Foto: DELFI
Mārai Miķei no Valmieras tagad ir seši gadi. Un viņa ir praktiski vesels bērns. Taču šis ceļš bija garš gan viņai, gan Māras vecākiem. Māriņa dzima priekšlaikus un dzimšanas brīdī svēra tikai 980 gramus. Divu mēnešu vecumā viņai bija pirmā žultspūšļa operācija, bet 1,3 gada vecumā - aknu transplantācija, un ar to veselības problēmas nebūt nebeidzās. Bet šis ir veiksmes stāsts, ko portālam "Cālis.lv" atklāj Māras mamma Edīte.

Lielas veselības problēmas kopš dzimšanas

Edīte Miķe stāsta, ka meitiņa dzima 32.grūtniecības nedēļā, dienu pēc tam, kad atklājās - mazulis vēderā vairs neattīstās. 980 gramu smags mazulis ir ļoti, ļoti maziņš, turklāt uzreiz tika atklātas lielas veselības problēmas. Meitiņai tika noteikta diagnoze - žultsceļu artrēzija. Divu mēnešu vecumā Mārai veica pirmo operāciju, taču uzreiz pēc tās dakteri paziņoja, ka ir nepieciešama aknu transplantācija.

Donoru nācās meklēt ilgi. Nevienam no ģimenes locekļiem nebija saderības, lai palīdzētu Mārai izdzīvot. Par donori kļuva Māras tēta darba kolēģe, par ko viņa arī saņēma atpbalvojumu "Gada lepnums". Aknu transplantācija Mārai tika veikta 2010.gada martā, Beļģijā, Briselē. Operācijas izmaksas sedza valsts, lai gan bija noteikums, ka 20% no nepieciešamās summas jāsedz vecākiem. Taču līdzekļus operācijai un dzīvošanai Briselē piešķīra Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas tieši paredzēti šādiem ārkārtas gadījumiem. Pēc operācijas Māra ar ģimeni ārzemēs pavadīja pusgadu, jo bija nepieciešama regulāra kontrole. Arī šos izdevumus sedza par cilvēku saziedotiem līdzekļiem.

Audzēja mezgli pa visu ķermeni

Jā, Māras mamma tagad jau mierīgi to visu atceras un stāsta. 2013.gadā Māru atkal piemeklēja jaunas veselības problēmas - viņai sākās pēctransplantācijas komplikācijas. Veicot kādu mazāk nozīmīgu oerāciju, tika atklāts - Mārai ir limfoma audzējs. Jau pēc tam tika uzzināts, ka patiesībā audzēja samezglojumi bija pa visu mazās meitenītes ķermeni. Atkal mamma ar bērnu posās uz kārtējo operāciju, šoreiz Vācijā. Arī šim braucienam tika izmantota līdzcilvēku Bērnu slimnīcas fondam saziedotā nauda. Vēl visu pagājušā gada ziemu Māra tepat Latvijā saņēma ķīmijterapijas kursu, ko uzsāka jau Vācijā.

Māra dejo tautiskās dejas un sniegusi pirmo koncertu

Patlaban Māra ar mammu atrodas Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā, bet ar visai parastu kaiti - plaušu karsoni. Meitene dārziņā saslapinājusi kājas, un slimība klāt. Tas nav nekas neparasts, jo meitenei ir ļoti novājināta imūnsistēma, un katru dienu Māra dzer medikamentus. Taču mamma uzsver, ka patiesībā tagad Māra slimo retāk nekā citi bērni, kuri nav pārdzīvojuši tik daudz veselības problēmu.

Māra ir paviam parasta sešus gadus veca meitene, iet bērnudārzā, dejo tautiskās dejas un nesen sniegusi pirmo koncertu. Meitene ir ļoti zinātkāra. Ar viņu un mammu tikāmies Bērnu slimnīcas Saulaino dienu bibliotēkā, kur meitene izvēlējās grāmatu ar dažādiem radošiem uzdevumiem.

Kā saka Māras mamma, nu jau meitene ir sasniegusi savam vecumam atbilstošu augumu, tikai svars vēl nedaudz esot par mazu. Bet meitene ir aktīva, ņipra un smaidīga.

Tagad Mārai reizi trīs mēnešos jāatrādās dakteriem, taču vismaz pagaidām tiek uzskatīts, ka meitenīte ir uzvarējusi cīņu ar baiso slimību. Mamma Edīte atklāj, ka vienmēr zinājusi, ka viss būs labi. Viņa piekrita pastāstīt savu stāstu, lai sniegtu iedrošinājumu citiem vecākiem, kas vēl ir tikai ceļā uz pozitīviem rezultātiem. Viss ir iespējams.

