Nākamā gada sākumā tirdzniecībā parādīsies Latvijā ražoti bērnu līdzsvara riteņi "Brum Brum". Braucamo ražošanā kopumā iesaistīti astoņi dažādu jomu speciālisti, izveidojot videi un bērna veselībai drošu līdsvara riteni.

Ideja par šāda braucamrīka izveidi radusies nejauši, vienam no astoņu cilvēku komandas - Krišjānim Jermakam pastaigājoties gar jūru ar bērniem, kuri līdzi bija paņēmuši savus koka ritenīšus. Lielāko pastaigas laiku ritentiņi tika nesti rokās, jo bērniem bija grūti ar tiem braukāties pa kāpām, kas klātas ar tur augošo koku saknēm. Atgriežoties no ikdienas pastaigas, tētis iedarbināja savu iemīļoto mocīti. Kā jau ierasts, bērni bija sajūsmā un rādot uz moci, teica: "Brum Brum". Šādā veidā bija radies arī vārds. Tētis nosprieda:"Ja jau pats vizinās ar moci, arī paša bērniem nepieciešams savs mazais "Brum Brum".

Tā aizsākās vairāku gadu komandas un idejas radīšanai labvēlīgu apstākļu meklējumi, kuru rezultātā radies līdzsvara ritenītis „Brum Brum”, portālam Cālis.lv stāsta viens no riteņa ražošanas komandas cilvēkiem Aldis Blicsons.

"Brum Brum" ir zīmols un vienlaicīgi projekts, kuru radījusi dizaineru un inženieru komanda. Tajā apvienojušies dažādu nozaru speciālisti – mākslinieks, arhitekts, galdnieks, reklāmas un kino speciālisti, jurists, finansists u.c.

Dienas gaismu ieraudzījis bērnu līdzsvara ritenītis, kura konstrukcija izveidota tā, lai bērnu muguru saudzē gudri konstruēts unikāls amortizators. Apvienojot dizainu ar tehnoloģijām, ritenīša konstrukcijā izmantots ļoti mazs skaits skrūvju, kas pamatīgi atvieglo tā salikšanu mājas apstākļos un padara to ļoti vieglu, tā par savu "jaundzimušo" stāsta riteņa ražotāji.

Kas "Brum Brum" vēderā?

"Brum Brum" izveidē izmantots Latvijā ražotais finieris. Arī viss ražošanas process tiks veikts Latvijā. Ritenītim nav pedāļu, kloķu vai ķēdes. Tā ir kā iešana, un skriešana, tikai sēžot. Visas bērna motorās un kinētiskās attīstības iemaņas, kuras viņš neapzināti izmanto staigājot un skrienot, ir tieši tās pašas, kuras bērns izmantos uz balansa riteņa. Pateicoties atjautīgam augstuma regulēšanas mehānismam, "Brum Brum" var izmantot bērni no divu līdz sešu gadu vecumam.

Videi un bērnam draudzīgs - tāds esot jaunais "Brum Brum", jo produkts ir ilgtspējīgs, to varēs lietot vairāku bērnu paaudzes, nodot lietošanā tālāk. Tā ražošanā izmantota uz sveķiem bāzēta līme un pret atmosfēras kaitīgo ietekmi aizsārgājošs vaska pārklājums. Dažādu polimēru materiālu izgatavošanai tiek patērētas dažādas industriālās jaudas, tāpēc "Brum Brum", polimēru saturošās detaļas, izvēlētas tā, lai atstātu mazāku ekoloģisko pēdu. Visas detaļas tiks ražotas Latvijā.

Cik maksās?

Pašlaik notiek aktīva ražošanas procesa uzsākšana. Veikalos "Brum Brum" būs atrodams 2015.gada sākumā. Būs iespēja to iegādāties arī internetā, izvēloties dažādus krāsu un aprīkojuma veidus.

Cenu ražotāji pašlaik nevēlas atklāt, bet ritenītis paredzēts "Premium" klases cenu grupā. Balansa velosipēdu tirgū plānojam konkurēt ar tādām kompānijām, kā "Like a Bike", "Wishbone", "Haritage littles", stāsta Blicsons.

Riteņa svars un drošība

Tas, cik lielu svaru var izturēt pats ritenis, vēl tiek testēts un svars būs atkarīgs no komplektācijas, bet jau tagad zināms, ka tas spēj izturēt pieauguša cilvēka (80 kg) šūpošanos uz tā. Pašreiz ir testēti tikai galdniecības apstākļos radīti rāmji, rūpnieciski ražotie būs vēl noturīgāki. Velosipēdam nav skrūvju, tikai ritenīšu gredzenu fiksācijai, kas riteņa pašmasu padara vieglāku. Esošie prototipi jau ir vieglāki par konkurentu velosipēdiem.

Runājot par riteņa drošību, tā ražotāji min, ka vadījušies pēc LVS EN 71-1+A14 (E) rotaļlietu izgatavošanas sertifikāta, kas nosaka prasības mehāniskajām un fizikālajām īpašībām. Turklāt, riepu diskos nav spieķu.

Kādi vēl līdzsvara riteņi pieejami?

Zināmākais, kas viens no pirmajiem parādījās Latvijas tirgū, ir par koka skrejriteni sauktais "DIP DAP". Tas savukārt izgatavots no bērza saplākšņa. Šis ritenītis paredzēts bērniem vecumā no trīs gadiņiem. "Dip Dap" virsma ir apstrādāta ar videi un bērniem draudzīgu materiālu – linsēklu eļļu. Tas sver  3, 9 kilogramus, un pielāgojams bērna augumam ar maināmu sēdeklīša augstumu. Skrejritenim ir gumijas pneimatiskās 12 collu riepas uz metāla diskiem ar gultņiem, kas nodrošina skrejriteņa vieglu ripošanu, liecina pieejamā informācija dipdap.lv.

Patiesībā, veikalos un interneta vietnēs atrodami dažādi līdzsvara riteņi. piemēram, "Bellelli B-BIP" firmas, kas izgatavots no triecienizturīgas plastmasas bez pedāļiem, "KinderKraft Runner", kuram ir koka rāmis, "Sunbaby", kas tiek saukts par velotrenažieri bez pedāļiem.

Fizioterapeita viedoklis par balansa riteņu priekšrocībām

Kā portālm Cālis.lv norādīja fizioterapeite Zane Paiča, kura ikdienā strādā ar bērniem, līdzsvara riteņi ļoti labi attīsta līdzsvaru bērniem vecumā no pusotra līdz trīs gadu vecumam. Līdzsvara riteņi ir kā sagatavošanās daudz nopietnākai lietai - velosipēdam. Līdzsvara riteņi bērna attīstībā sniedz lielāku ieguldījumu, nekā skrejriteņi vai kādas stumjamas vai motorizētas mašīnītes, jo, braucot ar līdzsvara riteni, bērns balstās uz pilnām pēdām, kā arī var pārnest svaru no vieniem sāniem uz otriem. Notiek tāda simetriska darbošanās, ko nevar teikt par citiem braucamajiem, kas paredzēti šādam vecumam, jo ar tiem kustības var veikt tikai asimetriski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!