Foto: Shutterstock

Atkarība ir fiziska, psihiska un sociāla slimība, kuru raksturo nespēja kontrolēt lietošanas procesu, laiku, biežumu un daudzumu. To nevar kontrolēt ar gribasspēku un raksturu. Atkarībām raksturīgi, ka tās rada līdzatkarību ģimenē, darba vietā un jebkurā sociālā vidē.

Atkarības ir ne vien alkohols, nikotīns, narkotikas, zāles un citas vielas, bet arī dažādi procesi. Par azartspēļu atkarību zinām jau sen, bet tikpat bīstamas var būt atkarības no iepirkšanās, adrenalīna, attiecībām, kā arī no tehnoloģijām. Internetatkarība un datoratkarība diemžēl kļūst aizvien izplatītākas.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Kāpēc sākas procesu atkarības?

Foto: Shutterstock

Rietumeiropa ir izveidojusies par tūlītējas gribas apmierināšanas un patērētāju sabiedrību. Tas nozīmē, ka tiek atļauta un pat veicināta ātra reakcija uz visu vēlmju piepildīšanu.

Daudz brīvā jeb personiskā laika, nezinot, kur to pavadīt pēc skolas vai darba.

Vēlme aizmirsties no ikdienas negācijām un stresa.

Grūtības komunicēties ar citiem cilvēkiem un vienaudžiem, mazvērtības sajūta.

Jau iepriekš iegūta cita veida atkarība.

Sociālas piederības sajūtas trūkums un identitātes problēmas.

Procesu atkarības veidošanās četras fāzes

Foto: Shutterstock

Uzvaru jeb ieguvumu fāze rodas, sākot darīt, lietot vai spēlēt, piemēram, datoru arvien biežāk. Galvenais iemesls, lai sāktu spēlēt vairāk ir tieši uzvaras "garša" un sasniegumu sajūta virtuālajā vidē. Pieaug pavadītais laiks lietojot datoru, internetu.

Zaudējumu fāze ir raksturīga mazliet vēlāk, kad nevar pārtraukt spēli vai čatošanu. Cilvēks sāk aizņemties naudu, melo, slēpj savu rīcību, tiek ietekmēta ģimenes dzīve un darbs, izmainās personība. Cilvēks kļūst nemierīgs un ātri uzbudināms.

Depresijas fāzē rodas amorāla vai nelegāla rīcība, iedragāta reputācija, atsvešināšanās no ģimenes un draugiem. Lietojot pārāk daudz datoru, zūd realitātes izjūta, vēl vairāk samazinās spēja komunicēt ar cilvēkiem. Rodas emocionāla atrautība no ārpasaules.

Bezpalīdzības un izsīkšanas fāzē parādās domas par pašnāvību, tās mēģinājumi, dziļa depresija. Šajā fāzē var parādīties arī paralēla citu atkarību izraisošo vielu pastiprināta lietošana, šķiršanās, emocionāls sabrukums.

Vai jūsu bērnam ir datoratkarība?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jā, ja:

  • Datora izmantošana izklaidei ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa.
  • Atgriežoties mājās, aizmirst par saviem pienākumiem un uzreiz sēžas pie datora.
  • Datora dēļ upurē citas savas intereses, laika pavadīšanu ar draugiem un ģimeni.
  • Šobrīd pie datora pavada vairāk laika nekā pirms gada.
  • Sēžot pie datora, aizmirst paēst, nepamana nogurumu.
  • Nepārtraukti iekšēji cīnās ar sirdsapziņu par to, vai upurēt pie datora pavadāmo laiku par labu mācībām vai citiem darbiem.
  • Iegādājas dažādus aksesuārus un visu laiku uzlabo datora iespējas.
  • Pie datora jūtas labāk un drošāk kā jebkur citur. Atraujot no datora, kļūst nemierīgs, garlaikots, var "uzsprāgt".
  • Melo par laiku, ko pavada pie datora. Naktīs nevar aiziet laicīgi gulēt.
  • Pēdējā laikā ir sūdzības par biežākām galvas un muguras sāpēm, "grauž" acis, sāp rokas.

Interneta atkarība

Foto: PantherMedia/Scanpix

No interneta atkarīgās personas lieto tīklus sociālā atbalsta dēļ. Tas palīdz piekļūt noteiktai sociālai grupai, lai piedalītos čatā vai telekonferencēs. Tāpat internets tiek izmantots, lai gūtu seksuālu apmierinājumu, veidotu virtuālu tēlu un varoņus, tādējādi izveidojot jaunu "Es". Lietojot savu jauno "Es" internetā, persona saņem citu lietotāju atzinību un atbalstu.

Problēmas pamatā ir saskarsmes trūkums vai saskarsmes prasmju trūkums ar vienaudžiem. Iespējams, problēma rodas no domstarpībām audzināšanas jautājumos. Sekas -atteikšanās no ģimenes un draugu atbalsta, kā arī finanšu problēmas.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!