Foto: PantherMedia/Scanpix
Sniedzot bērnam un pusaudzim iespēju mazvērtīgu uzkodu vietā ēst veselīgu pārtiku, jūs jau no mazotnes pievēršat viņu veselīgam dzīvesveidam un veidojat ģimenē pareizas ēšanas paradumus, kas sniedz patiesu prieku. Lūk, ko varat darīt, lai labs uzturs jūsu mājā būtu pats galvenais.

Piedāvājiet plašu ēdienu izvēli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērna ēšanas paradumi izveidojas jau agrīnā vecumā, tāpēc gādājiet, lai viņa uzturs būtu daudzveidīgs un bagāts ar barības vielām.

Kontrolējiet izvēli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērns var vēlēties mazvērtīgu pārtiku, bet atbildība par produktu pirkšanu un piedāvāšanu gulstas uz jūsu pleciem. Tomēr bērna vēlmes ir jāuzklausa un jārada viņam priekšstats, ka arī viņam ir kāda teikšana. Tādēļ var ļaut viņam pašam izvēlēties, ko ēst (no jūsu sagādātās veselīgās pārtikas), cik daudz ēst un vai vispār ēst.

Atsakieties no

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļaujiet bērnam beigt ēst tad, kad viņš saka, ka ir paēdis. Ir svarīgi, lai bērns iemācītos izprast sāta sajūtu.

Nekļūstiet par pavāru izlepušiem gardēžiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasniedziet veselīgu maltīti visai ģimenei, nevis iztopiet katra bērna kaprīzēm. Ja padosieties bērna vēlmei, gatavojot tikai tos ēdienus, kas viņam garšo, jūs liegsiet bērnam iespēju pagaršot citus ēdienus. Tāpēc katrā maltītē pasniedziet kāda ģimenes locekļa iecienīto ēdienu. Un esiet pacietīgi, jo kādu ēdienu var nākties piedāvāt vairākkārt, līdz bērns pats to izvēlēsies.

Ierādiet taukiem un saldumiem īsto vietu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja saldumi šķiet balvas, tad bērniem tie, protams, šķitīs vērtīgāki par brokoļiem. Tāpēc mēģiniet ieturēt neitralitāti attiecībā uz dažādiem ēdieniem. Neko pilnībā neaizliedziet. Tā tikai var pastiprināt bērnu interesi par šiem produktiem, un viņi tos ēdīs ārpus mājas.

Māciet bērnus veikt gudru izvēli skolas ēdnīcā

Foto: LETA

Kopā izpētiet skolas ēdnīcas ēdienkarti. Pārrunājiet, kāpēc nav pareizi izvēlēties produktus ar zemu uzturvērtību (piemēram, čipsus, saldos dzērienus, konfektes, kūkas, saldējumu). Pastāstiet, kas būtu veselīgāks. Palīdziet viņiem veikt gudru, veselīgu izvēli visur: mājās, pie draugiem, skolā un kafejnīcā.

Sagatavojiet veselīgu, barojošu, pievilcīgu ēdienu līdzņemšanai

Foto: AFP/Scanpix

Iesaistiet bērnus līdzņemamo pusdienu gatavošanā. Ļaujiet viņiem palīdzēt nopirkt produktus un sagatvot savas veselīgās pusdienas. Nepaļaujieties uz gatavo iesaiņoto pārtiku (uzkodām, cepumiem un maltītēm), kura parasti ir dārgāka un satur vairāk tauku un cukura. Ir iespējams pagatavot veselīgus kebabus, sviestmaizes un daudz ko citu.

Avots: A.Pandits un M.Pandita "Superuzturs bērna prātam" (izd.Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!