Foto: stock.xchng
Nekvalitatīva sperma, kam var sekot problēmas ar bērnu radīšanu, ir cieši saistīta ar vīrieša vispārējo veselības stāvokli, jo īpaši ar sirds un asinsvadu slimībām un hormonāliem traucējumiem, tas secināts jaunākajā Lielbritānijā veiktajā pētījumā.

Katrā ziņā zinātnieki vēlas vērst uzmanību uz to, ka vīriešu neauglība noteikti signalizē par citām veselības problēmām, piemēram, augstu asinsspiedienu un hormonālajām izmaiņām organismā. Ārsti atklājuši, ka 15% no pāriem, kuriem ir problēmas tikt pie mazuļa, pusē gadījumu vīrietim ir ļoti slikta spermas kvalitāte. Un pirmo reizi pētījumā sliktā spermas kvalitāte tiekot saistīta ar citām veselības problēmām, tostarp arī ādas stāvokli, vēstī portāls dailymail.com

Stenfordas Universitātes Medicīnas skolas profesors Mihaels Aisenbergs norāda, ka "15% no visiem pāriem ir auglības problēmas, un pusē no šiem gadījumiem vīriešu sperma atzīta par nekvalitatīvu". Viņš uzskata, ka vajadzētu pievērst lielāku uzmanību šiem miljoniem vīriešu, jo neauglība ir kā brīdinājums – ne tikai radot problēmas tikt pie mazuļa, bet arī norādot uz veselības stāvokli kopumā.

Pēc veiktā pētījuma mediķi uzsver, cik svarīgi būtu vīriešiem ar auglības problēmām regulāri pārbaudīt savu fizisko veselību, lai jau agrīni varētu atklāt iespējamās saslimšanas.

Pētījumā tika analizētas 9387 vīriešu medicīniskās kartes vecumā no 30 līdz 50 gadiem laikā no 1994 līdz 2011.gadam, meklējot cēloņus, kāpēc vīriešiem ir neauglība.

Vīrieši, kuru problēmas tika pētītas, regulāri nodeva spermas paraugus, un mediķi vērtēja tās īpatnības, tostarp "koncentrāciju un kustīgumu" jeb spermas spēju pārvietoties.

Aptuveni pusei no pētījuma "objektiem" problēmas tikt pie mazuļa bija patoloģiskas, bet pārējiem – neauglība bija saistīta ar vispārējo veselību.

Gandrīz pusei jeb 44% no visiem vīriešiem, kuru vidējais vecums bija 38, bez auglības problēmām bija vēl arī citas saslimšanas. Galvenās problēmas ir specifiski slimības asinsrites sistēmā, sevišķi augsts asinsspiediens, asinsvadu un sirds slimības.

Profesors Aisenbergs atzīst, ka minētā saistība starp neauglību un saslimšanu kopumā jāpēta dziļāk, jo pētījumā nav izdevies noskaidrot, kāpēc pastāv saistība starp spermas kvalitāti un šķietami nesaistītiem traucējumiem, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām vai hormonālās sistēmas traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!