Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad šķirtu vecāku bērniem vaicā, kādas ir viņu piedzīvotās vissliktākās emocijas, viņi, kā ierasts ar pilnās ģimenēs augušiem bērniem, nenosauks sasistos ceļgalus un citas nebeidzamās traumas, bet gan scēnas, ko viņiem nācies piedzīvot. Attiecību skaidrošana mātes un tēva starpā var kļūt par slēptu traumu uz visu atlikušo bērna dzīvi. Ko teiktu bērni, ja viņiem tiktu dots vārds? Piecas lietas apkopojis portāls letidor.ru.

1. Šķirieties jūs, nevis es

Protams, pēc tā, ka ģimene ir izjukusi, jums ir grūti saglabāt labas attiecības. Bet ir jāapzinās, ka jūs abi esat vecāki. Lūdzu, pārstājiet viens par otru slikti izteikties. Es vienkārši pārstāšu jūs cienīt. Un pārstājiet viens otru ķircināt un nonievāt savu draugu kompānijā, kad es te esmu. Es visu dzirdu, un tas mani ievaino. Es nevēlos nostāties kāda pusē jūsu strīdā.

2. Man nav svarīgi, kurš pievāks mašīnu

Tāpat kā datoru, grāmatu kolekciju un citas lietas. Pārstājiet man teikt, cik briesmīgi un netaisnīgi otrs pret jums izturējies. Lieta tāda, ka visu enerģiju jūs tagad veltam tam, lai visu sadalītu. Bet es sāku domāt, ka es nepavisam neesmu interesants. Kāpēc jūs tik stipri nedusmojieties tikai par vienu domu – ka mēs visi zaudējam ģimeni? Vai tad tas neko nav vērts?

3. Jūs vairs mani neaizsargāsiet no šīs pasaules

Man vienmēr ir licies, ka jūs spēsiet pasargāt no šīs problēmas. Bet tagad es domāju, ka man nāksies cīnīties vienam. Pēc jūsu šķiršanās visi šie briesmīgie cilvēki, kas vēlēsies mani "apbižot", to varēs izdarīt. Jā, jums tagad ir sarežģīti, bet lai jums pietiek vīrišķības būt tik stipriem, lai turpinātu man palīdzēt. Palīdziet man, kad tas man būs nepieciešams. Sakiet, ka mani nepametīsies un galvenais – pildiet šo solījumu.

4. Es tomēr esmu dzīvs cilvēks ar savām jūtām

Kad jūs apspriediet, ar ko es turpmāk dzīvošu, kā paies brīvdienas, pie kura es braukšu svētkos, pajautājiet arī man. Es esmu dzīvs cilvēks, un es varu but arī neērts jums. Jā, man gribas būt ar saviem vecākiem, un gribas ar katru no jums pavadīt tik daudz laika, cik vien tas ir iepsējams. Īpaši līdz brīdim, kad jūsu dzīvē parādīsies vēl kāds.

5. Pārstājiet salīdzināt jūsu attiecības un manējās

Kad es interesējos, ko jūs domājat par iemīlēšanos kādā, es vismazāk vēlos uzzināt, ka pasaule ir pilna ar sliktiem cilvēkiem, un ka man sava sirds jāsargā. Jā, es saprotu, uz ko jūs "tēmējat". Taču jūsu, ne pati veiksmīgākā ģimenes dzīves pieredze, uz mani neattiecas. Man ir visas iespējas izveidot stipri ģimeni, izaudzināt laimīgus bērnus un nekad neuzzināt, kas ir šķiršanās. Tādēļ labāk parunāsim par tiem laimīgajiem brīžiem, kas tomēr bija jūsu attiecībās, mamma un tēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!