Foto: PantherMedia/Scanpix

Tie vecāki, kuri audzina abu dzimumu bērnus, jūt, cik tomēr liela atšķirība ir starp meiteņu un puiku lološanu. Ja parasti padomi tiek sniegti, kā pareizāk audzināt, šoreiz par to, ko nevajadzētu darīt, audzinot tieši dēlus. Padomi no seksologa, zinātnieka, sociologa un filozofa Igora Kona grāmatas "Zēns – vīrieša tēvs", ko apkpojis portāls top.thepo.st

1. Nemēģiniet puiku padarīt par "īstu vīrieti". Visi "īstie vīrieši" ir dažādi, vienīgi viltus vīrieši ir tie, kuri izliekas par "īstiem vīriem". Palīdziet zēnam izvēlēties to vīrišķības versiju, kas viņam tuvāka un kurā viņš veiksmīgāk iederētos, lai varētu pieņemt sevi un nenožēlot par kādām garām palaistām iespējām, kas visbiežāk ir bijušas vien iedomātas. Ne visi "īstie vīrieši" ir līdzīgi Arnoldam Švarcenegeram, kas šķietami varētu tikt uzskatīts par "īsta vīrieša" etalonu.

2. Neaudziniet viņā kareivi un tēvzemes aizstāvi. Vēsturiskie likteņi mūsdienu pasaulē tiek risināti nevis kaujas laukā, bet zinātnes un tehnoloģiju, un kultūras sasniegumu sfērā. Ja jūsu dēls izaugs par cienījamu cilvēku un savas valsts pilsoni, kas pratīs aizstāvēt savas tiesības un izpildīt ar tām saistītās saistības, viņš tikš galā arī ar savas dzimtenes aizstāvēšanu, ja vien tas būs nepieciešams. Ja viņš pieradīs redzēt apkārt sev ienaidniekus un visus strīdus mēģinās risināt vien no spēka pozīcijas, nekas, izņemot nepatikšanas, viņu dzīvē negaida.

3. Neaudziniet viņu par mednieku, jo šī profesija sen jau izgājusi no modes. Gandrīz puse dzīvnieku sugu jau ierakstītas tā dēvētajā Sarkanajā grāmatā, bet "cilvēku mednieki" agri vai vēlu nonāk uz apsūdzēto sola. Lai viņš labāk kļūst par ekologu, dabas aizstāvi vai kādas citas profesjas pārstāvi, sniedzot palīdzību citiem.

4. Nemāciet viņu atšķirties no sievietēm. Pirmkārt, viņš jau atšķiras no sievietēm. Otrkārt, "nebūt meitenei" viņu noteikti un stingri, pat pretēji vecāku gribai, iemācīs viņa vienaudži. Kāpēc jums būtu skaļi jādzied šajā korī praktiski bez balss? Vecāki ir unikāli un viņiem jābūt solistiem.

5. Nemāciet puiku, par piemēru ņemot kādu cēlu bruņinieku un necilu apspiedēju no vēstures rakstiem, kas parasti pret sievietēm attiecās, raugoties no spēka pozīcijām. Būt bruņiniekam ir skaisti, taču, ja jūsu dēlam būs attiecības ar sievieti, kurās viņš nebūs noteicējs, bet vadāmais, vai saskarsies ar negodīgu konkurenci , tā viņam būs trauma. Gudrāk ir iemācīt raudzīties uz sievieti kā uz līdzvērtīgu partneri un potenciālo draugu, bet attiecības ar konkrētām meitenēm un sievietēm veidot individuāli.

6. Nemēģiniet veidot dēlu pēc sava "ģīmja un līdzības". Tas nav izdevies pat Dievam, nereti mēģinājumi panākt atdarinājumu vairāk izskatās pēc karikatūrām. Vecākiem, kuriem nepiemīt lielummānija, ir daudz svarīgāks uzdevums – palīdzēt dēlam izaugt un kļūt pašam, individuālai personībai.

7. Nelieciet dēlam realizēt jūsu neīstenotos sapņus un ilūzijas. Jūs nezināt, kas jūs pasargājis no tās taciņas, no kuras jūs savulaik esat nogriezušies un vai tā vispār pastāv. Vienīgais, kas ir jūsu varā – palīdzēt puikam izvēlēties optimālāko viņa attīstības variantu, bet izvēles tiesības jāsniedz pašam bērnam.

8. Nemēģiniet izlikties par stingru tēvu un gādīgu māti, ja jūsos nemaz nav šo īpašību. Pirmkārt, apmānīt bērnu nav iespējams. Otrkārt, uz viņu neiedarbojas kādas abstrakcijas, bet gan vecāku piemērs, kā viņi attiecas pret dēlu.

9. Neticiet psihologiem, kuri apgalvo, ka nepilnās ģimenēs izaug nepilnvērtīgi zēni. Šie apgalvojumi faktiski ir aplami, un darbojas kā pašrealizēšanās prognoze. "Nepilnas ģimenes"- tās ir nevis ģimenes, kurās nav tēva vai mātes, bet tās, kurās bērnam pietrūkst vecāku mīlestības. Jā, vientuļo māmiņu ģimenēs pastāv papildus problēmas un grūtības, taču tā ir labāk, nekā ģimene ar tēvu – alkoholiķi, vai tā, kurās vecāki dzīvo kā kaķis ar suni.

10. Nemēģiniet dēlu atturēt no vienaudžu sabiedrības, pat, ja šī zēnu banda jums nepatīk. Vienīgais, ko variet un jums noteikti jādara, palīdzēt līdz minimumam tikt pāri neizbēgamām grūtībām. Pret "sliktiem draugiem" vislabāk palīdz uzticības pilna atmosfēra ģimenē. Simtprocentīgu garantiju pret visām nepatikšanām, ja ticēt reklāmām, sniedz tikai apdrošināšanas polise.

11. Ļaunprātīgi neizmantojiet aizliegumus, un pēc iespējas, izvairieties no konfrontācijām ar savu dēlu. Ja jūsu pusē ir spēks, tad viņa – laiks. Īstermiņa ieguvums var viegli pārvērsties ilgtermiņa neveiksmē. Bet, ja jūs "salauzīsiet" viņa gribu, zaudētajos būs abas puses.

12. Nekad nelietojiet fiziskas sodīšanas metodes. Tas, kurš sit bērnu, demonstrē nevis spēku, bet vājumu. Šķietamais pedagoģikais efekts pilnībā pārvēršas ilgtermiņa naidā un atsvešināšanās.

13. Nemēģiniet dēlam uzspiest kādu nodarbošanos vai profesiju. Līdz tam laikam, kad viņš izdarīs savu personīgo izvēli, jūsu iedomas var morāli un sociāli novecot. Vienīgais ceļš – no agras bērnības bagātināt bērna intereses, lai viņam būtu pēc iespējas plašāks redzesloks un varianti, ko izvēlēties.

14. Pārāk neuzticies senču pieredzei. Mēs slikti pārzinām reālo savu senču vēsturi, normatīvos noteikumus un pedagoģisko praksi. Turklāt, viss ir stipri mainījies – dzīves apstākļi, audzināšanas metodes, kas savulaik skaitījās noderīgas, piemēram, pēršana, šodien ir absolūti nepieņema un neefektīva.

Grāmatas autors norāda, - ja jums ir meitene, nevis puika, jūs mierīgi visus šos vienkāršos ieteikumus varat pārfrāzēt un attiecināt arī uz meitu audzināšanas metodēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!