Foto: AFP/Scanpix
Grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem ir iespēja saņemt atlaides ārsta nozīmētiem medikamentiem. Zini savas tiesības un pieprasi ģimenes ārstam, lai viņš tevi informē par šo iespēju un izraksta zāles, kas iekļautas speciālā sarakstā.

Saraksts, no kura var izvēlēties zāles izrakstīšanai grūtniecēm, sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar 25% kompensāciju un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ar 50% kompensāciju, ir pieejams šeit

Jāatzīmē, ka sarakstā ir iekļauti vairāk nekā 3500 medikamentu nosaukumi, un tās nav tikai zāles kādām speciālām saslimšanām. Sarakstā ir gan pretsāpju medikamenti, gan asisnsspiedienu pazeminoši, gan acu pilieni, ziedes un krēmi, kā arī dažādas zāļu formas - pulveris, aerosols inhalācijām.

Zāļu iegādes kompensācijas sistēma nodrošina pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā valsts un kuri ir iekļauti Kompensējamo zāļu sarakstā (KZS).

Tas sastāv no:

- A saraksta, kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti;

B saraksta, kurā iekļautajiem medikamentiem KZS nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu.

C saraksta, kurā tiek iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 4268,62 eiro un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.

Zāles valsts kompensē 100%, 75% un 50% apmērā atkarībā no diagnozes.

Ir arī M saraksts, no kura ārsts var izvēlēties zāles grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam (stājās spēkā ar 2012.gada 1.septembri). M sarakstā iekļautās zāles valsts kompensē:

- bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ar kompensācijas apmēru 50%;
grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar kompensācijas apmēru 25%.

Saņemot kompensējamās zāles vai medicīniskās ierīces ar 100% kompensāciju, aptiekā pacientam jāpiemaksā 0,71 eiro par katru recepti. Šis maksājums nav jāveic par receptēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadu vecumam; ja zāļu aptiekas cena ir līdz 4,27 eiro; trūcīgajām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!