Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni bieži cieš no iesnām. Kamēr bērnam tās vēl nav, kopā ar viņu veic mazu eksperimentu par to, kā "aizlikts" deguns ietekmē smaržas un garšas izbaudīšanu.

Bezgaršīgās zāles

Jautājums - kāpēc nav jūtama zāļu garša, kad deguns ir ciet?

Būs nepieciešams

Acu aizsējs un vienāda lieluma ābola, kartupeļa, sīpola un apelsīna gabaliņi. Eksperimenta veikšanā bērnam jāizmanto sava roka deguna aizspiešanai (nekādus priekšmetus labāk degunā nebāzt).

Eksperimenta gaita

Aizsien bērnam acis un liec aizbāzt degunu. Tad pa vienam liec bērna mutē katru ēdiena paraudziņu. Lūdz, lai bērns mēģina pateikt, ko viņš ēd.

Kas notiek

Smarža ir nozīmīgs garšas faktors. Tiklīdz deguns aizbāzts, zūd normāla garšas izjūta. Ja pārtikas vielu struktūra būtu vienāda, iespējams, ka neviens pēc garšas nepateiktu, ar ko tās atšķiras. Atbrīvojot degunu, jūtamas visas smaržas, tiesa, stiprākās var nomākt pārējās. Atgādini bērnam, kad viņš bija saaukstējies, ar iesnainu degunu, ka ēdiens toreiz likās bezgaršīgs.

Šādu rotaļīgu eksperimentu vari veikt arī, ja bērns saaukstējies, iespējams, tas viņu nedaudz uzjautrinās un vienlaikus viņš būs apguvis jaunas zināšanas par to, kā saistīta smarža un garša.

Avots: Toms Robinsons "Aizraujoši eksperimenti bērniem"(izd."Apgāds Kontinents"").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!