Foto: PantherMedia/Scanpix
Tām sievietēm, kuras pirms grūtniecības iestāšanās aktīvi sportojušas, ir grūti atteikties no fiziskām aktivitātēm brīdī, kad sākušas gaidīt mazuli. Minēsim astoņus nozīmīgākos iemeslus, kādēļ grūtniecības laikā nevajadzētu pagarināt fitnesa nodarbību abonomentu.

Tu būsi pārāk nogurusi.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja jau esi saskārusies ar agrīnās grūtniecības neizmērojamo nogurumu, tad nekas vairāk nav jāpaskaidro. Tu jau zini, ko nozīmē apsēsties blakus savai gultai, lai sašņorētu kurpe, un pamosties pēc divām stundām. Tu jau esi nostādījusi sevi pazemojošā stāvoklī, aizmiegot darbinieku sapulcē un pamosties tik pēkšņi un neveikli, ka gandrīz novelies no krēsla un apgāz kolēģa kafijas krūzi. Lūk, 21.gadsimta jaunā koncepcija - ja tavs ķermenis ir noguris, tev tajā jāieklausās un jāatpūšas. Padomā par to. No vienas sīkas olšūnas, kas bijusi tavā organismā kopš dzimšanas, un viena sīka spermatozoīda, ko saražojis tavs partneris mirkļa impulsā, tev ir jāizveido vesela būtne.

Tev nepatiks tavs atspulgs vingrošanas zāles spoguļos.

Foto: Shutterstock

Vienā brīdī, apmēram trešajam grūtniecības mēnesim tuvojoties beigām, tu droši vien atgūsi spēkus. Atgriezīsies ne tikai kādreizējā enerģija, var rasties sajūta, ka "spēj gāzt kalnus". Droši vien tevi vairs nemoka slikta dūša, ir atgriezusies interese par seksu. Un tev var rasties vēlme atsākt novārtā pamestos vingrojumus, atgriezties pie iepriekšējā sportošanas režīma. Taču, ejot ārā no guļamistabas, uzmet skatienu spogulim, lai novērtētu, kā izskaties sporta tērpā. Tu pasktaies vēlreiz. "Kas ir tā apaļīgā būtne?". Tad saproti, ka tā "apaļīgā būtne" esi tu pati, un neprātīgā ātrumā meties gultas virzienā, lai paspētu apgulties, pirms noģībsti. Katrā ziņā, sporta zālē tu nebūt neizskatīsies tā, kā vēlētos.

Tu tik un tā kļūsi resnāka.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Parasti sievietes vingro ar mērķi "nomest liekos kilogramus". Bet...Grūtniecības laikā pats svarīgākais ir atzīt, ka tagad tavs ķermenis ir mazuļa audzēšanas iekārta. Tam ir jāplešas, lai mazulim būtu pietiekami daudz vietas. Tam ir jāpilda arī biloģiskais imperatīvs - tauku uzkrāšana, - lai pasargātu mazuli no bada. Lūk, sportošanas fanātiķes dara tieši pretējo.

Sportošana nekādā veidā nepalīdzēs tev ne kontrakciju laikā, ne dzemdībās.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Modernā loģika ir apmēram šāda: sportošana veicina gan spēku, gan izturību. To pašu prasa arī kontrakcijas un dzemdības. Tādēļ regulārām sporta aktivitātēm vajadzētu palīdzēt gan kontrakciju, gan dzemdību laikā. Izklausās gana saprātīgi, vai ne? Tomēr tā gluži tas nedarbojas. Kontrakcijas ir šķietami nebeidzama, no gribasspēka neatkarīgu muskuļu saraušanās epizožu virkne. Visas šīs gribasspēkam nepakļautās kontrakcijas ir paredzētas, lai paplestu dzemdību ceļus līdz aptuveni 10 centimetru lielam atvērumam. Pēc tam mātei caur šo atvērumu ir jāizstumj mazulis. Tu vari veikt pietupienus kaut katru dienu nepārtrauktā režīmā, taču tie nepadarīs tavu dzemdi stiprāku. Tu vari arī stiepties, veikt izklupienus un cilāt svarus pēc sirds patikas, taču tas tevi nepadarīs spēcīgāku brīdī, kad nāksies izpiest mazuli.

Tu vari apdraudēt grūtniecību.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu vari pārpūlēties, tev var sākties asiņošana. Jā, mūsdienās pastāv viedoklis, ka sportot var gandrīz visu grūtniecības laiku, taču nevajadzētu sākt jaunus vai grūtākus vingrojumus. Bet, ja neproti vingrot mēreni, labāk to nedari nemaz. Likmes ir pārāk augstas.

Ja sportošana neradīs draudus grūtniecībai, tad jebkādu mazāko sarežģījumu gadījumā tu visu atlikušo mūžu mocīsies šaubās par vingrošanas lomu notikušajā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Diemžēl, bet ne visas grūtniecības beidzas ar laimīgām beigām. Aptuveni 10% no visām grūtniecībām beidzas ar spontāno abortu, un puse no šo gadījumu notiekot augļa pataloģijas dēļ. It kā pastāv arī uzskats, ka stress, fiziski vingrojumi un dzimumattiecības neizraisa spontāno abortu, taču, ja tava grūtniecība ir gaidīta, diezin vai būtu prātīgi riskēt. Tu nezini, vai tava grūtniecība var tikt apdraudēta, taču, ja tas notiks, tev sevi nāksies šaustīt par lietām, ko varēji darīt citādi.

Saistībā ar svara pieaugumu darbojas viens princips:

Foto: PantherMedia/Scanpix

Liekajam svaram ir bioloģisks izskaidrojums. Barības rezerves ir viens no visskaidrāk pamanāmajiem iemesliem. Turklāt tev vairāk gribēsies ēst ne tikai grūtniecības laikā, bet arī pēcdzemdību periodā. Tas tāpēc, lai palīdzētu ķermenim atgūt spēkus pēc grūtniecības un dzemdībām, kas nebūt nav laiskošanās pludmalē. Ja vien pēc dzemdībām neturpināsi ēst kā grūtniece vai zīdītāja, tev izdosies zaudēt svaru. Jā, zīdīšana sadedzina daudz kaloriju, tas tiesa, taču tā mudina tavam ķermenim turēties pie papildu diviem līdz četrarpus kilogramiem, lai nodrošinātu "piena fabrikas" darbību.

Mūsu alkas vingrot un sportot grūtniecības laikā atspoguļo nespēju samierināties ar notiekošo un ļauties, lai dabiskais process ritētu savu gaitu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vari censties vingrot atbilstoši fitnesa guru norādēm, taču, ja tev šķiet, ka tādējādi nodrošini "ideālāku" grūtniecību, tu sevi vienkārši maldini. Tomēr, ja turpini savus ierastos vingrojumus un ignorē šos padomus, jo tas tev liek kusties labi un sagādā priekuu, tad pūlies vien tālāk - tikai saprāta robežās.

Avots: Vikija Aiovina "Draudzeņu padomi grūtniecībā jeb viss, ko ārsts tev nepastāstīs" (izd.Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!