Foto: Shutterstock

Nesen veselības nozares valsts iestādes organizēja plašu kampaņu par zobu veselību. Portāls "Calis.lv" saņēmis vairāku vecāku jautājumus par kampaņas izmaksām, par to, cik tā lietderīga, ja bērnam valsts apmaksāts zobārsts ir tik nepieejams. Rindas esot vairāku mēnešu garumā, valsts tikai organizējot kampaņas, pētījumos norāda, cik sliktā stāvoklī ir mūsu bērnu zobi, bet pieejamība pie ārstiem - zem pašas kritikas. Lūdzām situāciju komentēt Veselības ministrijai (VM).

No vecāku stāstītā...

Vairāki vecāki izteikuši savu sašutumu par to, ka bērnam tikt pie valsts apmaksāta zobārsta, kā to paredz Latvijas likumdošana, ir ļoti grūti. Rindas pie ārstiem ir vairāku mēnešu garumā un ko darīt, ja bērnam zobā caurums? Ja ģimenē aug vairāk par vienu bērnu, un nav finansiālu iespēju visus aizvest pie ārstiem, kuriem ar valsti līguma nav? Viena māmiņa pastāstīja situāciju, kad savu meitu ar sāpošu zobu aizvedusi uz vienu no populārākajām zobārstniecības iestādēm Rīgā, kur bērniem ir pieejams valsts apmaksāts zobārsts, un viņa izlamāta par bezatbildību. Ārsti norādījuši, ka bērns jāved laikus pie zobārsta, ko arī mamma darot, ka neesot te ko sēdēt "dzīvajā rindā", esot jāpierakstās. Mamma ar asarām acīs uzklausījusi uz viņu vērstos apvainojumus tikai tādēļ, lai bērns saņemtu palīdzību, jo bijis jau vēls vakars. "Kā es varu paredzēt, kad bērnam parādīsies caurums zobā? Vai man profilaktsiki visu laiku jāpierakatās pie ārsta, ja nu kas...?" sašutusi vaicā mamma.

Vēl kāds tētis ar līdzīgu pieredzi, tikai ārpus Rīgas, atzīmē, ka reģionos dzīvojošiem vispār situācija ir traģiska, jo pat uz privātpraksēm jābrauc tālu, nerunājot nemaz par garajām rindām. Viņš redzējis nesen veiktās kampaņas reklāmas televīzijā, intreneta vidē un vaicā, vai lietderīgāk šo naudu nebūtu ieguldīt vairāku desmitu bērnu zobu dakterēšanai?

Par garajām rindām sūdzās daudzi, piemēram, kāda mamma mēģinājusi pierakstīt pie zobārsta meitu, kurai izveidojies caurums zobā, kas vēl nesāp. Zvans tika adresēts zobārstniecībai Rīgā, bijušajai Bērnu zobārstniecības poliklīnikai Stabu ielā, tagad Rīgas 1.slimnīcas paspārnē esošajai. Zvanīja mamma pagājušā gada decembra nogalē, tuvākais pieraksts 5.martā. "Vai tas ir normāli", vaicā mamma, kura bērnu uz šo poliklīniku ved kopš bērna zobārsta apmeklējuma pirmās reizes. Par visiem šiem jautājumiem vērsāmies ministrijā, lūdzot atbildes, paskaidrojumus un varbūt kādus solījumus par pozitīvāku problēmas risināšanu.

Bērni zobus tīra nepietiekami bieži

VM vēlas atgādināt, ka zobu kariess sākas gan nepareizas vai nepietiekamas mutes higiēnas dēļ (zobu tīrīšana retāk kā divas reizes dienā vai nepareiza zobu tīrīšana), gan neveselīgas pārtikas dēļ (daudz ogļhidrātu, pārtika ar augstu cukura un tauku piesātinājumu), gan vides un individuālo riska faktoru ietekmē (pieejamais fluora daudzums, zobu emaljas stāvoklis un mutes mikroflora).

Kā norāda ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna, kariesa profilaksei galvenais ir nenašķoties starp ēdienreizēm, tomēr pētījumu dati rāda, ka Latvijā katrs ceturtais skolēns našķojas sešas vai pat vairāk reizes dienā. 

Tāpat arī zobu tīrīšanas biežums ir nepietiekams – zobus vairāk kā reizi dienā Latvijā skolas vecumā bērni tīra tikai 42% zēnu un 62% meiteņu. Pierādīts, ka tie pusaudži, kuri tīra zobus biežāk kā vienreiz dienā, turpina šo praksi arī jauniešu un pieaugušo vecumā. Līdz ar to var secināt, ka regulāras un pareizas zobu un mutes dobuma kopšanas ieradumu iedibināšana jau agrā vecumā, ir ļoti būtiska mutes veselības saglabāšanā arī turpmākajā dzīvē. 

Attiecībā uz zobārstu apmeklējumu dati par pieaugušajiem ir pasliktinājušies. Ja 2008.gadā pēdējā gada laikā zobārstu bija apmeklējuši 75,5% iedzīvotāju, tad 2010.gadā un 2012.gadā šis rādītājs sasniedza vien attiecīgi 51,7% un 53,2%.

Varbūt zobārstu par maz?

Latvijā uz 2013.gada 1.janvāri bija 1557 zobārsti jeb viens zobārsts uz 1465 iedzīvotājiem, kas, salīdzinot ar Eiropas Galveno Zobārstu Padomes (CECDO) rekomendācijām - viens zobārsts uz 1500 iedzīvotājiem, - ir labs rādītājs, uzskata VM.

