Vārds dūla ir cēlies no sengrieķu valodas un nozīmē pieredzējušu sievieti, kas ar savām zināšanām un pieredzi palīdz citām sievietēm grūtniecības laikā. Mūsdienās ar vārdu dūla tiek apzīmēta sieviete, kas sniedz nemedicīnisku, emocionālu, fizisku, un informatīvu atbalstu sievietei un viņas partnerim bērniņa gaidīšanas, dzemdību un pēcdzemdību laikā.

Papildu partnera un ģimenes atbalstam un mīlestībai, ārstu uzraudzībai un rūpēm, sievietei grūtniecības periodā ir nepieciešams kas vairāk. Sievietei ir nepieciešama palīdzība, mierinājums, cieņa un iedrošinājums no sievietes, kurai ir zināšanas par grūtniecības un dzemdību tēmām, ir pieredzējusi un spēj sniegt atbalstu ar to saistītos jautājumos. Dažreiz mediķiem vai ģimenes locekļiem nav laika atbildēt uz jautājumiem, kas saistās ar grūtniecību un raizēm, kas nomāc sievieti grūtniecības periodā. Šim nolūkam lielisks atbalsts ir tieši dūla.

Latvijā dūlas ir apmācītas psiholoģijā, sievietes fizioloģijā un praktiskajās metodēs, kā paralēli vispārpieņemtajām pretsāpju metodēm mazināt sāpes dzemdību laikā. Gadījumā, ja dzemdību laikā būs nepieciešama medicīniskā palīdzība no ārsta, dūla turpinās būt līdzās un informēs sievieti par notiekošo.

Dūlas iedala trīs kategorijās: pirmsdzemdību dūla, dzemdību dūla un pēcdzemdību dūla. Pirmsdzemdību dūla ir tā, kas izglīto, uzklausa un kopā ar grūtnieci izveido dzemdību plānu. Dzemdību dūlas dzemdību laikā sniedz nepārtrauktu atbalstu un uzmanību. Pēcdzemdību dūla, savukārt, palīdz vecākiem iejusties jaunajā lomā, konsultējot un palīdzot zīdaiņa aprūpē, atbildot uz neskaitāmajiem jautājumiem un sniedzot psiholoģisku atbalstu sievietei. Pēcdzemdību dūlas klātbūtne var ilgt no perioda īsi pēc dzemdībām līdz pat vienam gadam pēc dzemdībām, atkarībā no mammas vēlmēm.

Praktizējoša dūla starptautiskā apmācībā Katrīna Puriņa norāda, ka Latvijā pēdējos gadu laikā dūlu kustība Latvijā kļūst aizvien populārāka, un sievietes, kā atbalsta personas dzemdībās izvēlas tieši dūlu. Sadarbība notiek gan dzemdībās slimnīcā, gan ārpus stacionāra – plānotās mājdzemdībās. Sievietēm, kuras izmanto dūlu pakalpojumus, mēdz būt īsāks dzemdību laiks, tās retāk izmanto medicīniskus līdzekļus sāpju mazināšanai, veic ķeizargriezienu un gūst pozitīvu dzemdību pieredzi. Sievietes, kuras izmantojušas pēcdzemdību dūlu pakalpojumus, savukārt ir pašapzinīgākas, tām ir mazāk pēcdzemdību skumju un sekmīgāka bērnu zīdīšana.

Sīkāk par dūlu pieredzi un nozīmi praktizējošā dūla starptautiskā apmācībā Puriņa stāstīs 27.novembrī no plkst.11 līdz 13 "Gaidību 4dienu" semināra laikā, tirdzniecības centra "Domina Shopping", pie restorāna “Vairāk Saules”. Piedalīties seminārā tiek aicinātas visas sievietes, gan tās, kas vēl gaida savu mazulīti piedzimstam, gan arī jaunās māmiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!