Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētku laikam tuvojoties, daudzās mājās ne vien notiek sagatavošanās darbi un valda pozitīva atmosfēra, bet visai bieži neiztiek arī bez svētku mielasta. Tā neiztrūkstoša sastāvdaļa daudzās ģimenēs ir arī alkoholiskie dzērieni.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieejamās informācijas sabiedrībā valda viedoklis, ka daži svētki ir "jānosvin pamatīgi". Visbiežāk šis apgalvojums ir saistīts ar Jāņu tradīcijām, taču arī citos svētkos alkohola patēriņš pārsniedz ieteicamās normas. Turklāt ne viens vien vecāks mēdz saskandināt ar savām atvasēm, kaut vai ar sulas glāzi vai bezalkoholisko šampanieti gan atzīmējot Jauno gadu, gan skolas sākumu.

Narkoloģe – psihiatre Inga Landsmane šo ierasto situāciju komentē kā neieteicamu: "Alkohola lietošanas tradīcijas, kurās alkohola lietošanai nevajadzētu pārsniegt mērenas alkohola lietošanas robežas, attiecas uz pieauguša, nobrieduša cilvēka pasauli. Saviesīgās tradīcijas, kurās bērnu svētkus pielāgo alkohola lietošanas tradīcijām (izvēloties bērnu šampanieti), var sekmēt agrīnu alkohola lietošanas uzsākšanu un nebūtu jāievieš ģimeņu tradīciju sarakstā. Vecāki palīdz savam bērnam veidot veselīgas dzīves iemaņas. Vecākiem jāsaglabā kontakts ar bērnu, zinot kur bērni atrodas un kas ir viņu draugi. Arī "kulturāla" iedzeršana, saskandinot glāzes, iesaistot bērnu un ielejot viņam bezalkoholisko šampanieti, radīs bērnam pārliecību, ka ģimene akceptē to, ka viņš jau ir pieaudzis un var "tēlot" pieaugušo, jau vēlāk pats pieprasot šadu tradīciju."

"Bērnam ir raksturīga vēlme visu pārbaudīt pašam, lai zinātu - patiesība vai meli.Ģimenes uzdevums, jau sākot no ģimenes tradīcijām - nospraust robežas un skaidri definē to, ka alkohola lietošanas tradīcijas attiecas tikai uz pieaugušajiem. Runājiet ar bērnu un paskaidrojiet, ka bērnu šampanieti izvēlas daļa pieaugušo, kuri nevēlas lietot alkoholu un tāpēc bērnu svētkos būs sulas un limonādes," komentē Inga Landsmane.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!