Deviņgadīgais Dāvis pēc atgriešanās no ārstēšanās ASV jau nākamajā dienā devās uz skolu, lai tiktos ar draugiem, pēc kuriem bija ļoti sailgojies. Protams, Dāvis un viņa mamma Baiba visvairāk šobrīd priecājas par atgūto veselību un to, ka Dāvis pamazām atkal varēs baudīt nodarbes, kas visiem šāda vecuma puikām ļoti patīk – braukt ar velosipēdu un peldēt.

Šobrīd Dāvis skolu ikdienas nevarēs apmeklēt, viņš mācīsies mājmācībā, un, lai to varētu darīt, patlaban tiek kārtota attiecīgā dokumentācija. Dāvis šobrīd var pastaigāties, tiesa gan - neilgu laiku, un veikt citas vieglākas fiziskās aktivitātes, taču cer, ka atnākot vasarai, viņš varēs dauzīties ar citiem puikām.

Gan Dāvis gan viņa mamma Baiba Januša, gan ārsti, gan viss Bērnu slimnīcas un fonda personāls katram un visiem kopā saka milzīgu paldies - gan par ziedoto naudu, gan sniegto atbalstu, veltot labas domas brīdī, kad Dāvis devās uz tālo Ameriku. Dāvja mamma atzīst, cik mūsu dakteri ir vislabākie, viņa un Dāvis ir bezgala pateicīgi par to, ka visu slimošanas laiku viņi bija blakus, arī ASV.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa priecājas, ka Dāvis šobrīd ir slimnīcas ciemiņš nevis pacients. Izsakot atzinību par drosmi, Dāvim Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume pasniedza Atzinības rakstu. Brīdī, kad zēns saņēma apbalvojumu, asaras acīs bija gan viņa ārstējošam ārstam Olafam Volrātam, gan Dāvja mammai.

Arī Volrāts saka milzīgu paldies gan sabiedrībai, gan amatpersonām par situācijas izpratni un spēju ātri reaģēt. Filadelfijas Bērnu klīnikas kolēģi bijuši vienīgie, kas uzņēmušies Dāvim mēģināt palīdzēt. Jā, tieši tā - mēģināt, jo Dāvja gadījums neesot bijis tipisks, tādēļ iznākumu neviens nevarēja prognozēt. Pārliecības par izdošanos nebijis nevienam, bet pats slimnieks turējies braši. Pat pēdējā naktī pirms izlidošanas uz ASV, zēnam koriģētas drenes. Priekšā bija tāls ceļš, un neviens nevarēja paredzēt, kā Dāvis jutīsies lidojuma laikā, bet viss noritējis veiksmīgi - lidmašīnā nebija nepieciešamība puikam sniegt medicīnisko palīdzību.

Nonākot Filadelfijā, lidostā jau gaidīja pārstāvji no klīnikas, kas Dāvi uzreiz veda uz slimnīcu. Jau tajā pašā vakarā un nākamajā dienā Dāvim tika veiktas dažādas analīzes un izmeklējumi, kā arī izstrādātas ārstēšanās vadlīnijas. Volrāts uzsver, ka ASV mediķi Dāvja ārstēšanai piegājuši ļoti kompleksi. Lai gan diagnoze ir sarežģīta un izskaidrot to cilvēkiem bez medicīniskās izglītības ir grūti, Dāvja ārsts mēģināja. Dāvim ASV tika veikta limfatiskās sistēmas izmeklēšana, ievadot speciālu kontrastvielu un tad raugoties, kā šī viela izplatās. Latvijā nav pieredzes un tādu iespēju veikt šādus izmeklējumus, jo limfatiskās sistēma joprojām līdz galam nav izpētīta. Turklāt izmeklējumus jāprot izanalizēt, lai noteiktu diagnozi. Dāvim tika veikta kodolmagnētiskā rezonanse, datortomogrāfija, kardiovaskulārās sistēmas izpēte, un atklājās vieta, kurā nepareizi izplatījās limfa, tā procedūras laikā tika slēgta. Lai gan Dāvi patlaban var uzskatīt par veselību atguvušu zēnu, tomēr saslimšanas cēlonis joprojām ASV vēl tiek pētīts. 

