Foto: F64

Māmiņas bieži forumos un sociālajos tīklos dalās pieredzē par to, kādus, viņuprāt, muļķīgus, dīvainus, absurdus vai pat kaitīgus padomus par zīdaiņa kopšanu gadījies saņemt no radiem, draugiem un paziņām. Protams, visi jau vēl tikai labu, bet, vai patiesi visiem tiem vērts noticēt? Portāls Cālis.lv apkopojis spilgtākos no padomiem, ko komentē pediatre Gerda Lielause.

Padomi vai māņticība?

- Neliec mazuļa bildes internetā, noskaudīs. Iebildums – tad jau nevar likt nekādas bildes un arī pa ielu jāstaigā ar maisu uz galvas, lai nenoskauž. Racionālais kodols – nekārdināt pedofilus, kuri var uzzināt adresi.

- Katram, kas grib mazo apskatīt, jāieliek ratos naudiņa. Stingrāks uzskats – līdz sešu mēnešu vecumam vispār nevienam nerādīt, pat vecvecākiem ne, ja nu ļoti pieprasa, tad tikai par naudu.

- Nedrīkst fotografēt aizmigušu mazuli, jo tad daudz slimos vai arī bērnu vispār nedrīkst daudz fotografēt, citādi kaut kas ar auru nebūšot labi.

- Uz veikaliem kopā ar bērnu neiet ātrāk, kā tad, kad mazulim paliek trīs mēneši. Nebraukt ar zīdaini sabiedriskajā transportā.

- Pēc dzimšanas pirmā jādod tikai un vienīgi labā krūts, tad piena būs daudz, ja iedosi kreiso – piena nebūs.

- Visiem bērniem, īpaši meitenēm, gada vecumā jānoskuj mati, tad ataugušie mati būs kupli un spēcīgi.

- Bērns ātrāk sāks staigāt, ja viņam ar nazi vai šķērēm pārgriež neredzamo virvi starp kājām.

- Līdz gada vecumam nedrīkst matus griezt, jo prātu nogriezīšot.

- Ja nēsāsi bērnu ar muguru pret sevi, izaugs par svešinieku.

- Nedrīkst ēst zivis, kamēr nerunā, citādi būs mēms kā zivs.

- Nedrīkst mazulim rādīt viņu spogulī, jo tad vēlu sāks runāt.

- Vajag piespraust pie ratiņiem adatiņu, lai nenoskauž.

- Nagi jāgriež piektdienās tad bērniem nebojāsies zobi.

- Uz ielas nevest pārāk sapucētu, citādi "noskatīs".

- Vispirms jāmazgā labā roka, lai nebūtu kreilis.

- Līdz gadam bērnam nedrīkst apgriezt nagus.

- Bērnu drīkst vannot tikai sestdienās.

Pediatres komentārs: Šajos padomos tiešām izpaužas māņticība, kurai nav reāla pamatojuma. Izņēmums ir lielveikalu apmeklējumi kopā ar zīdaiņiem – vīrusu infekciju profilakses nolūkos jāizvairās no šādām pastaigām. Jāatzīst, ka ir ļoti daudzas ģimenes, kas brīvdienās "izklaidējas" lielajos tirdzniecības centros. Palūkojieties vien, cik daudz mazu bērnu, arī zīdaiņu, tur ir.

Te apkopoti padomi, par kuriem pastāv pretēji viedokļi par pareizo variantu. Kurš uzskats tad būtu pareizāks?

- Kādai licies dīvains ieteikums pirmā mēneša laikā bērnu, ietītu autiņā, mazgāt vārītā ūdenī un pieliekot klāt kālija permanganātu. Cita māmiņa uzskata, ka, ja vanno ietītu autiņā, bērni ir mierīgāki.

Daktere norāda, ka jaundzimušo vanno nevārītā ūdenī (+36 grādu temperatūrā). Iesākumā tiešām - vannojot var mazuli ietīt mīkstā dvielī, bērniņš jūtas mierīgāks.

- Speciāli jādod bērnam grauzt visādus netīrus priekšmetus, lai nostiprina imunitāti. Pretējs uzskats – nekādā gadījumā nedrīkst mazam bērnam ļaut rāpot pa zemi, tur ir tik netīrs.

