Foto: PantherMedia/Scanpix

Sociologi konstatējuši, ka mūsdienās palielinās to sieviešu skaits, kuras neplāno bērnus. Kādi ir iemesli, kādēļ sievietes nevēlas kļūt par mātēm? To var būt gana daudz, bet aplūkosim sešus biežāk sastopamos. Iemeslus apkopojis portāl deti.mail.ru

Sākumā aplūkosim divas bezbērnu sieviešu kategorijas, ja var atļauties tā teikt.

Pirmā kategorija: Tās ir sievietes, kas principa pēc nevēlas bērnus, viņām nepatīk bērni, viņām ir ļoti svarīgs personīgais komforts, labklājība un miers. Viņas vispār neplāno bērnus. Saskaņā ar statistikas datiem, šādu sieviešu ir ap 7%.

Otrā kategorija: Tās ir sievietes, kuras domā par bērniem, bet atliek to uz vēlāku laiku.

Par pirmo kategoriju plašāk nerunāsim, jo, acīmredzot, viņu viedoklis ir tik stingrs un nelokāms, un galu galā, tās ir viņu tiesības. Palūkosim, kāpēc bērna dzemdēšanu atliek otrās kategorijas sievietes.

1. Sākotnēji sieviete vēlas veidot karjeru, jo ar bērnu pakāpties pa karjeras kāpnēm ir visai grūti. Šī iemesla dēļ daudzas sievietes pirmo bērnu plāno tikai pēc 30 gadu vecuma – pēc tam, kad būs iegūta izglītība, būs padzīvojušas sev un sasniegušas panākumus darbā. Protams, šāds viedoklis ir slavējams, taču galvenais – nenokavēt. Daudzām sievietēm, pretēji sabiedrībā valdošajiem stereotipiem, tomēr izdodas veiksmīgi apvienot gan darbu, gan būšanu mātes lomā.

2. Sieviete bērnu nevar atļauties dzīves apstākļu dēļ – nav stabila darba, un līdz ar to arī pārliecības par nākotni. Jā, patiesi, daudzas sievietes no bērna dzemdēšanas attur nestabilitāte. Bet, tas ir tikai kārtējais iemesls, lai atliktu bērna dzemdēšanu un sagatavotu tā saukto finansu drošības spilvenu. Starp citu, daudzi vecāki apgalvo, ka līdz ar mazuļa piedzimšanu viņiem parādījies spēcīgs stimuls strādāt un attīstīties, lai atrisinātu dzīvesvietas un stabilu ienākumu problēmas. Iespējams, nevajadzētu pārspīlēt attiecības starp vecāku lomu un vērtībām finansu izpratnē.

3. Sieviete baidās, ka pašreizējais vides stāvoklis, lielais stress, kas piemeklē daudzus cilvēkus, nepareizs uzturs, alkohola lietošana, smēķēšana – tas viss ietekmēs mazuli, un viņš var piedzimt ar kādām pataloģijām.

Protams, pirms plānot bērnu, abiem partneriem būtu jāvienojas par veselīga dzīvesveida piekopšanu, atsakoties no kaitīgajiem ieradumiem, ja tādi pastāv. Tas samazinās risku, ka bērns varētu piedzimt ar kādām saslimšanām. Starp citu, vairums baiļu, ko izjūt topošās māmiņas, ir tikai viņu iztēle. Ja cilvēks būtu tik trausla būtne, diezin vai tas būtu spējis izdzīvot līdz mūsdienām.

4. Sievietei nav mīļotā vīrieša, no kura vēlētos bērnu. Kā likums, tiklīdz sieviete atslābst un sāk dzīvot, gūstot gandarījumu no katras dienas, viņas ceļā arī parādās viņas cienīgs vīrietis. Taču jāatcerās, ka vīrietis pievērsīs uzmanību sievietei, ar kuru viņam būs kopīgas intereses, - ja vēlies dzīvespriecīgu pavadoni, arī tev pašai jāstaro priekā.

5. Bailes dzemdēt. Miljoniem sieviešu dzemdē bērnus. Turklāt pēc pirmajām dzemdībām plāno arī otro un trešo mazuli. Protams, sacīt, ka dzemdības ir absolūti nesāpīgs process, nebūs īsta patiesība. Vienlaikus redzams arī tas, ka šīs „neērtības” laikam jau atsver rezultātu – balvā tev būs mazulis. Un jūtas, ko piedzīvo jaunā māmiņa tūliņ pēc dzemdībām, izdzirdot pirmo mazuļa kliedzienu, ir neaprakstāmas. Laimes sajūta no domām, ka esi radījusi brīnumu, ko gaidīji deviņus mēnešus, vienā mirklī izdzēš visas dzemdībās piedzīvotās sāpes.

6. Neraugoties uz vēlmi audzināt bērnu, dažreiz tomēr gadās, ka dzemdēt sieviete nespēj veselības problēmu dēļ. Šajā gadījumā, protams, grūti izteikt komentārus. Vienīgais, ko var atgādināt – mūsdienu medicīna dara brīnumus un pašreiz piedāvā virkni dažādu variantu, kā tikt pie mazuļa.

Droši vien varētu atrasties vēl ne mazums iemeslu, ko sievietes izmanto kā atrunas, lai atliktu bērnu dzemdēšanu uz vēlāku laiku. Bet, pastāvīgi atrunājoties, tu vari arī neizbaudīt to laimi – kļūt par māti. Tādēļ tās, kurām patīk bērni, padomājiet, varbūt jūsu iemesli pagaidīšanai nav nemaz tik nopietni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!