Foto: PantherMedia/Scanpix
Tavs mazulis bieži slimo? Iespējams, vīrusiem ar to nav nekāda sakara: dažiem vecākiem grūti atzīt, ka bērna slimošana var būt cieši saistīta ar psiholoģiska rakstura faktoriem. Kā atzīst psihologi, līdz trīs gadu vecumam bērna veselība ir vistiešākajā mērā atkarīga no mātes psiholoģiskā noskaņojuma.

Ja mazuļa mamma nervozē un nespēj savaldīt savus iekšējos pārdzīvojumus, arī bērns būs nemierīgs, "uzvilkts", pilns baiļu un stresa. Savukārt tam var sekot dažādu fobiju un nervu tiku parādīšanās, un neizbēgama ir kopējās organisma imūnistēmas novājināšanās.

Ja bērnam regulāri parādās izsitumi uz ādas, tas norāda uz visai sliktu mijiedarbību ar ārpasauli. Visticamāk, mazulim mājās netiek sniegta pietiekami drošības sajūta, trūkst glāstu, un mazais nepietiekamu laiku pavada kopā ar māmiņu.

Ja ģimenē bieži notiek skandāli, rāšanās, kliegšana, bērns var ciest no hroniskām ausu saslimšanām. Vienkāršāk skaidrojot, bērns vienkārši negrib jūs dzirdēt.

Ja mazulim neļauj izteikt savu viedokli, bieži apklusina, visticamāk, viņam regulāri sāpēs kakls un būs problēmas ar vairogdziedzera darbību.

Arī astma bērniem biežāk parādās tieši emocionālu faktoru dēļ, gadījumos, kad māte ir ar izteiktu tieksmi kontrolēt katru bērna soli. Bieži bērni slimo, jo nesaņem pietiekamu mātes mīlestību. Tādā veidā viņiem izdodas pievērst sev uzmanību un iegūt kaut mazu kripatiņu maiguma un mātes ķermeņa siltuma, galu galā - vismaz uz kādu laiku kļūt mātes acīs par uzmanības centru.

Tāpat bērns var slimot kaut kādos noteiktos dzīves periodos, pirms kādiem pārbaudījumiem, uzstāšanās, jo ir pārāk satraukts. Nereti šādos gadījumos no spriedzes bērnam var būt arī paaugstināta temperatūra. Taču uzmanība no vecāku puses un atbalsts šo problēmu var atrisināt.

Svarīgs psihologu ieteikums - vecākiem ir vērts mēģināt uzlabot savstarpējās attiecības, jo abpusēji aizvainojumi var izprovocēt bērna saslimšanu. Ja slimība kļūst par hronisku, vecākiem derīgi tās cēloņus pameklēt savā uzvedīibā un attieksmē pret bērnu. Labvēlīgā un mīlestības pilnā vidē bērni aug veseli, ja tā nebūs, viņi slimos.

Avots: žurnāls "Vesels mazulis" (izd.Toloka).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!