Šonedēļ sākta plaša kampaņa "Man ir tīri zobi!". Tās mērķis ir veicināt bērnu mutes dobuma un zobu veselību, nostiprināt zobu kopšanas paradumus, aicinot bērnus regulāri tīrīt zobus un rūpēties par savu zobu veselību. Turklāt - bērniem no piecu gadu vecuma katru vakaru zobi ir ne tikai jātīra, bet arī jādiego!

Kampaņu organizē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības ministrija (VM), atklājot arī mājas lapu tīrizobi.lv, kurā bērniem, vecākiem, skolotājiem un audzinātājiem iespējams iepazīties ar informāciju par pareizu zobu kopšanu. Tāpat izveidota animācijas filmiņa "Man ir tīri zobi!", kā arī krāsojamā grāmata - komikss bērniem par zobu veselību "Uzzini, kā uzvarēt zobu grauzi Urķi!" un citi informatīvie materiāli, ar kuriem iespējams iepazīties kampaņas mājas lapā.

Ar īpašiem pasākumiem iecerēts veidot pareizus mutes dobuma un zobu kopšanas paradumus bērniem, un radīt lepnumu par to, ka zobi ir tīri, uzrunājot bērnus, bērnu vecākus un skolotājus visā Latvijā. Kampaņas gaitā paredzēts īstenot 70 interaktīvas nodarbības pirmsskolas un sākumsskolas audzēkņiem visos Latvijas reģionos, ar mērķi informēt par mutes dobuma un zobu veselības profilaksi.

SPKC veselības veicināšanas departamenta vadītāja Ilze Straume stāsta, ka kampaņas laikā speciālisti atgādinās, ka ikvienam zobi ir jātīra divas reizes dienā vismaz no divām līdz trim minūtēm un zobu tīrīšanai ir jālieto fluorīdu saturošu zobu pasta. Savukārt, ja bērns jau ir piecus gadus vecs – zobi katru vakaru ir jādiego.

Tāpat, gan bērnus, gan pieaugušos speciālisti aicinās atcerēties, ka katrs našķis starp ēdienreizēm bojā zobus un, ka zobārsts un zobu higiēnists ir bērnu un viņu vecāku draugs un sabiedrotais.

Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents, dakteris Andis Paeglītis atklāj, - lai arī vidēji 87% bērnu zobārstu apmeklē plānveidā, pēdējā laikā par 13% pieaudzis to pacientu skaits, kuri zobārstu apmeklē jau ar akūtām zobu sāpēm. Lai novērstu šo gadījumu skaitu, dakteris vēlas atgādināt, ka zobārsta pakalpojumus un ikgadējo zobu higiēnista apskati bērniem līdz 18 gadu vecumam apmaksā valsts, savukārt bērniem vecuma grupās no sešiem līdz septiņiem gadiem, kā arī 12 gadu vecumā zobu higiēnists bez maksas pieejams pat divas reizes gadā.

Kampaņa norisinās no 12.novembra līdz 15.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!