Foto: PantherMedia/Scanpix

Grūti iedomāties ģimeni, kura nebūtu piedzīvojusi kaut vienu strīdu. Pāriem šāda pieredze var būt pat noderīga. Tā palīdzēs atklāt kādu apslēptu konfliktu, un rezultātā katrs varēs pateikt, kas viņam prātā. Pēc tā abiem kopā japadomā, kā rast risinājumu konstatētajām problēmām. Vienlaikus strīds var raisīt arī negatīvas sekas, ja esi pārāk emocionāls. Ko nevajadzētu darīt, noskaidrojot attiecības? 10 tipiskākās kļūdas nosauc portāls letidor.ru

1. Publiska ķīvēšanās. Draugiem, radiem, bērniem nav nepieciešams zināt, kas notiek jūsu attiecībās.

2. Savstarpēji apvainojumi. Esiet uzmanīgs ar vārdu izvēli, jo tā tu viegli vari aizvainot sev tuvu cilvēku.

3. Izvairīšanās no konkrētās tēmas. Nepiemini visus iepriekšējos aizvainojumus, citādi riskē strīdu pārvērst īstā skandālā. Tā nav konstruktīva pieeja, jo nevar nekavējoties izlabot visas kļūdas un vienlaikus atbrīvoties no visiem trūkumiem.

4. Streika pietiekšana. Tādā veidā tu nesniedz iespēju labot situāciju.

5. Sarkasms un ironija sarunas laikā. Labāk vienkārši pajokot, jo labs joks vienmēs spēj situāciju vērst par labu.

6. Nevēlēšanās ieklausīties oponentā. Iespējams, strīda iemesli slēpjas tieši tavā uzvedībā un tavos izgājienos. Par to ir vērts aizdomāties vispirms.

7. Atbildības novelšana uz otru. Runā tikai pirmās personas vārdā – nevis "tu esi vainīgs", bet "es uztraucos".

8. Salīdzināšana. Nekad necenties izmantot citu cilvēku panākumus, lai noniecinātu mīļotā sasniegumus.

9. Mēģinājums atstāt strīdu kā "atklātu" tēmu. Strīdu noved līdz kaut kādam loģiskam gala iznākumam, un tad tā iemesls būs par vienu mazāk turpmākajiem iespējamiem kašķiem.

10. Nevēlēšanās meklēt kompromisus. Nevelc laiku ar strīda atrisināšanu, neuzskati par pazemojošu rīcību, ja pirmais spersi soli izlīgšanai, ja konflikts ir ievilcies.

Kontrolē savu reakciju un māci to saviem tuvajiem. Īpaši, ja ģimenē aug bērni, kurus ļoti traumatiski ietekmē vecāku strīdi. Un atceries, ka tikai muļķis mēģinās otru pāraudzināt, bet gudrais – pamācīt, visugudrais – pieņemt mīļoto tādu, kāds tas ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!