Foto: Shutterstock
Intervija ar trīs bērnu tēvu, kaislīgu galda spēļu aktīvistu, SIA “Brain Games” dibinātāju un īpašnieku Egilu Grasmani.

- Ko dod galda spēles ģimenei?

Tās ir attiecības un laiks! Nav daudz veidu, kā bērni ar vecākiem var kopā pavadīt laiku un atrast kopīgu valodu. Spēles tādā ziņā ir pateicīgas kopīgai valodai. Tās visiem spēlētājiem rada patīkamu procesu un nepiespiestu atmosfēru. Dažādu vecumu cilvēki var apsēsties pie viena galda, atrast kopīgas intereses - tā ir viena no vērtīgākajām lietām. Lielākā problēma ir tā, ka vecākiem nav laika. Spēle prasa kopīgu laiku un uzmanību. Galda spēles, īpaši jau pusaudžu vecumā, var palīdzēt jauniešiem un vecākiem savstarpēji iepazīt vienam otru.

- Kā veidojas attiecības spēlē?

Spēlē visi ir vienlīdzīgi, lomas var mainīties un atšķirties no pierastajām lomām ģimenē. Spēle ļauj iepazīt citu cilvēku reakcijas, mācīties veidot kompromisus, iejusties citu ādā. Tas palīdz arī uzzināt, kā cilvēki reaģē dažādās stresa situācijās, kā arī runāt par zaudējumiem un uzvarām.

Spēlēs var ļoti labi novērtēt, kā cilvēks uzvedas ikdienā un stresa situācijās, kā veido argumentus un pieņem lēmumus. Tas var būt arī izmēģinājuma lauciņš dažādām emocijām. Es, pirmkārt, varu novērot, kā es pats uzdevos. Otrkārt, es varu mācīties no tām emocijām, kas spēles laikā rodas citiem. Tas nav tik sāpīgs un emocionāls izmēģinājums kā realitātē.
Nedrīkst aizmirst, ka tā ir tikai spēle. To nedrīkst uztvert pārāk emocionāli un censties uzvarēt par katru cenu. Spēļu galvenais mērķis nav par katru cenu uzvarēt. Svarīgākais ir process un kopā pavadītais laiks.

- Kā galda spēles var palīdzēt vecāku sarunai ar bērnu par dažādām aktuālām tēmām – atkarībām, vienaudžu spiedienu un stereotipiem?

Galda spēles palīdz mācīties argumentēt, pieņemt patstāvīgus lēmumus. Daudzās spēlēs kompromisu atrašana ir pats pamats. "Katanas ieceļotāji" ir viens no spilgtākajiem piemēriem spējai vienoties. Jebkurā spēlē ir svarīgi iejusties otra spēlētāja lomā, nebūt egoistiskam.

- Vai un kā galda spēles tiek izmantotas izglītībā un mācību stundās?

Galda spēles ir pat ļoti ieteicamas mācību apguves procesos, jo jautrā un atbrīvotā gaisotnē un formā palīdz apgūt mācību vielu. Spēles pamatvērtība ir jautrībā. Ja tā spēj radīt pozitīvus blakusefektus un apgūt jaunas zināšanas, tā ir divtik vērtīga.

Mums ir pat atsevišķs piedāvājums skolām ar spēļu sarakstu - kurā priekšmetā, kāda spēle būtu noderīga. Taču tā ir tikai maza daļa no tām spēlēm, kas mācību procesā varētu palīdzēt atraisīt radošo garu. Viena no populārākajām spēlēm tieši izglītošanai ir "Story Cubes", ko iespējams izmantot gan dažādu valodu apguvei, gan sociālo zinību stundās.

- Kādas galda spēles šobrīd ir populāras bērnu un jauniešu vidū (10-18 gadu vecumā)?

Šajā vecumā es ieteiktu tādas spēles kā "Halli Galli", "Saboteur", "Uno", "Saderēsim?"," Katanas ieceļotāji", "Carcassonne", "Jenga", "Story Cubes" un "Om nom nom". Tās ir jautras, aizraujošas un pozitīvas. Tās rada azartu, attīsta patstāvību, ātru reakciju un komunikācijas prasmes.

