Mazuļa galviņa, attiecībā pret ķermeni, vēl ir salīdzinoši liela, savukārt kakla muskuļi vēl nav tik stipri kā pieaugušam cilvēkam. Ja bērns tiek stipri kratīts, īpaši dusmās, kad parasti zūd paškontrole un mēra sajūta, pastāv ļoti liels risks, ka viņu var stipri savainot. Kad mazulis tiek stipri kratīts, smadzenes it kā sitas šurpu turpu pret galvaskausu, kas var izraisīt asinsizplūdumus vai citus bojājumus.

Iespējamās bērna kratīšanas sekas var būt ļoti smagas, piemēram:

- Smadzeņu bojājumi
- Aklums
- Dzirdes zudums
- Runas grūtības, kā arī grūtības apgūt mācības
- Krampji
- Kakla skriemeļu, mugurkaula bojājumi
- Nāve

Kādi var būt pārmērīgi kratīta bērna simptomi?

- Uzbudināmība
- Vemšana
- Slikta apetīte, vai tās zudums
- Elpošanas grūtības
- Konvulsijas, krampji
- Pārmērīgs nogurumus, miegainība, mazkustīgums
- Bāla, zilgana ādas krāsa
- Zilumi vietās, kur bērns parasti tiek satverts kratot (rokas, pleci)
- Nespēja pacelt galviņu
- Bezsamaņa
- Nespēja fokusēt skatienu
- Koma

Visvairāk no "bērna kratīšanas sindroma" cieš bērni vecumā līdz vienam gadam. Vecāki vai kāds cits cilvēks, kurš aprūpē mazuli, dažkārt sajūtas bezspēcīgs, jo nespēj nomierināt bērnu un domā, ka sakratot viņu, raudas rimsies. Novērojumi liecina, ka bērnu pārmērīgā sakratīšanā biežāk par vainīgiem tiek atzīti jauni vīrieši, tomēr tas var notikt arī, ja bērns ir mammas aprūpē, kā arī tas var notikt neatkarīgi no ģimenes locekļu izglītības vai materiālās situācijas, vēsta portāls grutnieciba.lv

Kā pasargāt bērnu no "kratīšanas sindroma"?

Pirmkārt, NEKAD mazuli nekrati! Bērna raudāšana ir veids, kā viņš stāsta tev par netīkamām sajūtām. Ja mazuļa raudāšana nerimstas, centies noskaidrot acīmredzamus iemeslus, kas varētu viņam nepatikt – vai ir tīras autiņbiksītes, vai nav iekaisis, apsārtis dibentiņš, varbūt ceļas ķermeņa temperatūra, vai bērns vienkārši varētu būt izsalcis. Izpēti mazo, varbūt viņam kas sāp (zobu nākšanas sāpes, vēdergraizes), vai viņš izjūt kādu diskomfortu (neērta guļvieta, drēbes, bērnam ir auksti, vai karsti).

Ja tev liekas, ka visi iespējamie nepatīkamo sajūtu iemesli varētu būt novērsti, bet bērns vienalga nemitējas raudāt, mēģini novērst viņa uzmanību ar kādu ne pārāk spēju troksni, piemēram, ir bērni, kuriem patīk putekļusūcēja vai matu žāvēšanas fēna troksnis.

Dažreiz vecāki ir ievērojuši, ka zīdaiņiem patīk kāda klasiskā mūzika. Mēģini parādīt kādu rotaļlietu, kas parasti mazulim patīk. Raugies, lai šī mantiņa nav pārāk spilgtām krāsām un skaļa, jo tas var mazo vēl vairāk nepatīkami uzbudināt. Pašūpini bērnu pēc iespējas mierīgāk. Vislabāk virzienā no augšas un leju. Dažreiz vecāki, speciāli šim nolūkam, iegādājas lielās fitnesa bumbas. Uz tās sēžot, var ērti šūpināt mazulīti, mīļi satverot to, bet ātri nenogurstot. Citreiz vecāki ir ievērojuši, ka bērnam nomierināties palīdz braukšana mašīnā. Tās vienmērīgā šūpošana un monotonais troksnis ļauj bērnam iemigt. Ja raudas nemitējas ilgstoši un nekas nepalīdz nomierināties, iespējams, ir jāmeklē ārsta palīdzība.

Ja jūti, ka bērna raudāšana sāk tevi padarīt ļoti nervozu, ka gribas kliegt vai pat sist, noliec bērnu gultiņā, kur viņam ir droši un uz brīdi izej no istabas, lai nomierinātos. Šo dažu minūšu raudāšana bez tevis bērnam neko sliktu nenodarīs, bet sakratīšana vai pat iesišana gan var atstāt ļoti nevēlamas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!