Foto: PantherMedia/Scanpix

Liekais svars pēc dzemdībām – normāla parādība. Ir nereāli dažu dienu laikā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ko organisms uzkrājis vairāku mēnešu garumā. Atgriešanās pie svara, kas tev bija pirms grūtniecības, notiek aptuveni gada laikā pēc bērniņa nākšanas pasaulē. Aplūkosim piecus iemeslus, kāpēc liekie kilogrami tik ātri nepazūd. Tos apkopojis portāls mama.ru

Tiek uzskatīts, ka krūtsbarošana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā notievēt, jo nepieciešamo enerģiju piena izstrādāšanai organisms ņem no iepriekš uzkrātajām rezervēm. Vienlaikus visai bieži ir situācijas, kad sieviete beidz barot ar krūti, bet liekais svars nepazūd pat divu, trīs un vairāk gadu laikā. Šādā gadījumā noteikti vajadzētu noskaidrot un likvidēt iemeslus, kas ļauj liekajiem kilogramiem nepamest tavu ķermeni, jo visprāzināms – liekais svars var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Pirmais iemesls: hormonālais disbalanss jeb traucējumi

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka grūtniecība un dzemdības – ir liela slodze tavam organismam, periods, kas radikāli maina visu orgānu darbību. Arī hormonālajā sistēmā notiek lielas izmaiņas. Parasti dažu nedēļu laikā pēc dzemdībām hormonālā sistēma jeb konkrētāk estrogēna un progesterona līmenis līdzsvarojas, atgriežas normālā stāvoklī, taču gadās, ka minēto hormonu līmenis paliek nemainīgs, tāds pats kā grūtniecības laikā. To arī sauc par hormonālo disbalansu. Kas par to liecina? Ne tikai liekais svars, bet arī piena ražošanas samazināšanās, garastāvokļa svārstības (satraukums, raudulīgums, agresija), depresija, galvassāpes, galvas reiboņi, kā arī apmatojuma pastiprināta augšana vai samazināšanās uz ķermeņa.

Ko darīt? Ja papildus liekajam svaram esi novērojusi vēl kādu no iepriekšminētajām pazīmēm, tas ir iemesls vērsties pie endokrinologa, lai veiktu izmeklēšanu. Hormonālos traucējumus jāārstē speciālista kontrolē, lai izvairītos no sarežģījumiem nākotnē.

Otrais iemesls: miega trūkums

Foto: Shutterstock

Visu nakti nogulēt bez pamošanās daudzi bērni spēj tikai ap divu, trīs gadu vecumu. Kolikas, zobu šķilšanās, iesnas, jauni pārdzīvojumi – ir iemesli, kas bērniem traucē normālam miegam. Kura jaunā māmiņa gan nepazīst šo „šarmu”?! Mammas ceļas naktī pa vairākām reizēm, lai apčubinātu bērnu, bet no rīta pašas jūtas pilnīgi neizgulējušās. Miega trūkums cieši saistīts arī ar noskaņojumu un metabolismu: ja naktī nav sakrāts pietiekami daudz spēka, organisms enerģiju sākt uzkrāt ar pārtikas produktiem, kas nebūt nav labākais līdzeklis tavai figūrai.

Ko darīt? Ja bērns ir maziņš, paguli kopā ar viņu pa dienu, tik reižu, cik viņš to dara. Kad bērna paaugsies, pieradini viņu (un arī sevi) pie noteikta dienas režīma - noteiktā laikā celties un noteiktā laikā ļauties miegam. Lai cik tas nebūtu grūti, iemācies atslābināties un „izslēgt patstāvīgas modrības režīmu”,jo tas var novest pie bezmiega un nervu sabrukuma.

