Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmssvētku laikā biedrības "Go Beyond" iniciatīva "Runājot par alkoholu" sadarbībā ar portālu Delfi.lv un Calis.lv aicināja skolēnus no 6.līdz 12.klasei izteikt viedokli radošo darbu konkursā "Alkohols, svētki, sabiedrība un es". Tika iesūtīti 109 radošie darbi no visas Latvijas, skarot dažādas aktuālas tēmas saistībā ar svētkiem, veselību, alkohola nodarīto ļaunumu, sabiedrības normām un citām tēmām, par ko satraucas jaunieši un par ko vērts aizdomāties arī pieaugušajiem.

Par kādām tēmām aizdomājas jaunieši, runājot par svētkiem, sabiedrību un alkoholu? Esam apkopojuši aktuālākās un visvairāk minētās tēmas, bažas, novēlējumus un pārdomas, kas radušās jauniešiem.

Sviniet svētkus BEZ apreibinošām vielām!

Foto: Shutterstock

Jaunieši savos radošajos darbus salīdzināja svētkus ar un bez alkohola. Daudzi jaunieši izvēlas nelietot alkoholu, jo ģimenē nav izveidojusies tradīcija, ka alkohols būtu neatņemama svētku sastāvdaļa. Jaunieši uzsver tradīcijas, kuras palīdz svētkus saglabāt svinīgus, mierīgus un jaukus, nepārvēršot tos ballītē vai "dzerstiņā".

Daudzās esejās iezīmējas svētku patiesā nozīme – ģimene, kopā būšana, tradīcijas. Jaunieši piedāvā arī citas alternatīvas svētku svinēšanai un dzīvei kopumā.

Vispareizāk svētkus uztver mazi bērni. Prieks, kas mirdz viņu acīs, piemēram, Ziemassvētkos, kad visa ģimene ir kopā, atspoguļo patieso svētku būtību. Svētki ir īpaši ar tradīcijām, kopā būšanas prieku, svētku mielastu, latviešiem raksturīgām dziesmām un dejām. Īsti svētki nav katru dienu, tāpēc tos vajadzētu gaidīt un svinēt svētku tradīcijām atbilstoši. (Diāna Smoļaka, 12.klase)

Alkohols ir lielisks šķīdinātājs, tas labi šķīdina visu - ģimeni, draudzību, karjeru, attiecības un beigās cilvēku pašu. (Gita Daukste, 11.klase)

Alkohols un svētki padara visus cilvēkus vienlīdzīgus. Nav nozīmes, cik inteliģents vai degradējies esi, alkohols visus cilvēkus padara par ķēmiem, kuri svin. (Zane Kļaviņa, 12.klase)

Jaunais gads jāsagaida saskandinot šampanieša glāzes. Ir ticējums – kā jauno gadu sagaidīsi, tā arī visu gadu pavadīsi. Vai, ievērojot tradīcijas, viss gads jāpavada reibumā?

Bērēs ar vīna glāzi vēl vieglas smiltis. Pamatojoties uz fizikas likumiem var droši apgalvot, ka smilšu smagums no izdzertā alkohola daudzuma nemainīsies. (Kārlis Roberts Rudzītis, 6. klase)

Nepatīkami skatīties, ka pieaugušie svētkos pieliek pilnus veikala ratiņus ar alkohola pudelēm. Tā ir rupja kļūda un slikta mācība bērniem. (Sindija Rusaja, 9.klase)

Novērtējiet ģimeni!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ģimenes piemērs svētkos ir viens no būtiskākajiem jauniešu viedokļa veidotājiem. Ir bērni, kas nevar iedomāties svētkus ģimenē, kur pieaugušie nelietotu alkoholu, jo tādu svētku ģimenē vienkārši nav. Citi stāsta par savu draugu ģimenēm, kurās alkohols ir primāra svētku sastāvdaļa.

Vairāki jaunieši norāda, ka svētki ir domāti, lai atslēgtos no ikdienas rūpēm. Šo attaisnojumu viņi izmanto ne vien, lai attaisnotu pieaugušo alkohola patēriņu, bet arī savu un savu vienaudžu.