Ko saka pediatre? Apzināti nav jādod bērnam grauzt netīrus priekšmetus, tie ir ik pa laikam jānomazgā. Bet aizliegt rāpot pa grīdu nevajag, jo bērnam ir jābūt kustību brīvībai.

- Ja žagas rauj, bērnam ir auksti? Dažas māmiņas uzskata, ka tā tiešām esot.

Dakteres vēstījums ir šāds: Ja bērns žagojas, tad viņam jādod padzerties. Te nav nekādas sakarības ar nosalšanu.

- Nedot knupi vispār vai obligāti dot kādā noteiktā vecumā.

Pediatres viedoklis: Ja mazulis iztiek bez knupja, bet, piemēram, ar savu rociņu, ko sūkāt, tad māneklīti nav jāpiedāvā. Bet aizliegts nekādā gadījumā knupis nav.

- Ieteicams mazajiem rociņu pielikt pie naža asmens, lai saprot, ka ass; pielikt pie radiatora jeb karstas kafijas krūzes, lai saprot, ka karsts; jāļauj aizrīties ar ūdeni utt. Citām māmiņām tāda metode liekas mežonīga.

Komentārs no ārstes: Uzskatu, ka pietiekoši bērnu ar vārdiem brīdināt par karstiem, asiem priekšmetiem, nevis apzināti ļaut tos "izbaudīt" .

- Pirms dod krūti, tas ir jānomazgā. Pretējs uzskats – to darīt nevajag, jo tādā veidā "noskalo" savu smaržu.

Ārste norāda: "Ja ikdienā ievērojam elementāru personīgo higiēnu, pirms barošanas krūti nav jāmazgā."

- Jāļauj gulēt pusdienas laiks uz vēdera, jo tā gāzītes iznāks. Pretējs uzskats – uz vēdera ļauj gulēt tikai no noteikta vecuma un tikai vecāku uzraudzībā.

Dakteres komentārs: Zīdaini jau no pirmajām dienām pirms ēšanas jāliek uz vēdera, bet, protams, vecāku uzraudzībā, tik ilgi, cik mazulim tas ir patīkami. Šādi bērniņš izmasē pats savu punci no liekā gaisa burbuļa. Ja lielāks labprātāk guļ uz vēdera, tad lai to dara.

- Bērnam jāēd, jāguļ, jāspēlējas, jāmazgājas pēc noteikta režīma. Pretējs viedoklis – nekādu režīmu nedrīkst uzspiest, lai bērns ēd un guļ, kad iegribas un pats aizmieg.

Pediatres viedoklis: Bērnam dzīves laikā izveidojas noteikts ēšanas un gulēšanas režīms. Ja bērnam tiek izjaukts noteikts miega ritms, tad viņš kļūst nervozs, bet vēlākā vecumā ir koncentrēšanās un domāšanas grūtības, kas, savukārt, izraisa arī veselības problēmas.

- Vajag vai nevajag līdz gada vecumam pēc vannas vienmēr likt cepurīti?

Komentārs: Pirmajos pāris dzīves mēnešos vēlams pēc vannas likt plānu cepurīti. Protams, jāņem vērā istabas temperatūra, kurā mazulis pēc vannas atrodas.

- Ar bērnu jāguļ vienā gultā līdz divu gadu vecumam, tad nebūs kašķīgs. Vai arī mazajam no dzimšanas jāguļ ne tikai savā gultā, bet vēl labāk – savā istabā.

Ārstes ieteikums: Bērnam nav jāguļ kopā ar vecākiem, bet savā gultiņā. Tas, protams, nenozīmē, ka nedrīkst pa reizei gulēt kopā ar māmiņu vai tēti. Bet jāņem vērā, ka bērni ļoti ātri "iemācās" prasīties pie vecākiem gultā, un tas var kļūt par pastāvīgu ieradumu.

Šajos padomos, iespējams, paslēpts kāds racionāls kodols?

- Neturēt mobilo telefonu zīdaiņa tiešā tuvumā.

