Augšējo elpošanas ceļu saslimšanas gadījumu skaits pieaug, arī gripas epidēmija turpinās, cilvēki klepo visur. Ja arī tevi piemeklējis klepus, pamēģini jaunas metodes, kā to iznīdēt. Aptieku zāles nelīdz vai vēlies izmantot kaut ko dabiskāku, lūk, te būs portāla uduba.com apkopotās receptes, kā tikt galā ar klepu.

1. Rutku sagriez nelielos kubiciņos, ieliec karstumizturīgā traukā un apkaisi ar cukuru. Ieliec cepeškrāsnī un karsē divas stundas. Iegūto masu izberz caur sietu, sulu ielej stikla traukā. Šo sulu jādzer pa divām tējkarotītēm no trīs līdz četrām reizēm dienā pirms ēšanas un uz nakti pirms miega.

Izgriez melnajam rutkam vidiņu, tajā ieliec medu. Pēc pāris stundām rutks būs atsulojies, šo medus un rutka sulas šķidrumu jādzer trīs reizes dienā: pieaugušajiem pa divām ēdamkarotēm, bērniem vecumā no četriem līdz 14 gadiem – pa vienai ēdamkarotei. Savukārt uz nakti vēlams izdzert glāzi silta piena, kam pievienota viena ēdamkarote medus.

2. Vārīti bumbieri – lielisks līdzeklis, ja ir aizsmakums un spēcīgs klepus. Bumbieru novārījums lieliski likvidē arī slāpes, kad ir augsta temperatūra. Glāzi žāvētu un sasmalcinātu bumieru pārlej ap puslitru ūdens, vāra 20 minūtes. Tad četras stundas nostādina. Dzer pa 100 ml dzēriena četras reizes dienā, pusstundu pirms ēšanas.

3. Lai veicinātu atkrēpošanu, dzer dzērveņu sulu ar medu vai dzērveņu sīrupu – pa vienai ēdamkarotei vairākas reizes dienā. Vienlaikus tējas vietā izvēlies zemeņu lapu vai sausu augļu novārījumu.

4. Sausa klepus gadījumā vēlams izmantot inhalācijas. Vienu ēdamkaroti sasmalcinātu ekalipta lapu, vienu ēdamkaroti kliņģerīšu ziedu un vienu ēdamkaroti lakricas saknes aplej ar glāzi karsta ūdens. Ļauj ievilkties no piecām līdz desmit minūtēm, tad ieelpo garaiņus. Maziem bērniem inhalācijas nedrīkst veikt, bet arī pieaugušajiem jāievēro, ka tās nav ieteicamas pie ļoti augstas temperatūras.

5. Lai ārstētu jau visai ielaistu klepu, ieteicams izmantot kompreses. Sajauc vienu ēdamkaroti miltu, vienu ēdamkaroti sinepju pulvera un vienu ēdmkaroti saulespuķu eļļas, pievienojot vienu ēdamkaroti medus un tikpat daudz degvīna. Visu sajaukto masu uzsildi ūdens peldē, patstāvīgi maisot. Masu uzliec uz marles pārsēja un pieliec pie krūtīm. No virspuses uzklāj polietilēnu, bet tad pārklāj vēl ar siltu šalli. Komprese jātur, kamēr tā atdzisusi.

6. Sasmalcini divus gatavus banānus, aplej ar glāzi karsta ūdens un karsē 10 minūtes. Tad nokās, pievieno medu un dzer siltu.

7. 100 ml svaigas rutka vai burkānu sulas sajauc ar 100 ml piena vai medus dzēriena. Dzert pa vienai ēdamkarotei sešas reizes dienā.

8. Sajauc vienu ēdamkaroti etiķa, vienu ēdamkaroti olīveļļas un vienu ēdamkaroti kampara. Samitrini ar šo maisījumu kādu vilnas auduma gabalu un pieliec pie krūtīm.

9. Desmit dateļu augļus aplej ar puslitru ūdens un vāri pusstundu. Izkās un dzer siltu novārījumu, tas palīdzēs sausa klepus gadījumā. Var arī novārīt sešas, septiņas dateles ar glāzi piena.

10. 30 gramus rozīņu nostādini aukstā ūdenī 45 minūtes. Izkās, un rozīnes apēd pirms miega, piedzerot klāt karstu pienu. Šis līdzeklis palīdzēs pat stipra klepus gadījumā.

11. Bērniem pret klepu palīdzēs šis maisījums. Uz smalkās rīves sarīvē vienu ābolu, vienu sīpolu un vienu burkānu. Visām sastāvdaļām vēlams būt aptuveni viena lieluma. Pievieno divas ēdamkarotes medus un labi samaisi. Bērniem šis maisījums (silts) jādod pa vienai tējkarotei no četrām līdz piecām reizēm dienā.

12. Sajauc divas ēdamkarotes rīvētu ābolu ar divām ēdamkarotēm medus un vienu ēdamkaroti rīvēta sīpola. Maisījums siltā veidā jālieto pa vienai tējkarotei no četrām līdz septiņām reizēm dienā.

13. Lielisks līdzeklis pret klepu – irbenāju tēja ar medu.

Vienu ēdamkaroti sasmalcinātu upeņu lapu sajauc ar vienu ēdamkaroti liepu ziediem, pārlej ar glāzi karsta ūdens. Ļauj ievilkties pusstundu. Jādzer silts, trīs, četras reizes dienā.

14. Sajauc 300 gramus sviesta, 300 gramus medus, 200 gramus cukura un 100 gramus kakao pulvera. To visu uzsilda ūdens peldē, ik pa laikam samaisot, taču nepieļaut vārīšanās procesa sākumu. Kad masa kļuvusi viendabīga, ņem nost no uguns. Vienu ēdamkaroti maisījuma pievieno glāzei karsta piena. Šāds dzēriens karstā veidā jādzer vismaz trīs reizes dienā, bet uz nakti – obligāti.

15. Klepu palīdzēs mīkstināt un veicinās atkrēpošanu šāda recepte: samaisi divas ēdamkarotes medus un divas ēmakarotes degvīna, pievienojot vienu olas dzeltenumu. Šis maisījums jālieto pa vienai tējkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

16. Ugunīgais piens pret klepu. Sagriez kubiciņos desmit sīpolus, pievieno sasmalcinātu ķiploka galviņu. Pārlej visu ar puslitru piena un vāri, līdz sīpoli un ķiploki pavisam izšķīduši. Pievieno maisījumam piparmētras un liepziedu medu. Tad visu uz stundu atstāj ievilkties. Dzer pa vienai ēdamkarotei vairākas reizes dienā

17. Ledenes pret klepu no medus un ingvera. 250 gramus medus un vienu tējkaroti sasmalcinātas ingvera saknes ieliec katlā un vāri līdz masa sacietējusi. Gatavai masai ļauj nedaudz atdzist, tad sadali 15 ledenēs. Dienā jāapēd visma trīs ledenes, un pēc trim, piecām dienām klepus būs pazudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!