Arī vecākiem vajadzētu padomāt, kādu piemēru viņi rāda bērniem. Ja vecākiem katrā ballītē būs alkohols un viņi būs iereibuši, arī viņu bērni tā darīs, jo viņi ņem piemēru no vecākiem. Bērniem būtu jāmāca, ka alkohols ir ļoti kaitīgs un arī pašiem šo indīgo vielu vajadzētu izslēgt no galda, kur atrodas svētku mielasts. (Elīna Stašāne, 7.klase)

Vairumā gadījumu pie tā, ka jaunieši dzer, ir vainīgi vecāki, jo viņi bērnus nepietiekami pieskata. Lai pievērstu sev uzmanību, jaunieši dzer. Tad, kad viņi dzer, viņi ir savā barā, jūtas iederīgi, vajadzīgi, bet ar to vien nepietiek. Viņi grib, lai viņus zina, pazīst un ciena. Ja bērnam trūkst uzmanības, viņš arī bez alkohola var palikt neapturams, traks. Tāpēc es ieteiktu vecākiem, lai viņi vairāk uzmana un pieskata, rūpējas par bērniem! Iesaistiet bērnus ārpusskolas pulciņos, lai viņiem nepietiktu laika domāt par muļķībām un sliktām lietām! Ir taču tik daudz iespēju, kā sevi realizēt – sports, dejas, mūzika, māksla utt.! Tiklīdz cilvēks apgūst ko jaunu, viņam rodas liels gandarījums – gribas sasniegt vēl vairāk, ārpusskolas laika aktivitātes – pulciņi – ir laba alternatīva. (Paula Kristiāna Daugule, 7.klase)

Esmu ievērojis, ka Jāņos mammas draudzenes vīrs dzer ļoti daudz, līdz pat rītam un vēl ilgāk. Tas patiešām ir briesmīgi. Redzu, ka viņam alkohola reibumā parasti ir liela dūša – gribas visus komandēt, pamācīt, bet no malas tas šķiet gaužām dīvaini, jo viņa kustības kļuvušas neveiklas, ķermenis grīļojas un mute nelabi ož. Tā vien liekas, ka šis vīrietis alkohola iespaidā kļūst ne vien ļoti netīkams, bet arī neglīts – mati parasti izspūruši, drēbes nosmērētas. Šādās reizēs man ir ļoti žēl viņa ģimenes: sievas un bērnu, kas cieš. (Anrijs Bērziņš, 7.klase)

Izdariet savas izvēles paši!

Vairāki jaunieši lepojas ar to, ka ir izvēlējušies alkoholu nemēģināt vai nelietot. Šie ir jaunieši ar stingru viedokli un viņi var pamatot, kādēļ nelieto. Šie jaunieši ir lepni par savu lēmumu un ir ar stingu, pamatotu nostāju.

Šie jaunieši neuzskata, ka alkohola lietošana ir kāds rituāls, kas nodrošina kļūšanu pieaugušam. Daudzi jaunieši norādīja, ka izvēlas nelietot. Vieniem šīs lēmums nelietot un centrāls viņu identitātei un nostājai, bet citiem – "nekas īpašs" un normāla pieeja veselīgai dzīvei. Citiem šī ir reakcija uz vecāku alkohola patēriņu vai alkohola nelietošanu.

Dzeršana nesniedz laimi kā mums gribētos, nenovērš skumjas un nepadara mūs par labākiem cilvēkiem. (Marta Kursiša, 9.klase)

Atcerieties, ka dzēruma stadija nav mūžīga, pacilātajam garastāvoklim reiz pienāks arī gals un jūs atgriezīsities realitātē. Vai nav vieglāk mūsu dzīvi padarīt par tādu, kādu mēs sapņojam, lai nebūtu tādas ''realitātes un iedomas''? (Laura Liepiņa, 12.klase)

Tu saki – tavs tētis arī piedzeras, un mamma arī pa kādai reizei,
Ka pieaugušie ballītēs pillā ālējas, vajagot atslēgties, parādīt mēli dzīvei.
Un pārdevēja veikalā nemaz neprasa, cik tev gadu, kad pērc kārtējo alu.
Visi tā dzīvo, visur alkohols valda, it kā rītdienas nebūtu, gatavojas uz pasaules galu.
Bet tev vēl ir iespēja izmainīt visu, tu vari būt gudrāks, jā gudrāks
Par mammu un tēti, un pārdevēju! Padomā, jo nākotne ir tavās rokās! (Velga Kusina, 7.klase)

Analizējiet sabiedrības viedokli!