Komentārs: Mobilo telefonu negatīvie faktori, kas atsaucas uz bērnu organismu:

- Elektromagnētiskais lauks ietekmē augstākās nervu sistēmas procesu formēšanos;

- Radioviļņi pastiprināti iedarbojas uz bērna smadzenēm (labāka vadītspēja, mazāks galvas izmērs, plānāki galvaskausa kauli);

- Augošs organisms ir stipri jutīgāks pret elektromagnētisko izstarojumu nekā pieaugušajiem;

- Bērnu smadzenēm ir lielāka tieksme akumulēt kaitīgos faktorus.

Kas sagaida bērnu, kurš regulāri lieto mobilo telefonu? Ikdienā – atmiņas pavājināšanās, nespēja koncentrēties, garīgo spēju samazināšanās, uzbudināmība, paaugstināts stress, bezmiegs. Nākotnē – smadzeņu audzēji, dzirdes un vestibulārā nerva saslimšanas (25–30 gados), Alcheimera slimība, plānprātība un depresija 50–60 gados.

- Vienmēr jāvelk vilnas zeķītes (pat ja ārā silta vasara). Vilnas zeķītes jaundzimušajam vajagot, lai rupja vilna masē pēdiņas un uzlabo asinsriti (zīdaiņiem pēdiņas bieži ir vēsas un vāji apasiņotas), arī siltā laikā.

Un ko par šo saka daktere? Pirmajā dzīves gadā bērnam ir nestabila termoregulācija, tādēļ plaukstas, pēdas var būt vēsas, bet tas nenozīmē, ka mazulim salst. Galvenais rādītājs ir silts deguns un neiesvīdusi kakla mugurējā daļa – tas nozīmē, ka bērniņam ir pietiekami silti. Tādēļ nepārspīlējiet ar vilnas zeķēm!

- Dot sūkāt rupjmaizes garoziņu. Kad sāk nākt pirmie zobi, sakaltēta rupjmaize palīdz mazināt smaganu sāpes.

Komentārs: Bērnam baltmaizes sausiņus drīkst piedāvāt pēc septiņu mēnešu vecuma, taču te nav nekādas sakarības ar smaganu sāpju mazināšanu. Pavisam vienkārši – smagana niez zobu šķelšanās laikā, tādēļ ir patīkami "zelēt" cietu produktu.

Lūk, kādiem padomiem, pēc ārstes uzskata, nav vispār nekāda loģiska izskaidrojuma:

Iekaisušā actiņā vajag pilināt paša bērna čuras vai mātes pienu. Kad bērns sāk staigāt, tad nevar vairs barot ar krūti. Bez govs piena izaudzināt nevar! Ēdamkarote alus uzlabos bērna apetīti (astoņos mēnešos), bet alus putas esot veselīgas zīdainim.

Bez staigulīša neiztikt. Komentārs: Staigulis nav veselīgs, jo tas veicina vēl nenobriedušā mugurkaula deformāciju. Bērns pats jutīs, kad spēs uzsākt staigāšanu.

Trīs mēnešus vecu zīdaini ir jāsēdina spilvenos, lai redz, kas apkārt notiek. Komentārs: Nekādā gadījumā nedrīkst zīdaini sēdināt un pakot spilvenos, līdz tas pats neapsēžas!

Ja niez smaganiņas, jādod speķis košļāt vai jādod speķi sūkāt jau no dzimšanas knupja vietā. Komentārs: Dodiet zīdainim vecumam atbilstošas rotaļlietas, nevis speķi košļāt.

Cukuru visur klāt – pie biezeņiem, tējām utt., lai mazajam garšotu. Komentārs: Līdz viena gada vecumam būtu jāiztiek bez cukura un sāls.

Mānekli jāsasmērē ar medu (bērnam tikai trīs nedēļas), tad nespļaus ārā. Komentārs: Medus ir alerģisks produkts.

Mana vīramāte un vecmāmiņa uzskata, ka bērns stāvošos, nekustīgos ratos nevar pagulēt. Komentārs: Tas atkarīgs no tā, kā bērnu pieradina, bet sistemātiska kratīšana izraisa centrālas nervu sistēmas attīstības traucējumus.

