Fоtо: PantherMedia/Scanpix
Pieņemts, ka mazus puisīšus, vismaz kamēr viņi paši sāk izvēlēties sev apģērbu, galvenokārt tērpj zilas krāsas apģērbā, bet meitenītes - rozā. Neviens gan nezina, kopš kuriem laikiem šāda krāsu iedalīšana pēc dzimumiem sākusies, bet krāsu terapijas speciāliste skaidro, kāpēc tam ir pamatots iemesls.

Kā portālam Cālis.lv pastāstīja krāsu terapijas speciāliste Elita Goldmane, apģērba krāsa ietekmē bērna pašnovērtējumu, veselību un pašsajūtu, kā arī to, kā viņu uztver apkārtējie.

Ieteicamās krāsas bērna garderobei:

Sarkanā - tā ir spēcīga krāsa, un tās īpašību dēļ šo krāsu nav ieteicams iekļaut bērna garderobē līdz gada vecumam.

Krāsu terapijā sarkano izmanto, strādājot ar kautrīgiem, ar sevi nepārliecinātiem bērniem, tādiem, kuriem ir ļoti zems pašvērtējums. Kautrīgiem mazuļiem ieteicami vismaz daži sarkanas krāsas apģērbi. Ja bērnam iesākumā nepatiks šie apģērbi, ieteicams sākt ar mazām detaļām - šallītēm, kurpītēm un citiem sīkumiem. Ar laiku bērns pieradīs pie šīs krāsas. Sarkanā krāsa palīdzēs mazulim mobilizēt savus spēkus sarežgītās situācijās, kļūt pārliecinātākam par sevi.

Pēc savas psiholoģiskās būtības sarkanā ir vīrīšķīga krāsa. Tāpēc tai būtu jābūt puisīša garderobē. Savukārt meitenītes garderobē tai jābūt saprātīgā daudzumā, pretējā gadījumā viņai var izveidoties valdonīgs raksturs jeb kā mēdz teikt - "dzelzs lēdija".

Zilā - pēc ietekmes vājāka kā sarkanā, aukstāka, mierīgāka un mazāk agresīva. Arī tās izmantošanā ir jābūt mēra sajūtai.

Šo krāsu ieteicams izmantot emocionālu, nervozu puiku garderobē, jo tā palīdz savaldīt emocijas, nodalot svarīgo no otršķirīgā. Šī krāsa pastiprina viņu vīrišķīgumu, mazina spriedzi. Turpretim zilo krāsu nav ieteicams izmantot nekomunikablu bērnu apģērbā. Ja zilas krāsas tērpi tiek izmantoti meitenēm, tas varētu veicināt kādu vīrišķīgu īpašību izveidi.

Gaišzila - kas pēc būtības ir saplūdusi baltā un zilā. Šīs krāsas apģērbā visbiežāk ietērpj jaundzimušus puisīšus. Lai gan neapzināti, bet tas ir tāpēc,ka puisīši piedzimst vārgāki nekā meitenītes. Gaišzila krāsa ne tikai nomierina bērnu, bet arī paaugstina imunitāti, noņem fizisku un garīgu spriedzi, liek justies komfortabli. Meitenes garderobē ieteicams to lietot kā otršķirīgu.

Dzeltena - silta un saulaina krāsa. Tai jābūt bērna garderobē kā pamata krāsai. Ja to izslēdz, tad atņem bērnam dzīvesprieku. Tomēr šī krāsa nevar arī kļūt par bērna garderobes pamatkrāsu, lai bērns nedzīvotu uz vienas pamatemocijas viļņa. Vienkārši - vēlāk bērns nebūs gatavs dzīves grūtībām.

Zaļa - dabas un dzīves krāsa. Tā var būt par pamatkrāsu gan meitenītes, gan puisīša garderobē. Jautājums tikai, ko vecāki vēlas izaudzināt: veiksmīgu pragmatiķi vai radošu personību? Ja pragmatiķi, tad zaļā var būt pamatkrāsa, ja radošu personību, tad zaļa krāsa nav ieteicama. Vislabāk šo krāsu izmantot mēreni.

Oranža - dugrības, vieduma un psihiskās veselības krāsa. Tā nepieciešama abu dzimumu bērnu garderobēs. Ļoti ieteicama nervoziem un fiziski vārgiem (vājiem) bērniem. Turklāt šīs krāsas pielietojums var būt maksimāls, taču oranžo nevar lietot tikai vienu, jo tad efekts ir mazs.

Balta - neitrāla pēc savas ietekmes, auksta. Protams, tai jābūt mazuļa garderobē. Tomēr jāņem vērā, ka, tērpies baltas krāsas apģērbā, bērns kļūst vieglāk ievainojums. No manis ieteikums - ja bērns pirmo reizi tiek ievests kādā jaunā kolektīvā, ģērbt viņu apģērbā, kurā ir arī baltā krāsa, tomēr kombinācijā ar citām.

Brūna - zemes un pragmatiķu krāsa. Šī krāsa veicina laba saimnieka īpašību veidošanos, lai gan ir piezemēta, bet tāda, kas stabili, droši stāv uz zemes. Brūnā krāsa ir nepiecieciešama bērna garderobē, bet kā otršķirīga krāsa.

Rozā - sievišķīguma, maigumu krāsa. Rozā krāsa piešķir tās valkātājam sievišķīgas īpašības, tāpēc puisīša garderobē nav ieteicama. Meitenītei garderobē obligāti jābūt šai krāsai.

Rozā krāsai var būt dažādi toņi.
Ja tā ir koša, piesātināta, silta, tad to var pieskaitīt pie "sarkanās grupas". Tā, līdzīgi kā sarkanā krāsa, pievērsīs uzmanību, aktivizēs, veicinās rīcību.

Ja tā būs maigāka, aukstāka, to vairāk varēs attiecināt uz "zilo grupu", un tā nomierinās, pazeminās aktivitāti.

Melna - nebūtības un tukšuma krāsa. Šī krāsa noteikti nav ieteicama bērna garderobē.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !