Foto: PantherMedia/Scanpix
Šis jautājums ir aktuāls daudziem jaunajiem vecākiem, kuriem šķiet, ka dažu mēnešu vecs mazulis jau ir gatavs sēdēt. Lai viņam palīdzētu, nereti vecāki mazo iesēdina spilvenos vai segās. Bet, vai to drīkst darīt? Komentē ortopēds.

"Mana trīs mēnešus vecā meitiņa jau pārliecinoši sēž spilvenos. Bet kaimiņiene saka, ka nedrīkstot meitenes tik ātri sēdināt. Kāpēc?," vaicā kāda jaunā māmiņa.

Jā, ortopēds atzīst, ka šis jautājums tiek uzdots bieži. Un atbilde ir pavisam vienkārša. Bērnu mākslīgi sēdināt vispār nav nepieciešams. Bērni sāk sēdēt paši, kad tam ir gatavi – proti, kad šai darbībai gatavs bērniņa mugurkauls un muskulatūra. Parasti bērni sāk paši sēdēt ap piecu, sešu mēnešu vecuma. Un arī - šis ir tikai aptuvenais laiks, kad tas var notikt, jo katra bērna attīstība notiek atšķirīgi.

Ja bērns mēģina sēdēt, taču gāžas uz sāniem, nav nepieciešams viņam apkārt salikt spilvenus: bērna mugurkaulam un iegurnim tā būs papildus slodze. Labāk, lai bērniņš pats gāžas un atkal mēģina piecelties – fiziska aktivitāte labi ietekmē mazuļa koordinācijas attīstību un nostiprina muskulatūru. Kad bērn būs gatavs, viņš apsēdīsies pats bez jebkādiem palīglīdzekļiem.

Turklāt nepastāv nekādu atšķirību, kad un kā to dara puikas un meitenes. Atšķirība vien ir, kāda kuram bērnam ir kustību koordinācija attiecīgajā vecumā, bet dzimumatšķirību šajā jautājumā nepastāv. Bieži nākoties dzirdēt, ka bērnu agrā sēdināšana nelabvēlīgi ietekmē tieši meitenes, jo mazās, topošās sievietes dzemde varot ieņemt nepareizu pozu, kas savukārt nākotnē varētu ietekmēt sievietes spēju ieņemt bērnu un dzemdēt. Taču mediķis norāda, ka šādām runām nav nekāda pamata. Agrai sēdēšanai un dzemdes novietojumam nav nekādas saistības, bet deformēts iegurņa kauls var rasties tikai pie nopietniem kaulu attīstības traucējumiem, piemēram, rahīta gadījumā.

Padoms – ja mazulis vēl nesēž, bruņojies ar pacietību, paspēlējies ar viņu, stimulējot rāpošanu, nodarbini bērnu ar vingrošanu un neuztraucies – ļauj notikumiem ritēt savu gaitu, un vienu dienu mazais pats apsēdīsies.

Avots: žurnāls "Vesels mazulis" (izd.Toloka).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!