Foto: AFP/Scanpix
Patlaban skolēniem un studentiem ir ļoti plašas iespējas studēt ārvalstīs, taču pirms doties uz kādu citu valsti, ir noderīgi visu apdomāt un noskaidrot, lai nerastos lieki pārrpratumi. Bijušais ""AFS Latvija” starpkultūru programmas" (AFS) apmaiņas skolēns Artūrs Valters Freibergs pēc savas pieredzes, gadu dzīvojot Beļģijā, ir apkopojis ieteikumus, kas varētu noderēt tiem skolēniem, kas vēl tikai gatavojas šim savas dzīves nozīmīgajam notikumam.

1. Noskaidro visu iespējamo par valsti, uz kuru vēlies doties - kādā valodā runā, kur atrodas, kādas ir galvenās kultūras iezīmes, klimats.

2. Kad esi pieņemts programmā un tev lūdz aizpildīt anketu par sevi, raksti tikai patiesību par sevi un savām rakstura īpašībām, jo balstoties uz šo informāciju tev tiks piemeklēta viesģimene.

3. Pārliecinies, vai kādam ceļošanas dokumentam (pasei, pilnvarai izbraukt no valsts) nav beidzies derīguma termiņš. Pasei jābūt derīgai arī laikā, kad atgriezīsies no apmaiņas programmas.

4. Kad tev ir iespēja, uzdod visus sev interesējošos jautājumus AFS brīvprātīgajiem vai cilvēkiem, kuriem ir apmaiņas braucienu pieredze.

5. Ja tev ir, piemēram, brilles, varētu būt lietderīgi pirms brauciena apmeklēt speciālistu, kas pārbauda tavu redzi, jo nav garantijas, ka mītnes zemē tas būs vienkārši izdarāms, ja radīsies kāda problēma.

6. Kravājot koferi, padomā gan par to, lai tajā nebūtu tikai tava garderobe, bet arī higiēnas preces, kāda kabatas naudas rezerve un kaut kas, ko pa ceļam paēst. Atceries, ka koferis lidostā nedrīkst būt smagāks par 20 kilogramiem.

7. Kad tev ir atrasta viesģimene, sazinies ar viņiem, lai mazinātu stresu un satraukumu, viņus pirmoreiz ieraugot.

8. Kad esi ieradies pie viesģimenes, neatliec svarīgu jautājumu noskaidrošanu par noteikumiem ģimenē. Piemēram: Vai ģimene ēd vakariņas kopā? Cikos man jābūt mājās? Kad varu izmantot jūsu vannasistabu? Vai varu brīvi jebkurā laikā skatīties televizoru? Vai mājās ir kāda vieta, kur nedrīkstu iet? Kādi būs mani pienākumi ģimenē? Kā man jūs uzrunāt? Vai ģimenei ir kādi savi ieradumi, kuri ir jārespektē? Vai es drīkstu aicināt klasesbiedrus uz mājām? Vai drīkstu palikt pie klasesbiedriem pa nakti?. Šādu jautājumu nerisināšana var radīt nevajadzīgus konfliktus.

9. Kad esi ieradies pie viesģimenes, pajautā viņu telefona numurus, lūdz lai parāda ceļu līdz skolai, autobusa pieturas, pasta nodaļas, kādus orientierus, kā atrast ceļu līdz mājai apmaldīšanās gadījumā.

10. Centies pēc iespējas ar viesģimeni runāt viņu valodā, jo tas palīdzēs tev integrēties gan ģimenē, gan skolā.

11. Ja tev ir kādas ģimenes paradumos pilnīgi nepieņemamas lietas, būtu vēlams tās sākumā izrunāt ar pašu viesģimeni, nevis vērsties pie vecākiem vai AFS, jo tas palīdzēs veicināt dialogu starp tevi un viņiem. Ja tas tomēr nelīdz, kontaktējies ar AFS, jo viņi ir šeit, lai tev palīdzētu.

Kas ir AFS?

““AFS Latvija” starpkultūru programmas” biedrība pārstāv asociācijas AFS Intercultural Programs, Inc., kas ir sabiedriska, starptautiska, bezpeļņas organizācija un veicina starpkultūru sakarus ar studentu, dažādu profesiju pārstāvju un ģimeņu apmaiņas programmu palīdzību visā pasaulē. AFS Intercultural Programs ir pasaulē lielākā un pieredzes bagātākā šāda profila organizācija, kas 2014.gadā atzīmēja savu 100 gadu pastāvēšanu. AFS patronese Latvijā ir valsts bijusī prezidente Vaira Vīķe – Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!