Foto: Shutterstock
Balstoties uz pētījumiem, pusaudžiem un jauniešiem ir paaugstināts risks uzsākt atkarību izraisošu vielu lietošanu, jo pusaudža smadzenes un personība vēl nav pilnībā attīstījusies.

"Pieņēmums, ka cilvēks aug līdz 18 gadiem ir radīts politiķu smadzenēs. Ja jau armijā drīkst iet un cilvēkus šaut, ja jau mašīnu drīkst vadīt un pat Saeimu vēlēt – tātad pieaudzis. Patiesībā dažādas cilvēku orgānu sistēmas nobriest un attīstās dažādi. Dzimumorgāni vairāk vai mazāk labi savu funkciju var veikt jau 15 gadu vecumā, muskulatūra 18 gados ļauj piedalīties Olimpiskajās spēlēs, bet daļa smadzeņu veidojas līdz 25 gadiem, īpaši tās daļas, kas atbild par intelektu un emocijām. Varētu teikt, ka smadzeņu datoram cietais disks jau uzlikts ap 20 gadiem, bet programmatūra tiek pilnveidota līdz 25. Patiesībā cilvēks gandrīz nevar kļūt atkarīgs no alkohola, ja nav sācis regulāru dzeršanu līdz 20 gadiem," stāsta Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Apkārtējā vide stimulē jauniešu ziņķārību par alkoholu un citām atkarību izraisošām vielām, jo viņi redz cilvēkus dzeram gan sev apkārt ģimenē, draugu vidū, gan televīzijā, kinoteātros un citos medijos. Tāpēc vecākiem ir jo īpaši svarīgi attīstīt bērna pašapziņu, patstāvību un spēju reaģēt dažādās grūtās situācijās, kā arī informēt par alkoholu un tā lietošanu. Šīm sarunām ir atšķirīga nozīmē dažādos bērna vecumposmos.

9 – 11 gadi

Šajā vecumā bērnu attieksme pret alkoholu ir pārsvarā negatīva, jo lietošana šķiet biedējoša, lai gan reizē var šķist arī intriģējoša un izraisīt ziņkārību. Bērni pamana, ka pieaugušie apkārt lieto alkoholu, piemēram, pie vakariņu galda vai svētkos. Bērni piefiksē veidus, kā un ko lieto vecāki. Bērni var sākt uzdot jautājumus par to, ko un kāpēc vecāki vai citi pieauguši dzer. Mums bieži ir vilinājums norādīt bērniem, ka viņiem vienkārši ir jāpaaugas. Taču ir svarīgi paskaidrot sīkāk, ka vecāki var lietot alkoholu, toties bērna organisms to nevar pārstrādāt, jo vēl attīstās. Jāpaskaidro, ka alkohols negatīvi ietekmētu viņa attīstību.

Ja, esot kopā ar bērnu, jūs redzat situācijas, kurās cilvēks ir piedzēries (uz ielas vai svinībās), svarīgi šo pieredzi izmantot, lai pastāstītu, ka šis cilvēks ir lietojis alkoholu. Tas palīdzēs bērnam saprast alkohola negatīvo ietekmi uz cilvēka rīcību un spriestspēju alkohola reibumā.

12 – 13 gadi

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 2011.gada veiktā aptauja parāda, ka 8. – 10.klašu skolēnu vidū 62% pirmo reizi piedzērušies ir līdz 13 gadu vecumam. Lietošana pusaudžiem šajā vecumā saistās ar attiecību veidošanu un sava sociālā statusa nostiprināšanu. Viņi cenšas izprast drošas lietošanas robežas, jo informācija, ko viņi ir dzirdējuši ne vienmēr sakrīt ar viņu pašu novērojumiem. Tādēļ, jo īpaši svarīgi informēt savu bērnu par alkhola ietekmi uz organismu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Tāpat bērniem būtu jāpaskaidro, ka alkoholam ir dažādi stiprumi.

Pusaudži šajā vecumā cīnās ar izmaiņām viņu ķermenī, domāšanā, kā arī aktīvi veido attiecības un veido sociālo vidi ap sevi. Bieži šīs pārmaiņas viņiem rada vēlmi noslēgties un nestāstīt vecākiem par starpgadījumiem un neveiksmēm. Vecākiem ieteicams neuzspiest sarunu tematu par atkarību izraisošām vielām. Psiholoģe Diāna Zande iesaka šajā bērna vecumā īpašu uzmanību pievērst tieši komunikācijai ar bērnu – lai nezaudētu kontaktu ar viņu. Sarunu uzsākšanai var izmantot redzamo televīzijā vai ziņās, lai noskaidrotu viņa viedokli par redzēto. Mēģiniet ieklausīties un iejusties sava bērna ādā, interesējieties par to, ko viņš ir dzirdējis skolā, draugu vidū, kas notiek viņa paziņu lokā.

Šajā vecumā var vienoties ar bērnu par noteikumiem attiecībā uz būšanu ārpus mājām un rīcībām, kuras vecāki neatbalsta. Noteikumu izveide var šķist pārāk ierobežojoša, taču pētījumi pierāda, ka bērniem, kuru vecāki ir izveidojuši un paskaidrojuši noteikumus par alkohola lietošanu, ir mazāka iespējamība kļūt atkarīgiem. Bērniem ir jāizprot noteikumi un to pārkāpšanas sekas. Neaizmirstiet bērnus uzslavēt par noteikumu ievērošanu!

14 – 15 gadi

96% jauniešu Latvijā 15 – 16 gadu vecumā ir pamēģinājuši alkoholu un divas trešdaļas jauniešu ir lietojuši to pēdējā mēneša laikā. Šajā vecumā jaunieši cenšas noformulēt savu attieksmi un viedokli. Pusaudžiem veidojas sajūta, ka nostājai ir jābūt par vai pret, jo tas palīdz izvēlēties, kurai vienaudžu grupai piederēt. Viņi informāciju uztver selektīvi, jo meklē apstiprinājumu sevis izveidotajam viedoklim. 

Tādēļ vecākiem būtu jākomunicē ar bērniem par vienaudžu spiedienu - kā tikt galā ar situācijām, kad kaut kas tiek uzspiests, kā formulēt savu viedokli. Bērnam ir jāsaprot, ka alkohola pamēģināšana un lietošana ir izvēle, un jājūtas komfortabli pateikt "nē" arī vienaudžu klātbūtnē.

16 – 17 gadi

Jaunieši vēl joprojām cenšas izzināt dažādas nianses, taču ir arī gatavi ieklausīties dažādos viedokļos. 16 – 17 gadu vecumā ir lielāka pārliecība par savu lēmumu. Pārliecinieties, ka jūsu bērns apzinās alkohola ietekmi uz jaunieša organismu, iepriekš sagatavojoties sarunai, kā arī atšķirību starp dažādiem alkohola veidiem un ieteicamajām devām, kā arī braukšanu dzērumā.

Atcerieties, ka jums nav jāpiekrīt visam, ko bērns saka vai dara, taču jāciena un jāmēģina saprast viņa viedoklis, kā arī jāpalīdz saprast jūsu viedoklis. Atcerieties, ka pusaudzis respektē vecāku reālo darbību, nevis klausās viņu vārdos.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!