Šonedēļ Ženēvā norisinās "Glābiet bērnus" pārrunas ar tiem ANO Bērnu tiesību komitejas locekļiem, kuri ir galvenie ziņotāji par Latviju. ANO noklausījās mūsu valsts bērnu sūdzības par bērnu tiesību pārkāpumiem. To ir gana daudz, tostarp tiek ziņots par skolotājiem, kuri stundās ož pēc alkohola, kā arī to, ka zobārsti piedāvā izraut zobu bez anestēzijas, ja nav naudas par to samaksāt.

Kā portālu "Cālis.lv" informē organizācijas "Glābiet bērnus" priekšsēdētāja Inguna Ebela, ANO Bērnu tiesību komitejā tika pārrunāts Bērnu ziņojums ANO ar aptauju un konkrētiem tajā ietvertiem bērnu tiesību pārkāpumu gadījumiem.

Ļoti daudz sūdzību bija par to, ka bērni nevar tikt pie zobārsta bez maksas un Stomatoloģijas instittā, Rīgā, Dzirciema ielā jau augusta vidū ir izbeigušas kvotas, un bērnam piedāvā izraut zobu bez atsāpinātāja, ja viņam nav naudas, ar ko samaksāt par anestēzijas līdzekli, par to, ka vecākiem liek pamest telpu procedūru laikā.

Bērni bija sūdzējušies par pazemojošu pedagogu attieksmi atsevišķās valsts ģimnāzijās, ietverot seksuālu mobingu un to, ka daži pedagogi regulāri ož pēc alkohola, taču, acīmredzot, nav nekādas reakcijas no vadības. Protams, ka skolēni visticamāk atklāti nesūdzēsies, jo baidās no konfrontācijas ar skolotājiem, pie kuriem viņiem jāturpina mācīties. Vairums aptaujāto bērnu atzina, ka pieaugušie pārāk daudz lieto alkoholu.

Studenti ziņoja par bērnu invalīdu izstumtību no sabiedrības, kas viņiem tehniski praktiski nav pieejama - pie namiem atsaka ierīkot uzbrauktuves "viena cilvēka dēļ"; iekļaujošās izglītības trūkumu, kas liedz bērnam ar jebkādām novirzēm mācīties vairumā parasto skolu, un viņi tiek koncentrēti lielos konglomerātos tālu prom no mājām. Studenti bija aprakstījuši piedzīvoto bērnības laikā no 2003. līdz 2014. gadam - to, kas bija emocionāli ievainojis viņus pašus vai viņu tuvinieku un draugu lokā. Piemēram, 12.klases skolēnam no Kurzemes pēc smagas operācijas tika ieteikts palikt uz otru gadu, atsakot mājmācību, ko nevarot nodrošināt atbilstošā apjomā. Par laimi kāda Rīgas skola atsaucās ar tālmācības iespēju, taču par samaksu.

Kopumā bērni ziņoja par vientulību, nomāktību, ka nav ar ko aprunāties, nav uzticības personas, nevēlas mācīties, jāmaina apmācības veids.

Latvijā nav palīdzības bērniem, kam ir depresijas pazīmes, jo visi šādi pakalpojumi ir par maksu, daudzviet nav skolu psihologu, kā arī bērni vēlas saglabāt diskrētumu. Pēdējo gadu dati liecina, ka līdz 30% bērnu Eiropā ir agrīnas depresijas pazīmes. Latvijā tas netiek ne kontrolēts, ne ārstēts, un sekas var būt neatgriezeniskas. Gadījumi liecina, ka skolās šo jautājumu neprot pietiekami labi risināt, bērni apraksta drausmīgus gadījumus, kur visi redz, ka bērns ir atšķirīgs, taču neviens, ieskaitot pedagogu, neiedziļinās, atstumj viņu, līdz notiek pašnāvības mēģinājums. Šādi gadījumi netiek minētajās skolās analizēti un pārrunāti ar bērniem, par to, kā rīkoties turpmāk līdzīgās situācijās.

