Foto: Shutterstock
Valsts svētku brīvdienās, kad saviesīgu pasākumu, brīvo brīžu un ģimenes vakariņu ir vairāk kā parasti, ir īpaši svarīgi pārliecināties, lai alkohola lietošana nekļūtu par primāru svētku sastāvdaļu un iemeslu. Cilvēku uztvere par to, kas ir "daudz" vai "maz" ir atšķirīga, tomēr ir iespējams izmērīt, kad alkohols kļūst par risku cilvēka veselībai, rīcībai un lēmumiem.

Sievietēm un vīriešiem pieļaujamās alkohola devas un apjomi nedēļā ir atšķirīgi. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir apkopojis informāciju par alkohola devām, lai jums būtu vieglāk zināt savas un sev tuvo cilvēku robežas. Latvijā viena alkohola deva ir 12 grami absolūtā alkohola. Tātad viena glāze vīna satur 1,2 alkohola devas, viena 0,5l gaišā alus pudele – 1,6 devas, savukārt 40ml glāze degvīna – 1 devu, utml.

Zinātniski ir pierādīts, ka vīrieši sev mazāku ļaunumu nodarīs, dzerot līdz 2 devām vienā reizē un ne vairāk kā 13 devas nedēļa, atturoties no alkohola vismaz 2 dienas nedēļā. Šīs devas nesummējas - tātad nevar "iekrāt" alkohola devas nedēļas laikā, lai piektdienā izmantotu tās visas. Ja tiek pārsniegtas 2 devas, tad tiek nodarīts ļaunums veselībai. Pētījumi liecina, ka vairāk nekā ceturtā daļa Eiropas vīriešu reizi nedēļā izdzer vairāk nekā 8 alkohola devas, kas pārsniedz ieteicamo normu vienā reizē. Šo normu pārsniegšana var bojāt sirdi, aizkuņģa dziedzeri, barības vadu, resno zarnu, kā arī radīt miega traucējumus un depresiju. Ārsti atzīst, ka ar aknu slimībām aizvien biežāk slimo trīsdesmit un četrdesmit gadu vecumā.

Sievietes organisms alkoholu pārstrādā citādāk, jo tajā ir proporcionāli augstāks tauku daudzums. Tādēļ, sievietei un vīrietim izdzerot vienādu daudzumu alkohola, sievietei tā koncentrācija asinīs būs lielāka. Tāpat sievietes apreibst ātrāk un paliek reibuma stāvoklī ilgāk, jo viņu aknas ražo mazāk dehidrogenāzes enzīma, kas tiek izmantots alkohola pārstrādē. Tādēļ arī maksimālais alkohola daudzums sievietēm atšķiras. Sievietēm nav ieteicams dzert vairāk par 1 – 1,3 devām vienā reizē un vairāk kā 8 devas nedēļā, atturoties no alkohola vismaz 2 dienas nedēļā.

Pasaules Veselības organizācija (World Health organization (WHO)) norāda, ka pārmērīga alkohola lietošana ir ierasta parādība, it sevišķi Eiropā. Katru gadu vairāk kā 14 miljoni iedzīvotāju Eiropas Savienībā ir atkarīgi no alkohola. Tāpat WHO atklājis, ka alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām slimībām. Aprēķināts, ka alkohola pārmērīga lietošana Eiropas Savienībā ir trešais nozīmīgākais veselības risks (starp 26 veselības riskiem aiz tabakas un paaugstināta asinsspiediena), kas izraisa dažādas slimības vai nāvi.

Alkohola atkarības diagnostikā tiek ņemtas vērā gan bioloģiskas pazīmes, gan uzvedības un sociālie faktori. 60% iespējas saslimt ar alkohola atkarību ietekmē ģenētiska nosliece un ģenētiski faktori, taču arī vienaudži un sabiedrība nosaka pakļautības līmeni stresam un alkoholam.

Novēlam svētkus pavadīt, noreibstot no sarunām un smiekliem ģimenes un draugu lokā, nevis no alkohola!

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!