Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad Dalailamam tika jautāts, kas viņu visvairāk pārsteidz runājot par cilvēci, viņš atbildēja: "Cilvēks. Jo viņš ziedo savu veselību, lai nopelnītu naudu. Tad viņš ziedo naudu, lai atgūtu veselību. Un tad tik daudz satraucas par nākotni, ka neizbauda tagadni; rezultātā viņš nedzīvo ne tagadnē, ne nākotnē, viņš dzīvo it kā nekad negrasītos mirt, un tad nomirst nekad tā lāga arī nedzīvojis."

Tāpēc ir vērts ik pa laikam novērtēt un paanalizēt savu dzīvi no malas. Vai katru dienu sev atvēlam laiku arī dzīvošanai? Vai veltam laiku tādām lietām, kas tieši katram mums sagādā prieku? Līdz pamazām prieks ienāks katrā mūsu ikdienas solī un mirklī, un tas tiks izdzīvots ar prieku, un dzīvošana būs prieks!

Tici! Mēs, Tavi vecāki, Tevi ļoti mīlam un cienām, un vēlamies, lai Tavs dzīves ceļš būtu labāks par mūsējo, lai Tu vairāk sasniegtu un izbaidītu dzīvi! Mūsu lielākā vēlme ir, lai Tu būtu vesels un veiksmīgs, lai Tev ir mīloša ģimene un veseli, laimīgi bērni, lai Tev vienmēr ir sapnis, uz kuru tiekties un darbs un draugi, kas Tevi atbalsta un palīdz!

Bet ņem vērā, ka alkohols nav tā lieta, kas Tev palīdzēs labāk iejusties kompānijā, nogremdēs Tavas bēdas vai paildzinās Tavus priekus... Alkohols, ir kā slimība, kas ar laiku Tevi padara vāju, nervozu, neapmierinātu un neuzmanīgu, tas noslāpē tavu intuīciju, loģisko domāšanu un spriestspēju.

Relatīvi mazas alkohola devas atslābina, atraisa un padara runātīgāku un dzīvīgāku, bet lielākas devas noved pie nekoordinētām kustībām, traucētas spriestspējas un miegainības, bojājot nervu sistēmu un aknas, līdz Tu nekoordinē sevi un tas noved pie nelaimes! Katram šī robeža ir individuāla un tā ir ļoti šaura!

Esi vērīgs un izvēlies, kas Tev ir svarīgāk - dzīvot pilnasinīgi un priecāties par katru dzīves mirkli, vai kļūt par atkarīgo un mocīt sevi un citus...

Arī mēs, vecāki, esam ar alkoholu svinējuši prieka brīžus, slīcinājuši bēdas, bet esam nonākuši pie secinājuma, ka labāk izvēlēties aktīvu atpūtu, jauku kopā būšanu un pilnasinīgu dzīvošanu, aizstājot alkoholu ar labiem draugiem, dzīvesprieku un aktīvu atpūtu!

Tici, mēs tam esam gājuši cauri un esam gatavi Tev palīdzēt, tikai paprasi, parunā ar mums. Mums nav nekā svarīgāka dzīvē, kā laimīgs un vesels mūsu bērns!

Mēs Tev ticam un Tevi mīlam, tāpēc esi vienmēr Tu pats! Izvērtē situāciju un rīkojies kā uzskati par pareizu sev! Atceries, mēs esam ar Tevi un vienmēr gatavi Tevi atbalstīt!

Mēs esam par Tevi, jo Tu esi labākais, kas mums ir!

Ar cieņu,

Vecāki

Vēstule tapusi sadarbībā ar "Latvijas vecāku kustību". 

Kā liecina ESPAD pētījums 15-16 gadu vecumā Latvijā gandrīz visi jaunieši (96%) ir pamēģinājuši alkoholu. Aptuveni divas trešdaļas jauniešu to ir lietojuši vismaz reizi pēdējā mēneša laikā. 79% aptaujāto jauniešu pirmā alkohola lietošanas pieredze bijusi līdz 13 gadu vecumam.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!