Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu domāji, ka tā ir mīlestība līdz mūža galam, bet izrādījās – kļūda. Viņš aiziet, atstājot tevi pilnīgā vientulībā. Vai var sev palīdzēt? Jā, var. Psihologa ieteikumi, kā tikt pāri šķiršanās sāpēm.

Ne visiem pēc šķiršanās izdodas palikt par labiem draugiem. Un patiesībā šis variants nemaz tik labs nav – bieži redzēt cilvēku, ar kuru vēl pavisam nesen kopā no rīta modāties, bet tagad esat spiesta sasveicināties ar "izmocītu" smaidu, nav īpaši jauki. Kas palīdzēs pēc iespējas ātrāk aizmirst šo "kļūdu"?

No acīm prom, no sirds ārā

Šis paņēmiens patiesi strādā. Novāc visas lietas, fotogrāfijas un jebkurus citus sīkumus, kas tev atgādina par "aizgājēju". Tā būs daudz vieglāk sākt jaunu dzīvi. Mēģini sevi maksimāli nodarbināt ar jebko – darbu, mājas soli, jebkuru aizraušanos – fotografēšanu, adīšanu, trenažieru zāli, "šopingu", dzīvokļa remontu. Atceries par to, kas tavam mīļotajam izsauca neapmierinātību, un ļauj sev pilnīgu brīvību. Piemēram, ja tavs bijušais tev liedza nogriezt īsus matus, tad nekavējoties aizej pie friziera un izdari to, ko sen esi vēlējusies.

Vēl vari veikt kādu simbolisku darbību – rituālu, kas vistiešākajā nozīmē palīdzēs viņu aizdzīt no tavām domām. Piemēram, piestiprini viņa fotogrāfiju pie tā sauktās ķīniešu jeb gaisa laternas un palaid debesīs.

Vērtību pārskatīšana

Piekritīsi, ka dažas attiecības balstās tikai uz pacietību, sievietes gudrību un fantāzijām. Tu līdz šim brīdim centīgi mānīji sevi un citus? Laiks plaši atvērt acis un godīgi sev atzīties, ka puse no tavām atmiņām ir melīgas un izdomātas. Tas nebija viņš, kas tev dāvināja ziedus kādā nozīmīgā datumā, bet tu pati no rītiem nevērīgi atgādināji, ka šī diena ir īpaša. Bet jūsu romantiskā atpūta ezera krastā arī nekad nebūtu notikusi, ja vien pati nebūtu to noorganizējusi. Jā, aizvainojuma rūgtuma garša ir nepatīkama lieta, taču tā ļoti labi palīdz saprast pašas labās īpašības, pārvērtēt vērtību skalu. Vari izmantot tuviniekus. Izvaicā draudzenes, mammu vai paziņas par to, kādas ir viņu domas par tavu bijušo. Droši vien tu dzirdēsi tik daudz negatīvu atsauksmju, ka viņa labās īpašības vienkārši tajās "noslīks".

Jauna aizraušanās

Atmet aizspriedumus un atzīsties sev, ka idejā atrast jaunu mīļoto nav nekā negatīva un apkaunojoša. Jaunas, ne ar kādām saistībām "neaplipušas" attiecības ar vīrieti, noteikti paaugstinās tavu kā sievietes pašapziņu. Atšķirībā no vīra, mīļāko atrast ir daudz vieglāk. Ieviest mazu mīlas intrigu vēlas daudzi vīrieši, tādēļ tev nebūs grūti tādu atrast – vai nu iepazīšanās portālos, varbūt kādā nakts klubā vai ceļojuma laikā. Galvenais jāprot atšķirt seksuālos maniakus un citādus dīvaiņus, izvēloties to, kurš vienkārši ir noguris būt viens vai arī tieši tāpat kā tu, mēģina aizmirst neveiksmīgās attiecības.

Tu neesi gatava intīmitātei bez attiecībām un mīlestības? Nekas neliedz tev tikai paflirtēt, atstājot vīrieti "ar garu degunu". Nav īpaši godīgi? Viņš to pārdzīvos: galu galā – palīdzēt sievietei pārvarēt šķiršanās depresiju ir laba lieta.

Pašanalīze

Ne vienmēr ir viegli un izdodās izanalizēt neveiksmes personīgajā dzīvē. Tajā var palīdzēt gan individuālas konsultācijas pie psihologa, gan īpaši personīgās izaugsmes treniņi. Tas viss tev palīdzēs paraudzīties uz notikušo ar citām acīm.

Vienlaikus, rokoties savas psihes dziļumos, neaizraujies ar sevis pamācīšanu. Katrs cilvēks ir tiesīgs kļūdīties, un mēģinot visu izdarīt ideāli, vari pārvērsties vergā. Sākumā atzīsti savas kļūdas, izdari secinājumus, un tev vienkārši būs vieglāk dzīvot tālāk.

Un tomēr draugi?

Ja tev ir nepanesama doma, ka tu savu nu jau bijušo vīrieti vairs nekad dzīvē neredzēsi vai arī nejaušās tikšanās reizēs izliksies, ka nepazīsti, tad varbūt ir vērts izskatīt variantu – "paliksim draugi". Tā varētu būt sava veida apdrošināšna pret stresu, kas var rasties katru reizi, kad jūs tiksieties.

Vienlaikus sevi noskaņo uz to, ka greizsirdībi un mēģinājumiem attiecības atjaunot jāpaliek pagātnē. Nepakļaujies iekārei izmantot draudzību rezerves ceļiem, uz kuriem tu varēsi stāvēt, gaidot momentu, kad viņam savajadzēsies tavu sabiedrību. Tas var stipri sarežģīt tavu dzīvi un iedzīt depresijā, turklāt pat hroniskā formā. Pat ja jums izdosies veiksmīgi atrast līdzsvaru patīkamu attiecību uzturēšanai, uzmanīgi seko līdzi savam dvēseles stāvoklim. Ja sāksi justies sliktāk, pātrauc šīs attiecības nekavējoties.

Mazais padomiņš

Lielākajā vairumā gadījumu attiecību izjukšanā vainojami ir abi partneri. Neveiksmīga pieredze ir labs iemesls aizdomāties par saviem trūkumiem un pieļautajām kļūdām.

Avots: žurnāls "Mūsu Daša" (izd.Burda).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!