Foto: Shutterstock
Inteliģence ir viena no svarīgākajām īpašībām, ko vērtējam cilvēkos. Lai to vairotu, nav jāapgūst neskaitāmas valodas vai jāstudē specifiskas studiju programmas. Arī ikdienā mēs varam parūpēties par sava prāta asumu un zināšanu krājumu, sekojot gluži vienkāršiem ieteikumiem, ko apstiprinājuši eksperti.

Kāpēc ir svarīgi retāk skatīties televīziju?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav noslēpums, ka mūsdienu cilvēkiem arvien vairāk patīk veģetēšana uz dīvāna televizora priekšā, šādi pavadot savus brīvos brīžus. 

Protams, mums šķiet, ka šādi atpūšamies, tomēr pētījumi liecina, ka TV skatīšanās nekādi nevairo mūsu inteliģenci un neuzlabo ne atmiņu, ne prāta spējas kopumā. Tieši pretēji – televīzija atņem garīgo enerģiju, apgalvo speciālisti.

Tāpēc nākamreiz bezjēdzīgu televīzijas šovu vai seriālu vietā lasi grāmatu vai klausies mūziku un parunājies ar tuviniekiem!

Kāpēc ir svarīgi vairāk sportot?

Foto: Shutterstock

Ja tev šķiet, ka sportošanad vietā vērtīgāk ir palasīt grāmatu, tu kļūdies! Fiziskās aktivitātes veselīgam un harmoniskam organismam ir vitāli nepieciešamas! Tās ne tikai padarīs krietni labāku tavu noskaņojumu, bet arī ievērojami palielinās darba spējas un produktivitāti, uzlabos atmiņu un koncentrēšanās spējas.

Kādas grāmatas jālasa?

Foto: Shutterstock

Protams, jaunākie bestselleri un zinātniskā fantastika ir saistoša literatūra, tomēr tā nekādi nestimulē mūsu prāta spējas.

Turpretī klasiķu darbi vai specifiskākas nozares autordarbi mainīs tavu pasaules redzējumu, motivēs domāt un ievērojami uzlabos valodas krājumu.

Turklāt, kad būsi pieradusi pie darbiem, kas "sagremojami" grūtāk, vieglā un izklaides žanra literatūra tevi nemaz vairs nesaistīs.

Kādiem jābūt miega paradumiem?

Foto: Shutterstock

Nekas nerada lielākas koncentrēšanās grūtības kā nepietiekams naktsmiers. Ne velti ikviens speciālists iesaka gulēt vismaz astoņas stundas diennaktī, kā arī censties izvairīties no iekavētā miega atgūšanas brīvdienās, kad grēkojam un guļam līdz pusdienlaikam. 

Centies ieviest kārtību miega paradumos, ceļoties un ejot gulēt vienā laikā, kā arī, lai uzlabotu koncentrēšanās spējas, ja apstākļi ļauj, paguli diendusu, kas nav ilgāka par 20 minūtēm. Tās rezultātā jutīsies mundrāka, un tavas darba spējas uzlabosies.

Kāpēc ir svarīgi reizēm no darba iet mājās kājām?

Foto: Shutterstock

Mūsu dzīves bieži vien ir tā pārsātinātas notikumiem, ka pat neapzināmies to notikumu virpuli, kurā esam ierauti. Lai sakopotu domas un pieņemtu pārdomātus lēmumus, laiku pa laikam pavadi kādu brīdi vienatnē, pārdomājot savas prioritātes un pienākumus, kā arī mērķus, pēc kuriem tiecies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!