Neņem tik daudz rokās, pieradīs un pa rokām vien gribēs dzīvoties! Komentārs: Bērni ātri pierod pie rokām, bet, kad tik ļoti lutināsim, ja ne šajā vecumā?

Daži pavisam neloģiski padomi:

Jaundzimušais ir jātin autiņos, lai tam kājas būtu taisnas. Otram bērnam jāsāk runāt ātrāk nekā pirmajam. Iegādāties otru veļas mašīnu, jo tā, kur mazgā pieaugušo drēbes, ir pārāk nesterila, lai mazgātu bērna drēbītes. Turēt galvā cepuri bērnam arī istabā līdz gada vecumam, lai nav lutausis. Var arī ar skoču pielīmēt ausis. Lai sāktu agri iet uz podiņa patstāvīgi, vajagot pirmajās septiņās dzīves dienās paspēt viņu izčurināt uz grīdas. Bērnus ir normāli midzināt tikai uz rokām. Pirmā pusgadā bērns jāmazgā katru dienu ar ziepēm un vārītu ūdeni, arī zilie graudiņi par sliktu nebūšot. Sačurāto pamperi pažāvēt saulītē, lai nav jāņem jauns. Pamperi jātaupa, tie maksā naudu, tāpēc tos mainīt var tikai tad, ja tie ir tik pilni, ka jau bikses kļūst slapjas.

Zīdainis nedrīkst NEKAD iet ārā bez cepures un neapsegtām ausīm. Komentārs: Neloģiski. Jāņem vērā laika apstākļi.

Visu gadu jādod vitamīni, lai stiprinātu imūnsistēmu un no sešu mēnešu vecuma obligāti zivju eļļa. Komentārs: Līdz trīs gadu vecumam jāsaņem D3 vitamīns profilaktiskās devās, bet multivitamīnu, ja nav indikāciju no ārsta puses, tad pēc trīs gadu vecuma. Ja bērns pilnvērtīgi ēd, neslimo, tad papildus vitamīni nebūtu nepieciešami.

Alerģijas nav nekas tāds īpašs – mūsdienu izgudrojums tas vien ir. Sarkani vaigi esot VISIEM. Komentārs: Alerģija mūsdienās ir bieži sastopama, jāmeklē cēloni.

Lai pabļauj vien, tā izvēdina plaušas. Komentārs: Zīdaiņa bļaušanai vienmēr ir kāds iemesls.

Ja pavisam maziņš pīkst ratos – vai nu jākrata stipri vai jāceļ sēdus, viņam noteikti neesot ērti guļus visu laiku būt. Komentārs: Raudāšanai ir kāds iemesls, bet bērnu nedrīkst kratīt vai sēdināt, ja viņš pats vēl nemāk sēdēt.

Māmiņas diskusijās atzīst, ka daudzi paziņu sniegtie padomi nav kaitīgi, varbūt pat daļa no tiem ir derīgi, bet māmiņām nepatīk, ka kaut kas tiek uztiepts kā obligāts un vienīgais pareizais variants. Katra māte izjūtot savu bērnu un vislabāk zinot, kas viņam nepieciešams. Tā nav spēle ar vārdiem "visi dara tā", jo visi nekad nebūs vienādi, cik bērnu, tik variantu un nav vienas pareizās grāmatas, pēc kuras pareizi izaudzināt bērnu.

Tomēr kāpēc gan ir tik atšķirīgi uzskati? Varbūt tāpēc, ka gadsimtu un nu jau var teikt – pat gadu laikā uzskati par bērnu audzināšanu un aprūpi ir stipri mainījušies. Mūsdienās tie ir pavisam atšķirīgi pat no tiem, ko ievēroja mūsu mammas Padomju laikā. Mammu "Ābece" bija slavenā B.Spoka grāmata, taču, raugoties no mūsdienu viedokļa, tajā daudz kas ir novecojis. Mūsdienās jau ir ļoti daudz pamatotu pētījumu, tāpēc, iespējams, ka daudzas pamatatziņas paliks "pareizas" vēl ilgi, varbūt pat – mūžīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!