Bērnu slimnīcas fonds piektdien sniedza arī detalizētu finanšu līdzekļu izlietojuma atskaiti, un informēja, ka no sabiedrības un valsts ziedotās naudas izveidojies arī pārpalikums - ap 43 tūkstošiem eiro, kas tiks novirzīti citu bērnu ārstēšanai ārvalstīs. Dāvja ārstēšanās izmaksas Filadefijas Bērnu klīnikā izmaksāja 361 944 eiro, bet gala rēķins vēl nav saņemts, jo izmeklējumi vēl nav noslēgušies. 11 189 eiro izlietoti aviobiļešu iegādei Dāvim, viņa mammai un diviem ārstiem. Kā uzsvēra Bērnu slimnīcas fonds, ja Dāvis būtu transportēts ar medicīnisko avioreisu, izmaksas būtu 300 000 eiro. Lidojuma laikā Dāvja drošībai bija nepieciešami arī četri skābekļa baloni, tiem tērēti 450 eiro, celojuma apdrošināšanai - 167 eiro. Tiek uzsvērts, ka līdzekļus vairākās pozīcijās izdevies ietaupīt, pateicoties ASV atsaucīgajam slimnīcas kolektīvam un Filadelfijā dzīvojošiem latviešiem, kas, piemēram, nodrošinājuši ar transportu, atrodoties ASV. Latvieši tālajā pārokeāna valstī arī mazo Dāvi dienu pirms izlidošanas uz mājām aizveduši uz izklaides parku. Dāvim actiņas mirdz, atceroties, cik daudz tur spēļu bijis.

Kā stāsta Dāvja mamma, atgriežoties no ASV, Dāvis bijis noguris un apmulsis, jo savās mājās nebija bijis septiņus mēnešus. Tieši tik ilgu laiku puisēns uzturējies slimnīcā. Prieks bijis arī trīs gadus vecajai Dāvja māsai par atkalredzēšanos ar lielo brāli. 

Vaicāju Dāvja mammai, kādas prognozes mediķi ASV devuši par slimības pilnīgu izārstēšanu, lai nebūtu bažu par tās atgriešanos. Dāvja mamma portālam "Cālis.lv" atzina, ka tieši šo jautājumu uzdevusi mediķiem ASV, kuri atbildējuši, ka, pēc pieredzes, slimībai nevajadzētu atgriezties, tomēr Dāvja gadījums nebija tipisks un, protams, kā jau visā medicīnā, 100% garantijas neesot.



Jau vēstīts, ka Dāvis no ASV, kur viņam tika veikta dzīvībai nepieciešama operācija, Latvijā atgriezās 8.janvārī. Dāvis pēc atgriešanās ir dzīvespriecīgs un jau apmeklējis skolu.

Bērnu slimnīcas fondā pavēstīja, ka puisēns ir ļoti priecīgs atgriezties mājās, kā arī viņš un Dāvja mamma sūta sirsnīgus sveicienus visiem labajiem cilvēkiem, kas viņiem palīdzēja un atbalstīja.

"Dāvis jūtas labi, viņš bija pat skolā uz desmit minūtēm," iepriekš sacīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.  

Šobrīd neesot nekādu indikāciju par to, ka Dāvim būtu nepieciešams atkārtoti doties uz ASV un veikt atkārtotu operāciju, tomēr veselības problēmu cēloni ārsti joprojām turpina meklēt.

Dambiņa uzsvēra, ka sociālajos tīklos izskanējusī informācija par to, ka Dāvja ģimene dzīvo ārvalstīs, bija nepatiesa. "Vecāki strādā Latvijā un arī Dāvis mācās skolā Latvijā un mācījās arī pirms saslimšanas," viņa sacīja.

Pēc atgriešanās no Amerikas Dāvis būs bērnu slimnīcas ārstu ambulatorā uzraudzībā, pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece.

"Pēc ASV ārstu ieskatiem Dāvis var dodies mājup. Filadelfijas bērnu slimnīcas ārsti kopā ar bērnu slimnīcas mediķiem turpinās analizēt un veikt vēl nepieciešamos izmeklējumus attālināti, lai meklētu cēloni, kā rezultātā zēnam radās nopietni veselības sarežģījumi. Dāvis būs ciešā bērnu slimnīcas ārstu ambulatorā uzraudzībā, lai turpinātu izvēlēto ārstēšanas taktiku un nepieciešamības gadījumā to mainītu vai papildinātu," pastāstīja Namniece.

Dāvis uz ASV devās pagājušā gada 16.decembrī, lai saņemtu dzīvībai nepieciešamu operāciju. 18.decembrī zēnam veica plānoto operāciju, kas ilga astoņas stundas. Namniece norāda, ka procedūra bija veiksmīga un Dāvim jau decembra beigās tika izņemtas drenes un viņš patstāvīgi varēja staigāt pēc gandrīz vairāk nekā pusgadu ilga ārstēšanās perioda.

Puisēna dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika ziedoti 317 173,95 eiro, valsts piešķīra 100 000 eiro. 

Dāvis bija pirmais pacients no Latvijas, kuram bija nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un ekonomiskās zonas, lai saņemtu medicīnisko palīdzību, jo tāda bija iespējama tikai ASV.

Dāvim tika konstatēta smaga kombinēta pataloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā dēļ veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!