Foto: PantherMedia/Scanpix
Laikam jau nebūs nevienas sievietes, kas pēdējā grūtniecības mēnesī nebūtu gatava šo "maratonu" beigt. Lai arī cik sparīgas un sajūsmas pilnas viņas ir bijušas pēdējos astoņus mēnešus, pēdējā mēnesī bieži grūtnieces kļūst īpaši untumainas un nepacietīgas. Aplūkosim astoņas tipiskākās lietas, kas grūtnieci pavisam nomocījušas, kad bērniņa gaidīšana jau nonākusi "finiša taisnē".

Es nevaru paelpot

Foto: stock.xchng

Ja esi ne garāka par 175 centimetriem un tevī augošais mazulis ir normāla izmēra, darbība, kurā plaušas jāpiepilda ar gaisu, kļūst ļoti sarežģīta vai pat neiespējama. Augļapvalks - burbulis, kurā mīt tavs mazulis, - aug augumā (tātad arī dzemde kļūst lielāka) un beigu beigās spiež uz tavu diafragmu un plaušām. Šajā brīdī lielākā daļa bērnu jau apgriezušies ar galviņu uz leju, ieņēmuši "zemo startu", tadēļ arī viņu dibeni un kājas "ielaužas svešā teritorijā". Un lielai daļai sieviešu šī apgrūtinātā elpošana rada trauksmes izjūtu. Var mēģināt izslieties taisni un sakrustot rokas zem krūtīm, tādējādi mēģinot radīt vairāk vietas mazulim un sev.

Labākais, ko šajā grūtniecības posmā var darīt - nomesties četrrāpus. Pateicoties zemes pievilkšanas spēkam, mazulis paslīd nedaudz uz leju - prom no tava mugurkaula un iekšējiem orgāniem. Starp citu, šī poza ir lieliska arī kontrakciju laikā, lai nedaudz pamainītu notikumu attīstības tempu.

Cits iemesls, kāpēc grūtniecības nobeigumā sieviete elš un pūš, ir izskaidrojams ar fizisko piepūli, ko rada 13 - 18 kilogrami papildu svara.

Vēl viena problēma, kas bez elpošanas grūtībām rodas grūtniecības laikā, ir "grūtniecības rinīts" - vienkāršiem vārdiem sakot, tā sauc hroniski aizliktu degunu. Taču šis kaitinošais stāvoklis pazūd gandrīz uzreiz pēc mazuļa piedzimšanas.

Es vairs neko nevaru ieēst

Foto: PantherMedia/Scanpix

Augošais bērniņš ir aizņēmis telpu, kas paredzēta tavām plaušām un diafragmai, bet kuņģis ir saplacināts. Tu vairs nespēj vienā maltītē daudz ieēst, jo vietas pietiek vien dažiem kumosiem. Taču svaru gan tu nezaudēsi, jo porcijas būs mazākas, bet ēst gribēsi biežāk.

Gremošanas traucējumi ir no vidējam trimestrim raksturīgākajām fizioloģiskajām problēmām un var samazināt aizrautīgo vēlmi sātīgi paēst. Tās, kurām paveicies mazāk un kuras mokās ar grēmām un vēdara burkšķēšanu visu grūtniecības laiku, pašās beigās to izjūt īpaši spēcīgi. Ap šo laiku tava mazuļa dupsis tik neganti spiež uz tavu diafragmu, ka saplacina barības vadu un vairs nenodrošina barības atrašanos tur, kur tai vajadzētu būt - kuņģī.

Es nevaru izgulēties

Foto: Scanpix

Nogurums negarantē, ka, vakarā dodoties pie miera, varēsi aizmigt. Grūtnieces pēdējā trimestrī nespēj aizmigt divu svarīgu iemeslu dēļ. Pirmkārt, mazulis spiež vai "sēž" uz jebkuras iespējamās tavas ķermeā daļas, izņemot seju un kājas. Otrkārt, grūtnieces ir aizņemtas ar domām par gaidāmo - kontrakcijām, dzemdībām, mātes lomu - , šīs domas nakts laikā šaudās pa galvu un ir neiespējami tās izslēgt.

Jā, iespējams, neviens īpaši labs padoms neatradīsies, ko sniegt, lai noregulētu smadzenes miegam vajadzīgajā noskaņojumā. Pašai vien jāmēģina sevi ieprogarmmēt nakts laikā nedomāt.

Vēl viens no lielākajiem gaidību laika bezmiega vaininiekiem ir grūtniecei raksturīgie kāju krampji. Tos izjūt teju visas grūtnieces. Arī ar to jāmēģina sadzīvot, vienīgais, ko var mēģināt darīt - izstaigāt šos krampjus.

