Foto: Shutterstock

Kas jāievēro, dodoties ceļojumā vai ilgstošā prombūtnē uz kādu citu Eiropas Savienības (ES) valsti kopā ar savu ģimeni un bērniem? Kā saņemt palīdzību ārkārtas situācijās ārzemēs? Kādi riski jāizvērtē, dodoties strādāt uz ārzemēm? Uz jautājumiem par drošu pārvietošanos ES atbildēs eksperti informatīvā seminārā, kas notiks 28.janvārī no plkst.16 līdz 18 ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā.

Viena no ES pamatbrīvībām ir iespēja ceļot, mācīties, kā arī strādāt ES un Eiropas Ekonomikas Zonas teritorijā. Brīvas pārvietošanās tiesības ļauj īstenot Šengenas nolīgums, kas paredz, ka iedzīvotāji var pārvietoties visā Eiropā, nesaskaroties ar birokrātiskiem šķēršļiem pie iekšējām robežām.

Informatīvā semināra "Kā ar ģimeni un bērniem pārvietoties ES droši?" ievadā Valsts robežsardzes vecākais inspektors Gunārs Puriņš stāstīs, kas jāievēro, lai nerastos šķēršļi Latvijas bērniem šķērsot valsts robežu un lai nerastos problēmsituācijas, bērniem uzturoties citās ES valstīs. Kādi dokumenti, pilnvaras nepieciešamas, dodoties ārpus Latvijas? Puriņš arī ieteiks, kā izvairīties no pārkāpumiem, kad bērni izceļo no valsts patstāvīgi vai personu, kuras nav bērna vecāki, pavadībā.

Pēc tam Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāve Olga Cepurīte stāstīs, kas ikvienam noteikti būtu jāzina, dodoties uz ārzemēm, un ieteiks, kā rīkoties ārkārtas situācijās, kā nepieciešamības gadījumā saņemt konsulāro palīdzību.

Semināra noslēgumā Nodarbinātības valsts aģentūras EURES konsultante Līga Baufale informēs, kādi riski jāizvērtē, meklējot darbu ārvalstīs. Kas jāņem vērā, dodoties strādāt uz ārzemēm, un kā pielāgoties jaunai darba videi?

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties semināram jau iepriekš, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālruni 67085445.

Visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas.

Pasākums tiek organizēts ES mājas tematiskā mēneša gaitā – janvārī īpaša uzmanība tiek pievērsta ekonomiskās izaugsmes, stabilitātes un attīstības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!