Foto: stock.xchng

Pastāv vecs vecmāšu likums:"Saule divreiz nedrīkst pazust aiz apvāršņa" un vēl 50 gadu atpakaļ patiesi skaitījās, ka dzemdības nedrīkst būt ilgākas par 24 stundām. Mūsdienās šis laiks ir saīsinājies un norma skaitās, ka dzemdības nevar ilgt ilgāk par 18 stundām, taču realitātē tās pirmdzimtā gadījumā ilgst vidēji 11 -12 stundas, bet atkārtotu dzemdību gadījumā – no septiņām līdz astoņām stundām, portālam mama.ru stāsta dakteris Gļebs Kuļikovs.

Kopīgais dzemdību ilgums skaitās no regulāru kontrakciju sākšanās līdz dzemdību beigām, kad mazulis nācis pasaulē.

Par ātrām dzemdībām tiek uzskatītas tādas dzemdības, kas ilgst no četrām līdz sešām stundām pirmdzimtā gadījumā vai no divu līdz četru stundu ilgas dzemdības, laižot pasaulē otro vai trešo mazuli (un nākamos). Ja dzemdības beidzas vēl ātrāk, tās tiek dēvētas par ļoti straujām, savukārt dzemdības, kas ilgst vairāk nekā 18 stundu, dēvē par ieilgušām.

Kopējais dzemdību ilgums tiek iedalīts trīs fāzēs – pirmais ir atvēršanās periods, otrais – izstumšanas periods, bet trešais – pēdējais, kad mazulis jau nāk pasaulē. Pats ilgākais no tiem ir pirmais periods, taču retos gadījumos dzemdes kakla atvēršanās var notikt, topošajai māmiņai to pat nemanot.

Otrs periods parasti ilgst 45-60 minūtes (pie atkārtotām dzemdībām – 15-30 minūtes). Pēc ekspertu rekomendācijām, dzemdību stimulācija nepieciešama, ja vairāk par divām stundām (atkārtotās dzemdībā – ilgāk par vienu stundu) ieildzis tieši šis otrais periods.

Kāpēc bīstamas ir ieilgušas dzemdības

Ilgas kontrakcijas sievieti ir tā nomocījušas, ka viņai sāk trūkt enerģijas – gan fiziska spēka, gan grūti emocionālā ziņā. Spēka pašai dzemdēt kļūst arvien mazāk.

Turklāt, ja vēl dzemdību sākumā jau nogājuši augļūdeņi, un bērniņš ilgi nespēj izlauzties no māmiņas dzemdes, pastāv iespējamība, ka līdz mazulim var nokļūt kāda infekcija. Šādos gadījumos nozīmē antibiotiku lietošanu.

Tāpat gadījumos, ja mazulim aptinusies nabassaite, tā var traucēt skābekļa piekļuvi mazulim. Tādā gadījumā dzemdības vēlams pabeigt iespējami ātrāk.

Kāpēc bīstamas ir ātrās un straujās dzemdības

Pirmkārt, pastāv lielāka traumu iespējamība bērnam un arī mātei. Spēcīgas kontrakcijas var spiest uz mazuļa galviņu, kas jau atrodas dzemdību ceļos, tādējādi var tik traumēts mugurkauls kakla rajonā. Lai gan mazuļa galvaskausa kauli vēl ir mīksti un kustīgi, ļoti ātras dzemības var tos ietekmēt, radot dažādas pataloģijas.

Mātei ātras un straujas dzemdības var izraisīt dzemdes kakla un starpenes plīsumus.

Kad jāizšķiras par labu dzemdību stimulēšanai

Dzemdību laikā var rasties tāda situācija, kad tās nepieciešams paātrināt, lai izbēgtu no kādiem sarežģījumiem. Ja dzemdētājai nepietiek spēka vai dzemde savelkas neregulāri, nākas izmantot stimulāciju, ievadot speciālus medikamentus. Daudz kas šajā jautājumā atkarīgs no dzemdību iestādes un ārsta, kā arī sievietes pašsajūtas.

Stimulējosie medikameni palīdz kontrakcijām kļūt spēcīgākām, taču sāpīgākām, tādēļ papildus nereti sievietei nepieciešams dot vēl arī pretsāpju medikamentus.

Dažos gadījumos dzemdības bez stimulēšanas nav iespējamas, piemēram, ja augļūdeņi jau noplūduši, bet no kontrakcijām nav ne vēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!