"Kā katrai sievietei ir sapnis par balto kleitu, tā arī es nebiju izņēmums. Un kā jau saka – ja ļoti kaut ko vēlies, tad tas piepildās. Gandrīz pēc deviņu gadu kopdzīves, draugs Valts (nu jau vīrs) mani bildināja. Un nevilšus sanāca, ka arī kāzām gatavojāmies deviņus mēnešus," portālam Cālis.lv savu kāzu pieredzes stāstu atklāj Aiga. Abi jaunlaulātie ir 28 gadus veci, iepazinušies vidusskolas pēdējā klasē.

"Viņš man nav tāds pārlieku liels romantiķis, bet kad kaut ko izdomā, tad tādu uz uh! Un tad tie satraukuma pilnie mirkļi, kad jāpasaka priecīgais notikums vecākiem, kuri, paši smejoties, teica – mēs, vecāki, jau sen to bijām pelnījuši!

Un sākās gatavošanās lielajai dienai. Abi ar vīru zinājām, ka gribam skaistas, pārdomātas un jautras kāzas. Zinājām, ka kāzas vēlamies vasarā, lai ir silts, lai ir saule un mums abiem pa prātam bija 9.augusts. Jāpiebilst, ka gatavoties sākām jau janvāra sākumā, bet, kā izrādās, tas nemaz nav tik laicīgi, kā man sākumā likās.

Sākām ar viesu mājas izvēli, noskatot kādu labu vietu interneta portālos, ķērāmies pie apzvanīšanas. Bet... Izrādās, ka dažas labas un skaistas vietas jau janvāra sākumā ir aizņemtas uz visām vasaras nedēļas nogalēm. Pie kāda sestā zvana, kur atkal man tika atteikts mūsu izvēlētais 9.augusts, būs maigi teikts, ka man "nolaidās rokas". Gribējām kāzas skaistā vietā, tāpēc tādu domu, kā izrotātu siena šķūni laukos, pat nemaz nedomājām.

Nācās sapurināties un meklēt tālāk un re, atkal pierādās tas, ka vēlmes piepildās, ja ļoti vēlās. Atradām ļoti, ļoti skaistu viesu māju pašā Daugavas krastā, ieskautu bērzu birztaliņā. Romantiski, skaisti, klusi, eleganti... Tas ko meklējām!

Iesvētības un vakara vadītājs

Nākamais solis bija atrast baznīcu. Zinājām jau uzreiz, ka lielpilsētas centrā neizvēlēsimies. Noskatījām baznīcu, bet - ak vai, lai laulātos baznīcā, jābūt iesvētītiem. Mēs nebijām baznīcā iesvētīti. Es vismaz kristīta biju, bet vīrs Valts nebija ne kristīts, ne iesvētīts. Tad nu vēl gājām uz iesvētes mācībām un beigās gods godam tikām iesvētīti.

Atzīšu, ka tādas pašas problēmas, kā ar viesu mājas meklēšanu, mums sagādāja vakara vadītāja meklēšana. Nolēmām, ka izvēlētos vedējus nenoslogosim, bet īrēsim vakara vadītāju. Paši pirms tam bijām bijuši vedēju godā un izbaudījām to lielo darbu un atbildību, kas ir uz vedēju pleciem. Zinājām, ko tas nozīmē, cik daudz nervu šūnu noārdās tad, ja esi vedējmāte vai vedējtēvs, tāpēc gribējām, lai vedēji mūzu kāzās arī jūtas kā viesi, nevis tā it kā uz darbu atnākuši. Sākām meklēt vakara vadītāju visos, ar kāzu tematiku saistītajos interneta portālos. Kur atrod un zvani, tā 9.augusts jau ir aizņemts. Apzvanīju kādus piecus, bet nekā, līdz... atradām un arī 9.augusts viņam bija brīvs. Un mums nenācās vilties - profesionālis savā darbā. Reizēm viesi līdz asarām smējās par jokiem, piezīmēm un atrakcijām. Izcili!

Kāzu kleita - šūdināta uz mana auguma

Par izbrīnu man pašai, ļoti veiksmīga man izvērtās baltās kleitas meklēšana. Kā konsultantu un palīgu lielajā meklēšanā izvēlējos māsu. Kādu sestdienu devāmies "ķemmēt" Rīgas kāzu salonus. Pēc dažu salonu apciemošanas atradām salonu, kur kleitas šuj – tādu kā vēlies! Izvēlējos kleitas modeli ar saviem papildinājumiem, noņēma manus mērus un šuvēja var sākt manas baltās kleitas darināšanu. Pēc piecām mērīšanas reizēm, kleita ir manā rīcībā – tieši tāda kā vēlējos. Esmu sajūsmā par mežģīņu maigumu, par to, ka korsete nekur nespiež (jo šūta uz mana auguma).

Pie lentītēm pieskaņoti kristāliņi

Vēl jau paliek ielūgumu un galda karšu darināšana. Tā kā pati neesmu nekāda māksliniece, tad arī ielūgumus nolēmu uzticēt kādam, kurš to prot perfekti. Sarunāju mākslinieci un nu varēja sākties lentīšu pieskaņošana papīram un kristāliņu saskaņošana ar lentītēm.... Gala rezultātā uztaisītais ielūguma paraudziņš mani pat vairāk kā apmierina un māksliniece var sākt 25 ielūgumu un 50 galda karšu darināšanu.

Protams, pa vidu visam vēl ir mūziķu meklēšana un viesu mājas telpu dekoratores meklēšana, dāvanu meklēšana vecākiem utt. Nenoliegšu, ka tas viss, protams, izraisa stresu. Kad pienāk diena, kad līdz Lielajai dienai ir vairs tikai mēnesis, tad saproti, ka tas viss notiek pa īstam!.
Beidzot arī ilgi gaidītā Mana Baltā diena ir klāt! Pilna ar notikumiem un pozitīvām emocijām, ko gribās atcerēties atkal un atkal...

Izmaksas

Gatavojoties kāzām, iztērējām vairāk nekā 11 000 eiro. Un neviens mums nedeva pilnīgi nevienu centu pilnīgi nekam. Abi uzskatām,- ja rīko kāzas, tad tas ir pašu izvēlēts solis un vecākiem te nav nekas jāpalīdz. Vecāki tā jau daudz ir izdevuši, mūs izaudzinot. Tāpēc par visu, visu maksājām mēs paši un nekādus iekrājumus speciāli neveidojām. Vienkārši - maksājām no ikmēneša ienākumiem.

Tagad atkal gatavojamies - kāzu ceļojumam un kas zina, varbūt arī mazulim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!