Foto: Shutterstock
Stress ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Kā samērot izaicinājumus darbā ar privāto dzīvi un bērnu audzināšanu? Kā atrast laiku sev? Iepazīsties ar goodhousekeeping.com apkopotajiem ieteikumiem, kā novērst nevajadzīgu stresa radīšanu, tā uzlabojot savu dzīvi!

Uzdevumu sarakstam nav sākuma un gala

Tie var būt pienākumi mājās vai uzdevumi birojā, taču nepadarīti darbi atradīsies vienmēr. Nebeidzamais "to do list" saraksts tāds arī paliks, taču, lai atvieglotu situāciju, varam apgūt spēju noteikt prioritātes.

Ik dienu, sākot darbu, uzstādi trīs galvenos dienas uzdevumus, pārējos tiem pakārtojot. Tādējādi novērsīsi laika šķiešanu bezjēdzīgās nodarbēs, kā rezultātā parasti tiek atliktas svarīgākās lietas, un būsi izdarījusi vairāk. Izvērtē, kur tava enerģija nepieciešama visvairāk, lai izmantotu to lietderīgi!

Ja to neizdarīšu es, tad to pareizi neizdarīs neviens

Ja sirgsti ar pārmērīgu perfekcionismu, tad no tā derētu atbrīvoties – vēlme brīvdienās lepoties ar nevainojami iztīrītu māju, krāšņi dekorētu galdu un pašas gatavotām vakariņām var rezultēties katastrofā.

Lai nesajuktu prātā no pārslodzes, ko rada vēlme visu un vienmēr paveikt pašai, centies iemācīties uzticēties līdzcilvēkiem un viņu spējām paveikt dažus pienākumus bez tavas līdzdalības. Prasme sadarboties ar komandu ir vitāli svarīga gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē, uzsver psihologi.

Bērnu ārpusskolas aktivitātes aizņem visu viņu brīvo laiku

Protams, ir tikai apsveicami, ka rūpējies par savām atvasēm, nodarbinot viņus dažādos interešu pulciņos un ārpusstundu aktivitātēs, taču, ja jums vairs nav laika, kad kopīgi ieturēt pusdienas vai vakariņas vai doties kādā izbraukumā, situācija ir izgājusi no rāmjiem.

Kā apgalvo eksperti, krietni vērtīgāks bērniem būs viņu pavadītais laiks kopā ar ģimeni, izbaudot kopīgus piedzīvojumus un aktivitātes vai vienkārši sarunājoties, nevis nemitīga sevis pilnveidošana dažādos pulciņos.

Tehnoloģiju slogs

Cilvēka uzmanību ir iespējams novērst pavisam vienkārši – pietiek ar minimālu kairinājumu, un mūsu koncentrēšanās spējas vājinās, uzmanībai automātiski pārslēdzoties uz kairinājuma izraisītāju. Attiecīgi, ja tu esi nemitīgi sasniedzama gan īsziņu, gan Skype un sociālo tīklu veidā, tu zemapziņā nemitīgi izjūti trauksmi un nespēj relaksēties. Nenodari sev to, vienkārši laiku pa laikam izslēdzot telefonu un datoru un dodoties, piemēram, pastaigā!

Pārmērīga piekrišana visam un visiem

Ikviens no mums zina, cik grūti reizēm ir pateikt "Nē!". Taču, ja nemitīgi piekritīsi visam un visiem, rezultātā jutīsies pārgurusi ne tikai no pienākumu skaita, ko uzņemies, bet arī emocionālās atbildības.

Lai to novērstu, koncentrējies uz pašas labsajūtu, pārmaiņas pēc savas vēlmes nostādot pirmajā plānā un beidzot nejūtoties par to vainīga!

Nebeidzamās raizes par naudu

Stresu izraisa apziņa, ka kaut ko nespējam kontrolēt. Taču, ja mums ir plāns, tad attiecīgi rodas arī neliela varas sajūta, likumsakarīgi mazinoties arī stresam. Lai novērstu nevajadzīgās raizes par naudu, pārstāj lieki satraukties par lietām, ko nespēj mainīt, un tā vietā sastādi rīcības plānu, kā palielināt savus ienākumus – meklējot jaunu darbu, uzņemoties papildus pienākumus vai sastādot budžeta plānu, kas ļaus izvairīties no liekajiem tēriņiem.

Tu esi uzticības persona draugu, radu un ģimenes locekļu nebūšanām

Ja naktīs nespēj gulēt, uztraucoties par kādu sev tuvu cilvēku un viņa dzīves likstām, uztver to kā brīdinājuma signālu! Protams, sev dārgiem cilvēkiem ir jāpalīdz, taču, ja tava līdzjūtība tiek izmantota ļaunprātīgi, uzveļot uz taviem pleciem problēmas, kas būtu jāatrisina pašam cilvēkam, dari viņam zināmu, ka ar šo situāciju neesi mierā, pēc iespējas ātrāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!