Es nevaru normāli paiet

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi zina, ka grūtnieci var atpazīt no mugurpuses, pat neredzot viņas lielo vēderu. Grūtnieces šajā periodā vairs nespēj noturēt kopā ceļgalus vaļīgo gūžas locītavu saišu dēļ. Iztēlojies, ka kaulus savās vietās notur elastīgās saites. Gaidību laikā šo saišu elastība palielinās, ļaujot kauliem attālināties un organismam pielāgoties grūtniecības norisei un visbeidzot, padarot iespējamu arī pašu dzemdību norisi. Tavi iegurņa kauli paplašinās, tādēļ no otras puses šo saišu elastības pieaugumu var uzskatīt par labu parādību, jo ķermenis gatavojas mazuļa laišanai pasaulē.

Neaizmirsti, ka tavā ķermenī mīt gandrīz nobriedis bērns komplektā ar placentu un augļa ūdeni, iespējams, mazulis jau ir noslīdējis zemāk iegurnī, un tas viss rada apgrūtinošu staigāšanu. Turklāt atceries, ka jebkurš cilvēks ar lieko svaru (un tev bērniņa dēļ tāds ir) nedaudz gāzelējas pat bez locītavu saišu atslābināšanās.

Man sāp mugura

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tev ir kāda iespēja palutināt sevi ar masāžu grūtniecības beigu posmā, izmanto to. Jauki, ja topošais tētis būtu apguvis masāžas un akupresūras paņēmienus, tad viņš tev varētu palīdzēt viskritiskākajos brīžos. Taču nav grūti saprast, kādēļ sievietes mugurā izjūt dažādu veidu sāpes. Gaidību laikā vēdera svars velk mugurkaulu uz priekšu, un, lai to kompensētu, tu esi spiesta muguras augšdaļā nedabiski atliekties uz aizmuguri. Gadījumā, ja arī tavas krūtis ir ļoti smagas, tās rada papildu slodzi pleciem un sprandai. Labākais veids, kā no šīs slodzes var atpūsties, ir atlaisties uz kreisajiem sāniem, noliekot pakavveida spilvenu starp kājām un tālāk zem galvas un pleciem. Gulēt uz skreisā sāna iesaka mediķi, jo šajā pozā netiek apgrūtināta asinsrite virzienā no sirds uz tavām kājām un līdz mazulim.

Esmu kļuvusi tik milzīga, ka varētu pārsprāgt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ap astoto (devīto) grūtniecības mēnesi lielākā daļa sieviešu, kurām tā ir pirmā grūtniecība, maldīgi uzskata, ka visas iespējas viņu vēderiem kļūt vēl lielākiem ir izsmeltas. Kad jau šķiet, ka viss...Tad nāk vēl pēdējās četras nedēļas. Par drīzām dzemdībām liecina sievietes vēdera forma -- tā kļūst "stūraina". Ja tavs vēders vēl nav pieņēmis šo dīvaini stūraino formu un nedraud izspiest tavu nabu, visticamāk, mazulis vēl nav nobriedis ierasties šajā pasaulē.

Mans ārsts saka, ka dzemdības var sākties kuru katru brīdi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Grūtniecības pašā beigu posmā tu biežāk dosies vizītēs pie ārsta. No ārsta kabineta tu dosies mājās satraukta, būdama pārliecināta, ka tieši šonakt - vai jau vakariņu laikā tev sāksies kontrakcijas. Kad pēc trim dienām mazulis joprojām nebūs ieradies šajā pasaulē, tu meklēsi iemeslus, lai atkal dotos pie ārsta, jo vēlēsies uzzināt ko vairāk par dzemdes kakla garumu un iespējamo atvērumu. Ieteikums - īpaši nepaļauties uz sākotnēji nolikto dzemdību datumu un neiedomāties, ka tas tiešām būs brīdis, kurā mazulis piedzims.

Es to vairs nespēju izturēt ne dienu ilgāk

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pienāks brīdis, kad zem tavas jostas atradīsies aptuveni 40 nedēļu "darbs" un tu sāksi interesēties par tautas gudrībām, kā izraisīt kontrakcijas, lai beidzot redzētu rezultātu.  Tomēr visu ar prātu. No visiem kontrakciju rosināšanas paņēmieniem ārsti un veselīga dzīvesveida piekritēji kā populārāko izvirza pastaigu, taču ne visām šis veids palīdz. Pacietību, lai gan sieviešu neloģiskums grūtniecības beigu posmā mēdz būt atšķirīgs. Dažām ir tendence kļūt nepacietīgām, vēloties, lai grūtniecība ātrāk beidzas un varētu uzņemties mātes rūpes. Katra grūtniece reaģē citādi, bet ticiet, katram savs laiks.

Avots: Vikija Aiovina "Draudzeņu padomi grūtniecībā jeb viss, ko ārsts tev nepastāstīs" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!