- Ja vecāki vēlētos kopā ar bērniem sākt spēlēt galda spēles, ar kurām spēlēt būtu jāsāk?

Ieteiktu sākt ar vienkāršākām un īsākām spēlēm: "Story Cubes", "Carcassonne", "Saboteur" un "Halli Galli".

Sākot spēlēt galda spēles, vajadzētu sākt ar salīdzinoši vienkāršām. Ir tādas galda spēles, kuras spēlējamas stundām ilgi. Ar tām nevajadzētu sākt bērna pieredzi ar galda spēlēm.

Piemēram, "8 Min Imperium" ir stratēģiska spēle, it kā 8 minūšu gara. Realitātē sanāk vairāk un pēc spēles gribas atkārtot. Tas ir izdevīgi, jo spēle neprasa pārāk ilgu laiku. Ņemot vērā bērnu spēju noturēt uzmanību, tad šī spēle ir laba, lai sāktu ar bērniem kopā spēlēt.

Pirmais ir stereotips ar to, ka spēles nav interesantas. Lai to izbeigtu, nepieciešams vecākiem jau iepriekš izlasīt un izprast noteikumus, lai spēli varētu iesākt pēc iespējas raitāk, ātri paskaidrojot galveno. Noteikumu izprašana ir viens no lielākajiem klupšanas akmens, sākot spēlēt. Šobrīd daudzu populārāko spēļu noteikumi pieejami arī video formātā internetā.

Vecākam jāizvērtē arī savas vēlmes gada spēlēs. Iespējams nevajag censties par katru cenu uzvarēt bērnus un pārāk iekarst. Īpaši, ja vecāki ar bērniem nekad iepriekš nav spēlējuši galda spēles, svarīgi ir spēlēt atklāti, kopā mācīties, izprast spēli. Izrunāt, izdiskutēt, izanalizēt katru no gājieniem. Galda spēles svarīgi nepārvērst par varas spēlēm – ka par katru cenu jāparāda savs pārākums pār vecākiem vai bērniem.

Svarīgi vecākiem ir ļaut bērnam vismaz vienreiz vinnēt. Ne vienmēr, protams. Bet uzvara bērnam dod pašapziņu. Sajūta, ka bērns ir līdzvērtīgs, gudrs, spējīgs, dod bērnam drošību par savu viedokli.

- Cik jums pašam ir bērni?

Man ir trīs bērni – 8 gadus vecs dēls, 5 gadus veca meita un 3 mēnešu vecs dēls.

- Kā jūs savā ģimenē lietojat galda spēles? Kādās situācijas? Cik bieži?

Darba dienās mazāk, bet brīvdienās mēs regulāri spēlējam. Abi vecākie bērni ļoti labprāt spēlē dažādas galda spēles. Šajās brīvdienās plānojam doties uz Liepāju un līdzi noteikti ņemsim arī galda spēles.

Šobrīd populārākā spēlē mūsu mājās ir "8 Min Imperium". Meita vēl nepiedalās kā dalībnieks, bet viņai ļoti patīk būt kasierei. Viņa piedalās spēlē, mācās skaitīt, kā arī iet nepieciešamo lauciņu skaitu uz priekšu. Šis ir labs veids, kā iesaistīt spēlēs arī mazākus bērnus.

Galda spēles ir daudz devušas maniem bērniem. Sākot ar skaitīšanu, beidzot ar loģisko domāšanu un spēju pieņemt patstāvīgus lēmumus. Ar galda spēlēm šis prasmes neapzinātā veidā ļoti labi attīstās.

Biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar psihologiem, narkologiem un citiem speciālistiem vēlas vērst vecāku uzmanību uz atkarību izraisošu vielu lietošanu bērnu vidū un palīdzēt vecākiem sarunās ar saviem bērniem. 

Turpmākos divus mēnešus portālā "Cālis.lv" tiks piedāvāti dažādi raksti par un ap atkarību tēmu, visus rakstus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!