Foto: Publicitātes attēli
Iespējams, tavs mazais mājās mierīgi var noskatīties vairākas mīļākās animācijas filmiņas sērijas, bet, kā viņš uzvedīsies tumšā zālē un ar lielu ekrānu vai skatuvi acu priekšā? Un uz kādu filmu vai izrādi vest trīsgadnieku? Mēģināsim atrast atbildes uz šiem jautājumiem.

Mazā skatītāja vecums

Kā it visā, kas attiecas uz maziem bērniem, arī šajā jautājumā konkrētas rekomendācijas nepastāv. Iespējams, tava kaimiņa divarpus gadus vecais dēlēns kinoteātrī spēj noskatīties līdz galam "Madagaskaras" filmiņu, tava bērna trīsgadīgais rotaļu biedrs pusē filmas kļuva nemierīgs, jo viņam apnika, bet viņa dvīņu brālim vienkārši no bezgaisa palika slitti. Bet tavs mazulis vispār filmas pirmajos kadros var nobīties. Viss ir individuāli.

Tātad, - vai ir iespējams saprast, vai tavs bērns ir gatavs kultūras pasākumiem vai arī labāk vēl nogaidīt? Jā, var. Tev vienkārši mazais ir jānovēro.

Tava bērna rotaļas

Ja viņam patīk spēlēties ar lellēm vai mašīnītēm, ja bērns rotaļlietām dod vārdus un iesaista tās savās darbībās, tad liela iespējamība, ka viņam patiks leļļu teātris.

Ja bērns ar lielu prieku darbojas ar dzīvniekiem, gatavs saskūpstīties ar jebkuru suni vai kaķi, viņam patīk grāmatas, kurās attēloti dzīvnieki, aizvediet viņu uz cirka izrādi.

Bet kino? Vai patiesi labāk no četru gadu vecuma?

Garu multfilmu skatīšanos kinoteātrī labāk atlikt "uz labākiem laikiem" jeb vismaz līdz brīdim, kad mazajam paliek četri gadi. Tas pats attiecas uz filmām, kuras var nobiedēt bērnu, un tas nav izslēgts - ja filmā būs pārk daudz skaņas efektu, sprādzienu, kautiņu, kliedzienu vai briesmoņu, labāk tik mazu bērnu uz kino vēl nevest.

Ja tomēr nolemiet iet uz kinoteātri, jāizvēlas mierīgas filmas, kurā ir daudz skaistas mūzikas, dziesmas, dejas, kurās filmu varoņi ir draudzīgi un nelīdzinās briesmoņiem.

Ja nolemsi iet uz teātri, noteikti izvēlies izrādi ar vienotu sižetisko līniju, ar krāšņiem kostīmiem un spraigu darbību. Pirms kāda kultūras pasākuma apmeklēšanas ieteicams jau mājās bērnam pastāstīt, kas viņu sagaida, lai vairotu prieku un vienlaikus bērns jau zinātu, ko viņš ieraudzīs. Katrā ziņā - kultūras pasākumi bagātinās bērna vārdu krājumu.

Pēc kino vai izrādes beigām noteikti pārrunā ar bērnu redzēto. Palūdz, lai par pasākumu bērns pastāsta vecmāmiņai un vectētiņam - ko viņš redzējis, kas patika un kas nepatika. Varbūt bērns vēlēsies uzzīmēt izrādē vai kino gūtos iespaidus? Noteikti pievērs uzmanību tam, tieši kādus momentus bērns vēlējies uzzīmēt. Tas palīdzēs pareizi izvēlēties nākamo kultūras pasākuma apmeklējumu.

Kas noteikti jāievēro

Pievērs uzmanību, cik centīgs ir tavs bērns, kad viņš ir ar kaut ko aizņemts. Ja viņš spēj nosēdēt vienā vietā stundu, tad jau var mēģināt doties uz kino. Pirms apmeklē kinoteātri, pārrunā ar citiem vecākiem, kuri jau kino skatījušies kopā ar mazo, palasi atsauksmes internetā. Ja vecāki sūdzās par to, ka tevis izvēlētajā kinoteātrī ir slikta ventilācija, pārāk skaļa skaņa - tad tas jums neder.

Tāpat noteikti raugies, cik ilgs ir seanss, jo pārāk ilgu skatīšanos ekrānā tavs bērns vienkārši var neizturēt. Pirmajā reizē izvēlies pašu īsāko filmiņu.

Daudzi kinoteātri atrodas lielos tirdzniecības centros, kur parasti ir pieejami arī bērnu rotaļlaukumi. Aizej ātrāk un pusstundu pirms kinoseansa ļauj bērnam tur paspēlēties, lai viņš adaptētos skaļā vidē. Turklāt ar izklaidēm rotaļlaukumā viņš izlādēs iespējamo uztraukumu.

Pirmo reizi apmeklējot kino, labāk to darīt jums vieniem - bez kopīgiem draugiem - tikai vecāki un bērns.

Ja jūsu izvēlētajā filmā tās varoņi būs redzami kādās divdomīgās un mulsinošās epizodēs, nebrīnies, ja tavs mazais mēģinās tos kopēt un atdarināt, tāpat tas attiecas uz izteicienu un kādu slikto vārdiņu pielietošanu. Tāpēc - repertuāra izvēle ir vecāku rokās.

Avots: žurnāls "Mamma, tas esmu es" (izd. mamaexpert.ru)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!