Ārkārtas gadījumiem naudiņa būs ikvienam, kuram tā nepieciešama

Ik gadu Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas paredzēti ārkārtas gadījumiem, palīdz Bērnu slimnīcas pacientiem saņemt neatliekamu medicinīsku palīdzību ārpus Latvijas, jo viņu veselībai nepieciešamās medicīniskās manipulācijas mūsu valstī netiek veiktas. Lai palīdzētu uzkrāt līdzekļus un nodrošināt, ka visi bērni, kuri nonākuši ārkārtas situācijā, varētu saņemt atbalstu un nokļūt ārvalstu klīnikā, Bērnu slimnīcas fonds kopš pagājušā gada jūnija organizēja labdarības akciju, kas noslēdzās šī gada 7.janvārī. Akcijas gaitā Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumiem ziedoti 113 639,43 eiro, akcijas nsolēguma pasākumā pavēstīja fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Labdarības projekta laikā tika izveidota mājas lapa, kur vēl joprojām var uzzināt vairāk par ārkārtas gadījumiem un pacientiem, kuriem fonds jau ir sniedzis palīdzību, kā arī ir iespēja ziedot un kā pateicību par atbalstu lejupielādēt Renāra Kaupera un Ineses Zanderes dziesmu Upītes malā.

"Palīdzības organizēšana ikvienam pacientam, kuram nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas, ir komandas darbs, un ikviens ziedotājs un atbalstītājs ir nozīmīgs šīs komandas biedrs! Sirsnīgs paldies līdzcilvēkiem un uzņēmumiem, kuri jau gadiem ilgi atbalsta mazos pacientus un viņu ģimenes tik ļoti grūtā dzīves brīdī, un mīļš paldies visiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam un ārkārtas gadījumiem ziedoja akcijas laikā! Par saziedotajiem līdzekļiem mēs varēsim palīdzēt ļoti daudziem bērniem, un aicinām ikvienu ziedotāju sekot līdzi atskaitēm par to, kādu palīdzību un kādiem pacientiem esam varējuši nodrošināt," Dambiņa.

Foto: DELFI

Piektdien, 23.janvārī, Bērnu slimnīcā tika sniegts īpašs koncerts, kā pateicība akcijas atbalstītājiem un priecējot mazos slimnīcas pacientus. Renārs Kaupers, Goran Gora un pavadošā grupa sniedza burvīgu koncertu. Mazajiem pacientiem un slimnīcas personālam vismaz kādu brīdi aizmirsās ikdienas rūpes. Kaupers mazos slimnieciņus iepriecināja, katram uzdāvinot pa ziepju burbuļu trauciņam. "Kad smiekli kā akmeņi smagi... Kad smiekli tik smieklīgi sāp..." tas ir neliels citāts no vienas Kaupera un Goran Goras izpildītās dziesmas, kas lika aizkustinājumā pa asarai nobirdināt ne vienam vien koncerta klausītājam.

Foto: DELFI

Kas ir ārkārtas gadījumi

Situācijās, kuras Bērnu slimnīcā dēvē par ārkārtas gadījumiem, ir jāreaģē ļoti operatīvi, nodrošinot bērnam iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, visbiežāk, kādā no Eiropas klīnikām. Bērnu slimnīcas ārsti sazinās ar saviem ārvalstu kolēģiem un organizē bērna ārstniecības procesu, savukārt Bērnu slimnīcas fonds uzņemas rūpes par bērna un viena no vecākiem, kā arī atsevišķos gadījumos donora un pavadošā ārsta transportēšanu un uzturēšanos konkrētajā klīnikā. Fonds sedz visus nepieciešamos izdevumus, kas nav saistīti ar tiešajām ārstēšanās izmaksām - pārlidojumus, analīzes un slimības diagnostiku, atsevišķu medikamentu iegādi, ja to nekompensē valsts, kurjerpasta pakalpojumus analīžu nogādāšanai laboratorijā, kā arī bērna pavadošās personas, visbiežāk vecāka uzturēšanās izdevumumus bērna ārstēšanās laikā.

Atkarībā no nepieciešamās palīdzības un slimības smaguma, viena ārkārtas gadījumā nokļuvuša pacienta ārstēšanai Fonds piešķir sākot no 300 līdz 5000 eiro un vairāk. Ja bērnam ārstniecības procesa uzsākšanai Bērnu slimnīcā nepieciešams ārpus Latvijas veikt tikai analīzes vai diagnostiku, tad izmaksas ir zemākas. Turpretim, ja nepieciešama, piemēram, aknu transplantācija, tad izmaksas var pat pārsniegt 5000 eiro, jo uzturēšanās laiks klīnikā ir aptuveni trīs mēneši, un arī vēlāk bieži vien ir nepieciešams veikt vairākas pārbaudes pie ārvalstu klīnikas speciālistiem.

Bērnu slimnīcas fonds savas darbības laikā Bērnu slimnīcas pacientiem ārkārtas gadījumos palīdzējis vairāk nekā 70 bērniem visā Latvijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!