Foto: PantherMedia/Scanpix
Jauns gads nule kā sācies un pamazām tiek arī apkopoti dati par iepriekšējā darba rezultātiem. Nacionālais veselības dienests (NVD) atklāj jaunākos datus par 2014.gadā notikušajām dzemdībām tajās iestādēs, kurās var saņemt valsts garantēto bezmaksas dzemdību palīdzību. Un rezultāti ir iepriecinoši - no 13 no 19 iestādēm dzemdību skaits ir pieaudzis.

Kā portālu "Cālis.lv" informēja NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Evija Štālberga, 2014.gadā 19 dzemdību iestādēs reģistrētas 20 700 dzemdības, bet 2013.gadā - 19 604.

Lai gan kopīgais dzemdību skaits ir pieaudzis, nedaudz pieaudzis ķeizargrieziena operāciju skaits. Pēdējos gados mediķi plaši stāsta, cik patiesībā šī operācija ir nopietna un var būt riskanta. Speciālisti tajos gadījumos, kad varētu iztikt bez operācijas, topošās māmiņas mēģina pārliecināt vismaz mēģināt piedzīvot dabiskas dzemdības. Ja 2013.gadā tika reģistrētas 4265 ķeizargrieziena operācijas, tad 2014.gadā to skaits pieaudzis līdz 4331. Protams, par šiem datiem, vai patiesi pieaugums ir vērā ņemams, jāveic padziļinātāka analīze, jo pieaudzis taču ir arī kopējais dzemdību skaits. Plašāki statistikas dati par dzemdniecību vēl tikai tiek apkopoti.

Visbūtiskāk dzemdību skaits pieaudzis Rīgas Dzemdību namā - no 6603 dzemdībām 2013.gadā līdz 6959 pērn. Tāpat visai iespaidīgs pieaugums ir vērojams Siguldas slimnīcā. Ja 2013.gadā šajā iestādē tika reģistrētas 709 dzemdības, tad aizvadītajā gadā - 816.

Savukārt dzemdību skaits visbūtiskāk samazinājies Daugavpils, Dobeles un Balvu un Gulbenes slimnīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!