Trešais iemesls: samazināta fiziskā aktivitāte

Foto: Shutterstock

Pēdējā grūtniecības trimestrī un pirmajā laikā pēc dzemdībām mammas fiziskās aktivitātes ir ļoti ierobežotas. Pakāpeniski nostabilizējoties dienas režīmam, to kļūst vairāk, taču visprāzināms, ka šajā laikā sieviete netiecas pēc fiziskām nodarbēm. Tā rezultātā organismā uzņemtās kalorijas nemazinās, bet „apmetas uz dzīvi” uz gurniem, vēdera, sāniem, pavisam nevēloties tās pamest.

Ko darīt? Cik vien bieži tas iespējams, iedod bērniņu paauklēt tētim, vecvecākiem un apmeklē sporta zāli. Ja tādu iespēju nav (radinieki strādā, dzīvo tālu vai nav finanšu līdzekļu), nodarbojies ar vingrošanu mājās. Apvieno patīkamo ar lietderīgo un atrodi internetā vingrojumus jaunajām māminņām, ko var izpildīt, auklējot bērnu uz rokām, vai nēsājot slingā. Tie varētu būt pietupieni, „presītes”, liekšanās. Mazulis šajā gadījumā var būt kā papildus efekts treniņam.

Ceturtrais iemesls: sabiedrības un jaunu iespaidu trūkums

Foto: Shutterstock

Kad piedzimst mazs cilvēciņš, visas domas un jūtas sieviete vērš vien viņa virzienā, un tas ir saprotami. Bērns aug, bet lielākā daļa mammu turpina koncentrēties tikai uz mazuli, apzināti liedzot sev tikšanos ar draudzenēm, gājienu uz teātri, kino, baidoties bērnu atstāt kādam citam. Sabiedrības un jaunu emociju trūkums noved pie tā, ka par labsajūtas objektu kļūst tieši ēšana. Turklāt – salda, kalorijām pārsātināta barība. Mēģinot izbaudīt brīvo laiku un uzlabot sev noskaņojumu, māmiņa pie kūkām dzer saldu tēju, ēd cepumus, sēžot pie televizora...Un rezultāts visiem zināms.

Ko darīt? Atkal – piesaistīt radiniekus un nebaidīties, ka tavā prombūtnē vecmāmiņa mazuli izlutinās, bet tētis bērnam ļaus pārkrāsot jūsu kaķi. Noteikti atrodi laiku sev, „pārslēdzies” un izbaudi laiku ārpus mājas, tas nāks par labu ne tikai taviem nerviem, bet arī figūrai.

Piektais iemesls: nepareiza ēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējais, bet laikam jau pats galvenais liekā svara iemesls. Pieradusi grūtniecības laikā „ēst par diviem” un neko sev neatteikt, sieviete turpina ēst tāpat - gan laikā, kad mazais tiek zīdīts, un pat tad, kad krūtsbarošana ir pārstāta. Vēlas vakariņas ar no darba atnākušo vīru – nepalīdzēs cīnīties ar lieko svaru, bet gan gluži pretēji.

Ko darīt? Ēdienkartē samazini kaloriju daudzumu, pieradini sevi ēst vairākas reizes dienā, bet mazām porcijām. Nepārēdies kopā ar vīru uz nakti: vīriešiem metaboliskie procesi norisinās citādi, bet gaļa „franču gaumē nosēžas” tikai uz taviem gurniem. Ierobežo saldumu un konditorejas izstrādājumu patēriņu. Ja nevari no tiem atteikties uzreiz, ir pieejami speciāli izstrādāti šokolādes batoniņi, kokteiļi, kas apmierinās tavas garšas kārpiņas, bet tajos nav tik daudz kaloriju. Šajos izstrādājumos ir arī vielas, kas palīdzēs tikt galā ar sievietes emocionālo un fizisko slodzi. Šos izstrādājumus nereklamēsim, bet tādi pastāv. Tas ir viens no risinājumiem, ja nevēlies pavisam drastiski atteikties no augstas kaloritātes ēdieniem.

Un pēdējais padoms: nevilcinies sākt atbrīvoties no liekā svara neilgi pēc dzemdībām, jo laiks šajā ziņā var „spēlēt” pret tevi. Jo ātrāk šo cīņu sāksi, jo efektīvāka tā būs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!