Savos radošajos darbos daudzi jaunieši par galveno alkohola lietošanas iemeslu uzsver pakļaušanos apkārtējo spiedienam – gan vienaudžu spiedienam, gan sabiedrības spiedienam. Papildus nāk arī televīzija, filmas, reklāmas, raidījumi, kas visi rāda, cik laba ir sajūta, bet slēpj slikto.

Tiem, kas lieto, pārsvarā alkohola lietošana sākas ar nevainīgu ballīti, kur tiek pagaršots alkohols. Tad tas viss ievelkas, pārvēršas. Tas attiecas gan uz jauniešu pašu pieredzi, gan uz redzēto vienaudžu un pieaugušo svētkos.

Vairāki jaunieši savās esejās apzīmē alkoholu kā draugu. Sliktu un kaitīgu draugu, kuram nevar uzticēties. Tomēr šis salīdzinājums dažādās vecuma grupās tomēr parādās, gan minot pieaugušo draudzību ar alkoholu, gan minot savu vienaudžu un savu pašu "ballīšu draugu".

Maz ir tādu televīzijas raidījumu, žurnālu, reklāmu un filmu, kurās ar asociāciju palīdzību netiktu rādīts, cik labi, stilīgi un gaumīgi ir lietot alkoholiskos dzērienus. Kā arī bezalkoholiskie dzērieni – alus, šampanietis, ir viltīgs triks, kā veicināt bērnu pieradumu svētkos lietot alkoholu. (Inga Krūmiņa, 12.klase)

Daudziem jauniešiem tā saucamais "varonis" ir kāda slavenība, bet kas tie par dažiem varoņiem, ja rāda nepareizu piemēru. (Kristiāna Greiere 11.klase)

Par piemēru ņemsim neuzticamu draugu. Ja draugs vai draudzene vienreiz jau ir nodevis, pievīlis, vai tad attiecības starp šiem nemainās, paliek tādas pašas? Gudrais un sevi cienošais noteikti otrreiz nekāps uz tā paša grābekļa. Neuzticamais vairs nebūs vislabākais draugs, tikai neitrāls vai ienaidnieks. Salīdzināsim to ar alkoholu. Visi taču zinām, cik spēcīgs tas var būt, ka ir aizvilinājis, sarūgtinājis daudzus, piemēram, skaisto dziedātāju Noru Bumbieri. Mēs, cilvēce, nevaram izprast šodienas situāciju, ja neskatāmies uz pagātnes kļūdām. Tā kā Alkohols ir pievīlis citus viņa "draugus", arī mēs (tie paši cilvēki) nevaram saglabāt atvērtību un paļāvību, saskaroties ar šiem spēcīgajiem dzērieniem. (Linda Pīpkalēja, 10.klase)

Veselība vienmēr pirmajā vietā!

Foto: Shutterstock

Daudzās esejās minētas alkohola lietošanas sekas – aknu ciroze, hepatīts, kā arī esejās tiek skaidrota alkohola ietekme uz veselo saprātu un spēju sevi kontrolēt. Ir piemēri no skolēnu personīgās pieredzes, kuri nonākuši slimnīcā un aicina citus nelietot alkoholu.

Protams, no vienas reizes neizveidosies aknu ciroze un smadzeņu šūnu noārdīšanas, bet ir svarīgi atcerēties, ka alkohols arī ir narkotika. Ja vienreiz būsi piekritis drauga aicinājumam pasākumā lietot alkoholu, tad otrreiz viņš nepārjautās un alkoholiskais dzēriens automātiski būs iekļauts svinību sastāvā. (Estere Bērziņa, 11.klase)

Visam ir sava cena - gan pudelei veikala plauktā, gan dvēselei dzīvības saujā. (Marta Kursiša, 9.klase)

Vai tad eksistē tāds cilvēks uz pasaules, kam jau mazotnē ir bijusi instinktīva vēlme bojāt savu dzīvi, nevis dzīvot skaisti? Vai tad piedzimstam ar tādu mērķi? (Linda Pīpkalēja, 10.klase)

Mīliet savus vecākus un bērnus, un iedzerot nākamo glāzīti par veselību – padomājiet, cik tas ir absurdi! (Veronika Generalova, 12. klase)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!