Kāda meitene ziņoja par savu māti, kas bija zaudējusi redzi neārstētas glaukomas dēļ, jo pie acu ārsta bija jāgaida mēnešiem ilgi, tad tika uzstādīta nepareiza diagnoze, tad atkal bija jāgaida mēnešiem ilgi, viņa nevarēja samaksāt ārstam, lai tiktu pie ārstiem uzreiz, jo citādi trim bērniem nebūtu ko ēst.

Bērni pieprasa valstij būt godīgai un atzīt, ka Latvijā nav bezmaksas medicīna līdz 18 gadiem, ja reiz to nav iespējams nodrošināt.

Reliģijas un seksuālās piederības diskriminācija

Pēc Ebelas stāstītā, ziņotājiem jo īpaši nācies skaidrot ANO komitejas locekļiem jautājumu par diskrimināciju ticības, seksuālās orientācijas un tautības dēļ. Par ticību ziņojām, ka Latvijā nav īpašu problēmu bērnam mainīt ticību, taču aptaujā atklājās gadījums, kad bērns musulmanis bija spiests pamest skolu, jo skolotāja publiski viņu centās pievērst kristietībai, uzsverot, ka tā ir vienīgā pareizā ticība. Aptaujā kā pārsteidzošs jaunums parādījās ziņas, ka bērni ar homoseksuālu orientāciju cieš no diskriminācijas. To, ka diskriminācijas jautājumi ir neatliekami jārisina, apliecina arī bērnu atziņas par diskrimināciju pēc tautības. Nobriedusi neatliekama vajadzība pēc medijiem krievu valodā, jo liela daļa sabiedrības neizprot, kas notiek Latvijā un vienas krieviskas ģimenes ietvaros valda nesamierināmi uzskati, kur krieviski runājošā paaudze joprojām uzskata, ka NATO apdraud mieru un drošību un "Putins ir mūsu glābējs". Šāda situācija ierobežo bērnu tiesības uz pilnvērtīgu informāciju un liek apšaubīt Latvijas valsts pamatus un veido pret Latvijas neatkarību noskaņotu paaudzi, norāda Ebela.

Nepilngadīgās grūtnieces un mazie limumpārkāpēji

ANO Bērnu tiesību komiteju tradicionāli uztrauc jautājumi par bēgļiem, mazākumtautībām, ielu bērniem, nepilngadīgiem likumpārkāpējiem, nepilngadīgām grūtniecēm un prostitūciju. Gan bērnu, gan pieaugušo puses ziņotāji šajā sakarā bija spiesti paziņot, ka vairākas NVO uztrauc Saeimā diskutētas likumu izmaiņas, kas ierobežo jauniešu tiesības uz konfidencialitāti, brīvu izvēli, tostarp veikt grūtniecības pārtraukšanu, bet tajā pat laikā neviens no deputātiem nerunā, ka līdzekļus vajadzētu paredzēt jauniešiem kontracepcijas nodrošināšanai, jo Latvija ir otrajā vietā Eiropā jaunu gadījumu ziņā inficētībā ar HIV, un ir arī daudz mazgadīgu grūtnieču.

Ebela komiteju informējusi par daudzu NVO un "Glābiet bērnus" brīvprātīgo policistu un bērnu tiesību institūciju darbinieku izmisumu, ka nav, kas strādā ar ģimenēm. Nemitīgi bērni tiek izņemti no riska ģimenēm un tajās pat atgriezti atpakaļ. Bērni šajās ģimenēs dzer, lieto narkotikas, neapmeklē skolu, bet, ja viņiem ir 14 gadu, tad viņus pret paša gribu nevar ievietot ne ārstēties, ne rehabilitēties. Savukārt tiesvedībā ir jāgaida tika ilgi, kamēr bērns jau ir pieaudzis un viņam vairs rehabilitācija nepienākas. Šādu gadījumu mums ir neskaitāmi un tā tiešām ir katastrofa Latvijas sabiedrības nākotnei, uzskata Ebela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!