimenēm, kuru bērniņi piedzimuši agrāk.

Pasaulē priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena tiek atzīmēta 17.novembrī. Savukārt Latvijā šī diena šogad tika atzīmēta 1.novembrī ar foto izstādes "Es piedzimu agrāk" atklāšanu, lai pateiktos visiem ārstiem, māsām un citiem profesionāļiem, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt pirms laika dzimušiem bērniņiem, kuriem nepieciešama īpaša aprūpe un uzmanība, esot līdzās brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, kā arī iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērna dzīvību, un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Latvijas Neonatalogu biedrības vadītāja, daktere Amanda Smildzere priekšlaicīgi dzimušo dienas laikā informēja, ka Latvijas Neonatalogu biedrība strādā pie ilgstošās uzraudzības programmas "Follow-up" izveides priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, kuras mērķis ir sekot bērnu attīstībai, agrīni atpazīt veselības traucējumus, tos koriģēt, kā arī organizēt bērnu atveseļošanās procesu vairāku gadu garumā un sniegt psiholoģisko atbalstu ģimenēm.

Izstādes "Es piedzimu agrāk" fotogrāfiju autors Juris Beikmanis atzina: "Kad tiku uzaicināts fotografēt priekšlaikus dzimušos bērnus šķita, ka tā būs ikdienišķa foto sesija. Taču, ieejot slimnīcas palātās apstulbu,jo bērniņi bija tik mazi, ka dažus no tiem varēja paņemt un ielikt vienā plaukstā - to svars bija vien 700-800 gramu. Mazuļi gulēja inkubatorā, saslēgti ar caurulītēm un apkārt mirdzošo podziņu lēruma ieskauti. Laiku pa laikam par šiem bērniem piedomāju un man ļoti gribējās zināt, kāds ir viņu dzīves ceļš pēc slimnīcas un to, cik gan daudz paveikt var viens cilvēks, cik daudz izturēt var viens mazs bērns. Tāpēc tapa fotogrāfijas arī gadu pēc mazuļu dzimšanas.

Fotogrāfijās redzamie mazuļi, parādot sevi dzīves pirmajos mirkļos, ar pieaugušo palīdzību, panāca papildus finansējumu medikamentu iegādei citiem priekšlaikus dzimušajiem bērniem. Tāpēc esmu no sirds priecīgs, ka ar savu dzīvot prieku šie bērni turpina palīdzēt citiem priekšlaikus dzimušajiem un nešaubīgi varu apgalvot - katrs no viņiem nākotnē kļūs par izcilu personību!"

Ik gadu pasaulē nāk 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no desmit jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaicīgi jeb pirms 37.grūtniecības nedēļas dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņi.

Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināms. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!