Foto: Scanpix
"Vecmāte pateica, ka jāskaita bērna kustībiņas. Neko tādu nebiju dzirdējusi! Vai kāda var lūdzu padalīties kas un kā? Mazais kustas ļoti daudz un bieži, Liepājā vecmātes to pieprasa," tā portāla "Cālis.lv" forumā vaicā kāda topošā māmiņa. Par to, kāpēc ir svarīgi skaitīt mazuļa kustības mammas puncī, kad un kā to darīt, taujājām pēc padoma Rīgas Dzemdību nama galvenajai vecmātei Vijai Bathenai.

Vienīgais veids, kā sieviete pati var pakontrolēt mazuļa pašsajūtu

Mazuļa kustību skaitīšana ir vienīgais veids, kā sieviete pati var pakontrolēt, kā puncī jūtas gaidāmais bērniņš, skaidro vecmāte. Parasti kustību skaitīšanu vecmātes iesaka sākt 28. - 30.grūtniecības nedēļā, kas ir laiks, kad jau pēc vairākām nedēļām sagaidāma dzemdību diena. Jo īpaši kustību skaitīšanai būtu jāpievērš uzmanība pēdējās trīs grūtniecības nedēļās. Grūtniecēm kustību skaitīšanu vajadzētu uztvert kā normu, kā ikdienas rituālu, kāda, piemēram, ir zobu tīrīšana vismaz divas reizes dienā.

Cik daudz mazajam jākustas mammas vēderā?

Kustības ieteicams skaitīt tajā diennakts laikā, kad mazais ir visaktīvākais, jo arī bērniņš vēderā ik pa laikam paguļ, tad mostas, paguļ un atkal ir aktīvāks. Grūtniecei vislabāk apgulties uz kreisajiem sāniem un mierīgi pavērot, cik aktīvs mazulītis ir. Norma skaitās desmit kustības stundas laikā, bet, ja mazais desmit kustības veic, piemēram, pusstundas laikā, tālāku skaitīšanu var pārtraukt – viss kārtībā.

Ja kustības nav tik daudz, mazais palicis neaktīvāks, topošajai mammai nav jākrīt panikā, bet drošības labad vajadzētu vērsties pie mediķiem, lai ar speciālu aparatūru pārbaudītu mazulīša labsajūtu. 

Katrā ziņā, pēc Bathenas teiktā, kustību skaitīšana grūtniecēm jāuztver atbildīgi un jāsaprot, ka tādā veidā viņas pašas var uzzināt par gaidāmā bērniņa labsajūtu.

No topošo un jau esošo mammu pieredzes

"Tas ir murgs. Man bērns kustējās varbūt desmit reizes dienā, reizēm vispār bija tikai pāris kustības dienā. Tā skaitīšana tikai lielākā stresā un bailēs dzina. Bērns piedzima vesels un laikā, nezinu, kāpēc bija tik mierīgs."

"Arī uzskatu, ka šis ir diezgan muļķīgs pasākums! Man abi bērni vēderā kustas ļoti aktīvi, jūtu tos nepārtraukti, jo lielāks laiks, jo vairāk jūtu. Bet arī mani bērni (viens no tiem vēl vēderā) nekustas katru stundu vienādi. Ir laiks, kad praktiski nejūtu, ka kustas, varbūt guļ, varbūt iegriezies kaut kā savādāk. Ir tā, ka vēders kustas šausmīgi, tā, ka pat darbā kolēģe pie blakus galda redzēja.Toties manai draudzenei mazais ļoti maz kustējās, bet arī bez jebkādas panikas - neviens nekādas kustības neskaitīja. Lai pārbaudītu, vai kustas, atliek nogulties slīpi uz dīvāna un pagulēt mierīgi kādu brīdi un parasti jau sajūt mazā kustības. Protams, nerunāju par kādu problēmgrūtnieci, kad tas ir obligāti jādara."

"Sākot ar 38.nedēļu, man ārsts rekomendēja pievērst uzmanību mazuļa kustībām - nevis skaitam, bet to raksturam.. vai kustas līdzīgi kā agrāk, katrā ziņā - aptuvenos bērniņa periodus, kad kustas (man no rīta un vakarā ir disko, pa dienu nedaudz mierīgāks un retāk bumbo).. ja kustas, tad viss ok.. Ja savukārt liekas, ka kustas mazāk/mierīgāk, sākt ar to, ka pamainīt pašai pozas - vieni sāni, otri sāni, tupus, uz muguras, respektīvi, lai iekustinātu mazo, jo viņš var būt vienkārši pozu nomainījis un sist pa mugurpusi, kur nejūti.. Tad var iedzert siltu, saldu tēju, uz to parasti noreaģē bēbīši.. Nu ja nekas nelīdz, aizbraukt uz slimnīcu, lai pieliek pie toņiem.. bet ne jau skrupuloza skaitīšana tur kaut ko līdzēs, jo, manuprāt, astoņas, 10 vai 12 kustības stundā nav baigā atšķirība."

"Es pēc vecmātes ieteikuma bērna kustības sāku skaitīt no 28.nedēļas. Nav jāskaita katru stundu visu diennakti. Kustības skaitu katru vakaru, kad mazulim sākas visaktīvākais laiks (arī dienā ir aktīvs, bet vislabāk esot skaitīt vakarā). Manā gadījumā tas ir laikā no plkst.19 - līdz23, kā nu kuru vakaru, bet visbiežāk ap plkst. 20 - 22. Lielākoties tad, kad sāk kustēties, apguļos uz kreisajiem sāniem, bet citreiz arī uz muguras. Piefiksēju laiku, kad ar pirmo kustību sāku skaitīt un laiku, kad esmu saskaitījusi desmit kustības, pierakstu. Tas arī viss. Pirmajās dienās, kad sāku skaitīt, arī bija satraukums, vai esmu sapratusi pareizi, kā jāskaita utt., bet drīz vien pie tā pierod un vairs nav nekādu satraukumu. Protams, ir bijušas reizes, kad es gaidu, bet mazulis īsti vakarā negrib kustēties, laiks iet un sākas bažas, kas noticis, taču agrāk vai vēlāk vakara gaitā vienalga sāk kustēties un viss ir kārtībā.

Mazliet informācijas no vecmātes iedotā materiāla:

Augļa kustības ir svarīgs bērna veselības stāvokļa rādītājs. To var veikt topošā māmiņa pati.

1. Katru vakaru (tas ir vissvarīgākais) jebkurā laikā.

2. Kustības - grūdiens, strauji rotējoša kustība.

3. Guļus, ieteicams uz kreisiem sāniem.

4. Jāsaskaita 10 kustības.

5. 10 kustības jāsaskaita vienā stundā, parasti tas notiek pat 15 minūšu laikā un pieraksta, cik minūtēs 10 kustības ir saskaitītas.

Vecmātei vai ārstam jāziņo:

1. Ja nejūt kustības vienā stundā (te nav domāts diennakts, jo arī bērnam ir laiks, kad viņš guļ un nekustās).

2. Ja 10 kustību saskaitīšanai ar katru reizi vajag ilgāku laiku.

3. Ja nejūt kustības visas dienas laikā, tad vecmāte vai ārsts izklausīs augļa sirdstoņus, novērtēs topošās māmiņas veselības stāvokli, pierakstīs augļa sirdsdarbību ar KTG, ja nepieciešams, nosūtīs uz USG."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!