Foto: stock.xchng
Bērni ļoti labprāt pieņem jaunus izaicinājumus spēļu un rotaļu veidā, un jebkurš rezultāts viņus apmierina. Tādēļ ļoti svarīgi, lai vecāki mazajam ļautu atklāt visus iespējamos talantus. Vēlme darboties piemīt katram cilvēkam, vien jāsaprot, kas labāk patīk.

Zīmēšana, mūzikas isntrumentu spēle, dejas vai sports...Visu šo jūs varat uzdāvināt savam mazajam ģēnijam. Bet viņš pats izvēlēsies nodarbi, ideju, ar ko aizrauties, un rezultāti neizpaliks. Lūk, 12 padomi, ko vērts ievērot mazā ģēnija mammai.

1. Attīstība kopš dzimšanas

Vēl līdz mazuļa dzimšanai viņam sākuši veidoties kaut kādi priekšstati. Droši vien viņam viņam jau ir kāda mīļākā melodija, ko esat klausījusies grūniecības laikā. Kad bērniņš piedzimis, noteikti to atskaņojiet. Vēl ieteicams likt mazajam klausīties klasisko mūziku, dziedāt, lasīt dzejoļus. Iespējams, mazais, dzirdot jūsu priekšnesumus, jau spēs izrādīt prieku, kustinot rociņas, smaidot. Vakaros dziediet šūpuļdziesmas. Gada vecumā mazais noteikti dejos līdzi mūzikas ritmam un izrādīs ari interesi par mūzikas instrumentiem.

2. Vairāk iespēju

Jūs domājat, ka bērns ir par mazu, lai darbotos ar krāsām, krītiņiem un plastilīnu? Jūs kļūdaties! Jo vairāk viņš visu ko izmēģinās, jo ātrāk jūs sapratīsiet, kas viņam visvairāk patīk. Lai sākumā mazais vienkārši atkārto visu, ko rādiet priekšā. Bet varbūt viņš pats atradīs ko jaunu šajā nodarbē. Ļaujiet viņam izmantot visvienkāršākos priekšmetus. Pieaugušajam nereti ir grūti iedomāties, ka no zīmuļiem var izveidot māju, bet bērnam tas nemaz nav grūti.

3. Viņš visu atceras

Spilgts grabulis karuseļa veidā, kas nostiprināts pie viņa gultiņas, ne tikai mazo nomierina. Bērns mācās klausīties melodiju, atšķirt un iegaumēt krāsas. Ieklausieties skaņās, eksperimentējiet ar krāsām (zīmēt ar plaukstiņām ir tik interesanti!), izdomājiet jaunus stāstus.

4. Maestro, mūziku!

Ja pati protat nospēlēt gammas uz klavierēm, ģitāras vai ksilifona, jūsu mazulis pietiekami ātri spēc orientēties notīs un patstāvīgi apgūt skaņas. Pagaidām lai mazais neapzināti spiež taustiņus kādam mūzikas instrumentam - daudzi mūziķi sākuši savu ceļu uz skaņu pasauli tieši tādēļ, ka viņus mudināja ziņkārība. Bungas un taure divgadniekam noteikti būs mīļākie mūzikas instrumenti.

5. Talants vai audzināšana?

Zinātnieki apgalvo, ka daudzas spējas un talanti ir ģenētiski iedzimti, un starp citu - ne mazāk svarīga ir vide, kurā mazais aug. Protams, ir bērni, kuri sasniedz labus rezultātus teju visās nodarbēs, taču ir gadījumi, kad kāda neatklāta tendence pazūd. Radiet mazulim labvēlīgu vidi un noteikumus attīstībai.

6. Rokās krāsas

Sākt zīmēšanu ieteicams ar guaša vai pirkstiņkrāsām. Bērns sākumā var neapzināties, cik svarīgi ievērot noteiktu secību - ūdens - krāsas - papīrs - ūdens. Nepārdzīvojiet, viss nāk ar laiku. Sākumā viņš pamēģinās sajaukt krāsas, apliet tās ar ūdeni, izsmērēs ar plaukstiņām un atstās uz papīra lapas nospiedumus.

7. Uzzīmēsim portretu!

Mazulis ap gada vecumu visbiežāk izmanto lielu, krāsainu pleķu tehniku, varbūt vēl uzvelkot kādas līnijas. Par galveno darba instrumentu paliek fantāzija. Lūk, tas dzeltenais punktiņš ir mamma, bet jautrie, gaišzilie švīkājumi - viņas bērniņš. Tikai ap divu gadu vecumu bērns spēs uz papīra attēlot kaut ko līdzīgu cilvēkam.

8. Abstrakcijas veicināšana

Mazā mākslinieka iztēle vēl nav "ielikta nekādos rāmjos". Viņa fantāzija vienkarši izpaužas uz papīra - nesaprotamos, smieklīgos un bezformīgos klekšos. Absolūta abstrakcija - jums, bet bērnam jēgpilns zīmējums. Painteresējies, ko tavs mazulis ir uzzīmējis un neaizmirsti viņu par to paslavēt.

9. Traipu spēles

Paveriet mazulim iespējas saskatīt krāsu iespējas. Parādiet, kā uzklājas guaša krāsas (ja tās nedaudz atšķaida ar ūdeni), cik daudzveidīgs var būt akvarelis. Salīdziniet pēdas, ko atstāj krītiņi un zīmuļi.

10. Aplikācija - tas ir interesanti

Izgriez ar šķērēm dažādas figūras no krāsaina papīra un auduma gabaliņus, apsmērē tos ar līmi un ļauj mazajam pielīmēt tās pie kartona. Tas nav viegls darbiņš mazajam, bet trenē viņa pirkstiņus. Sākumā bērna kustības būs nepārliecinošas, aplikācija nebūs tik skaista, taču pakāpniski bērna prasmes uzlabosies.

11. Darbiņš skulptoram

Interesanta figūra - tas ir rezultāts ilgam darba procesam. Iemaisi mīklu (vēlams, sāļu, lai bērns to neēstu), izrullē to pa malām un tad pa nelieliem gabaliņiem sagriez ar speciālu nazīti. Bet tagad var ķerties pie darbiem - skulptūru veidošanas. Bet tas vēl nav viss - izveidoto figūriņu izcep cepeškrāsnī un izkrāso kopā ar mazuli. Ja nevēlies ķēpaties ar mīklas pagatavošanu, to pašu var darīt ar mālu (būs ķēpīgāk!), plastilīnu vai līdzīgiem citiem materiāliem.

12. Sarīko izstādi

Nekas tā nespēj uzmundrināt mazo ģēniju kā vispārējas atzinības saņemšana un interese par viņa darbiņiem. Kāpēc gan lai neatlasītu veiksmīgākos zīmējumus un tos neierāmētu un nepiekarinātu pie sienas? Tieši tāpat var izdarīt ar izveidotajām aplikācijām.

Mazais izteica vēlmi fotografēt? Lieliski. Protams, mazajam nav jādod jūsu dārgā fototehnika. Galvenais ir rezultāts un vēlme darboties - ir nopērkami arī lētāki, pat vienreizējās lietošanas aparāti. Ļaujiet mazajam uzņemt kadrus, ko viņš vēlas, bet tad viņa fotografētās bildes, tāpat kā zīmējumus, pievieno izstādei. Un šādas izstādes mājās rīkojiet regulāri, jo arī darbiņi top ātri un prasmes pilnveidojas.

Avots: žurnāls "Mammu, tas esmu es" (izd.mamaexpert.ru).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!