Valsts apmaksāta zobārstniecība

Zobārstniecības pakalpojumi tiek sniegti gan valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs, gan privātajās ārstniecības iestādēs. Noteikti valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi pieejami bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likuma 14. pantā noteiktajām personām.

Zobārstniecības pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem bērniem līdz 18 gadiem sniedz tie zobārsti un zobu higiēnisti un tās ārstniecības iestādes, kuras ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Valsts apmaksātu zobārstniecības palīdzību bērniem 2014.gadā visā Latvijā sniedza 297 ārstniecības iestādes, tostarp 39 iestādes Rīgā.

Vecāki - rindas ir garas; ministrija - rindu problēma praktiski nepastāv

Ļoti svarīga ir zobu un mutes dobuma higiēnas ievērošana, kā arī regulāras profilaktiskās pārbaudes pie zobu higiēnista, kas ļauj sekot līdzi zobu un mutes dobuma veselības stāvoklim, atzīmē ministrijas pārstāve. Bērniem zobu higiēna tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem – vienu reizi gadā no divu līdz 18 gadu vecumam, savukārt septiņu, 11 un 12 gadu vecumā divas reizes gadā.

Ministrija vēlas uzsvērt, ka zobu regulāra apskate ir plānveida pasākums, tāpēc, izvēloties zobārstu, zobu apskate un ārstēšana ir jāveic, saskaņojot pieņemšanas laiku, vismaz vienu reizi gadā.

Informāciju par pakalpojumiem, ko apmaksā valsts var iegūt NVD mājas lapā. Akūtos gadījumos (sāpju gadījumos), palīdzību rindas kārtībā var saņemt Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra dežūrkabinetā, Dzirciema ielā 20.

Ja vienā ārstniecības iestādē gaidīšanas rinda plānveida konsultācijas saņemšanai ir gara, bērna vecāki var vērsties citās ārstniecības iestādēs, kurās gaidīšanas rinda nav vai tā ir mazāka. Sazinoties ar vairākām ārstniecības iestādēm 2015.gada 6.janvārī, tika saņemta informācija, ka iespējams veikt pierakstu valsts apmaksāta zobārsta apmeklējumam tuvāko dienu un nedēļu laikā. 

Piemēram:
- SIA "Saradents Za", Saharova iela 13-1, Rīga – pieraksts uz 7.janvāri;
- SIA "Dias grupa", Ogres iela 1, Rīga – pieraksts uz 9.janvāri;
- SIA "Lauvas zobs", Ulbrokas iela 3, Rīga – pieraksts uz 12.janvāri.

Par kampaņu "Man ir tīri zobi!" un tās lietderību

Lai stiprinātu mutes dobuma un zobu kopšanas paradumus bērniem, uzrunājot pašus bērnus, bērnu vecākus un skolotājus visā Latvijā, VM un Slimību profilakses un kontroles centrs 2014.gada nogalē īstenoja kampaņu "Man ir tīri zobi!". Kampaņa vērsta, lai uzlabot zobu kopšanas ieradumus un veicināt bērnos lepnumu par to, ka viņi tīra zobus.

Kampaņas komunikācijas mērķi bija:

• informēt bērnus un viņu vecākus par mutes dobuma un zobu veselības saglabāšanu;

• veidot izpratni par mutes dobuma veselības nozīmi, skaidrojot un demonstrējot to ar mērķauditorijai saprotamiem un saistošiem paņēmieniem, tēliem un piemēriem;

• popularizēt mutes dobuma kopšanu un zobu tīrīšanu mērķauditorijas vidū kā regulāru un pašsaprotamu ikdienas aktivitāti;

• sniegt praktiskus padomus par mutes dobuma kopšanu un zobu higiēnu, skaidrojot un demonstrējot to ar mērķauditorijai saprotamiem un saistošiem paņēmieniem un piemēriem.

Kampaņas gaitā organizētās aktivitātes lielākoties tika piemērotas primārajai mērķa auditorijai (bērni vecumā līdz astoņu gadu vecumam) - izveidota animācijas filmiņa un komikss, mudinot bērnus tīrīt zobus. Šie materiāli pieejami kampaņas mājas lapā www.tirizobi.lv, kur ievietoti arī informatīvi raksti un padomi vecākiem un skolotājiem par pareizas mutes kopšanas paradumu iedibināšanu. Tāpat kampaņas laikā organizētas izglītojošas nodarbības par mutes veselību, aptverot 78 pirmskolas izglītības iestāžu grupas, nodarbībās piedalījās 1890 bērni.

Kampaņas "kopējās izmaksas bija 35 870,00 EUR, tomēr VM atzīmē, ka saskaņā ar NVD datiem 2013.gadā zobārstniecības izmaksas uz vienu bērnu Latvijā bija 38,65 EUR, savukārt kopējās zobārstniecības izmaksas 7, 634 832, 47 EUR.

Līdz ar to šāda veida kampaņas ir veids, kā uzlabot sabiedrības informētību un izpratni par nepieciešamību rūpēties par mutes un zobu veselību. Regulāri un pareizi tīrot zobus un profilaktiski apmeklējot zobu higiēnistu un zobārstu, mazāk būs gadījumu, kad bērns pie zobārsta ir jāved akūtos (sāpju) gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!