Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad gaidāms mazulis, jo īpaši, ja pirmdzimtais, vecākiem ir daudz jautājumu, kas notiek tad, kad mazais ieraudzījis plašo pasauli. Rīgas Dzemdību nama Neonatoloģijas daļas vadītāja, daktere Inese Bļodniece portālam Cālis.lv stāsta, kas notiek ar jaundzimušo pirmo divu dzīves stundu laikā.

Rīgas Dzemdību namā dzemdības tiek pieņemtas individuālās dzemdību istabās, kurās māte un bērns pēc lielā notikuma kopīgi pavada vēl aptuveni divas stundas, pirms dodas tālāk uz pēcdzemdību istabu Mātes un bērna aprūpes nodaļā.

Tūlīt pēc piedzimšanas vecmāte vispārīgi novērtē bērna stāvokli, vai viņam nav nepieciešama neatliekama palīdzība. Pirmajā un piektajā minūtē visus jaundzimušos novērtē pēc Apgares skalas, kurā ietvertas piecas pazīmes – sirdsdarbība, elpošana, ādas krāsa, muskuļu tonuss, refleksi. Katru no šiem kritērijiem izvērtē divu baļļu sistēmā, tātad, augstākais novērtējums, ko mazulis var saņemt, ir 10 balles.

Pēc piedzimšanas mazulim ir jāuzsāk sava patstāvīgā dzīve, tādēļ bērnam tiek pārgriezta nabas saite. Šo uzdevumu pēc vēlēšanās var veikt tētis, ja ir piedalījies dzemdībās, vai kāda cita tuva persona. Pēc tam neapģērbts bērniņš tiek uzlikts uz mammas vēdera, lai baudītu agrīno kontaktu ar mammu.

Kad mazulis un mamma ir apsveicinājušies un samīļojušies, bērnu nosver un izmēra viņa garumu, galvas un krūšu apkārtmēru.

Vēl atrodoties dzemdību istabā, tiklīdz māte un mazulis ir tam gatavi, bērniņš tiek pielikts pie krūts. Jaundzimušo ieteicams sākt zīdīt pēc iespējas ātrāk - pirmo divu stundu laikā pēc dzemdībām, kad krūts meklēšanas un zīdīšanas refleksi ir īpaši spēcīgi. Agrīna zīdīšana
atvieglo tās sākumu un nodrošina panākumus turpmākai ēdināšanas gaitai.

Pirmo divu stundu laikā pilnīgu, sistemātisku jaundzimušā izvērtēšanu „no galvas līdz kājām” veic bērnu ārsts - neonatologs, pēc vajadzības nozīmējot papildus izmeklējumus. Ja veselības stāvoklis to atļauj, pēc visām pārbaudēm mazulis tiek saģērbts un ir gatavs kopā ar mammu
doties uz pēcdzemdību istabu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!