Foto: F64
Mātes un perinatālā mirstība ir divi galvenie dzemdību palīdzības kvalitātes rādītāji, kas liecina par veselības aprūpes sistēmu valstī, ieskaitot pakalpojuma pieejamību sociāli problemātiskiem iedzīvotājiem. Lai gan šim rādītājām kopš Latvijas neatkarības ir bijusi tendence samazināties, kritums ir neapmierinošs, un Latvijas rādītājs ir viens no augstākajiem Eiropā – augstākais Baltijas valstīs.

Perinatālo mirstību aprēķina kā visu no 22 grūtniecības nedēļām nedzīvi dzimušo bērnu un pirmajās septiņās dzīves dienās nomirušo bērnu skaitu, attiecinātu uz visiem dzīvi un nedzīvi dzimušiem bērniem, izteiktu promilēs, skaidro Rīgas Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Lāma.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pieredze liecina, ka aiz perinatālās mirstības skaitļiem slēpjas dažādas sistēmiskas un profesionālas problēmas, kuras iespējams samazināt, izprotot mirstības iemeslus un novēršot cēloņus.

Ar 2013.gadu Latvijā ir ieviesta mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēma, kas jau ir devusi pirmos secinājumus par mātes mirstības iemesliem Latvijā, par ko ir informēta Veselības ministrija (VM). Šobrīd ir pienācis laiks ieviest perinatālās mirstības konfidenciālās analīzes sistēmu valstī.

Lai iepazīstinātu ar PVO organizēto audita apmācību rezultātiem, perinatālās mirstības rādītājiem Latvijā un nākamajiem soļiem tās samazināšanā, otrdien, 27.janvārī plkst.11 notiks preses konference. tās laikā Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe, VM galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā Dr.med. Dace Rezeberga, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) un PVO speciālisti runās par perinatālās mirstības rādītājiem Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, galvenajiem perinatālās mirstības iemesliem, audita apmācību laikā iegūtām atziņām un starptautisko pieredzi, kā arī tālākajiem soļiem vienota perinatālās mirstības audita ieviešanai Latvijā.

Preses konference notiks Rīgas Dzemdību namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!