Foto: F64
4. februārī "Iespējamās misijas" akcijas "Iedvesmo mācīties!" ietvaros pie Ādažu vidusskolas 10.–12. klašu skolēniem viesojās kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs. Mācību stundas laikā atklājās, ka fizikas nezināšana var kaitēt veselībai, portālam "Delfi" stāsta "Iespējamās misijas" pārstāve Lauma Tuča.

Skolēnu manāmais satraukums par šāda "kalibra" personības viesošanos pazuda pirmajās minūtēs, kad Vjačeslavs savā ievadrunā, bruņojies ar tējas krūzi rokās, lika saprast - šajā reizē nebūs runa par neatrisinātām fizikas problēmām, netiks risināti sarežģīti uzdevumi vai atprasītas piemirstas definīcijas. "Klausoties lekciju, aizmirsu, ka viņš ir ģēnijs. Vairāk jau sāku uzskatīt par draudzīgu sarunbiedru!" pēc stundas atzina kāds skolēns.
Stundu kvantu fiziķis iesāka, atceroties savu ceļu līdz aktīvai darbībai zinātnē, uzsverot notikumus un cilvēkus, kas ļāvuši viņam darīt to, ko viņš vēlas. Īpaša loma Kaščejeva skolas laikā ir bijusi Rīgas 60. vidusskolas ķīmijas skolotājai, kura uzaicināja viņu uz ķīmijas pulciņu, kur draugu lokā viņam izdevies atklāt dabaszinību pievilcību.

Vjačeslavs klausītājiem atzinās, ka skolā salauzis klasesbiedrenei kāju, jo nesaprata fiziku. Tā kā šobrīd doktors fiziku saprot, viņš šo situāciju izanalizēja no mehānikas viedokļa, izpelnoties īpaši skaļas skolēnu ovācijas, stāsta Tuča.

Mācību stundā kvantu fiziķis skolēniem uzsvēra, ka katram ir jāmeklē savs ceļš un jādara tas, kas patiešām interesē, pat, ja atzīmes skolā par to sākotnēji neliecina.

Skolēni izmantoja izdevību un uzdeva Vjačeslavam Kaščejevam sevi interesējošos jautājumus, kuru diapazons bija visai plašs - par zinātnieka ikdienu, izaicinājumiem, mērķiem, reliģiju, studijām Izraēlā u.c.

Par to, cik aizraujoša šī tikšanās šķita abām pusēm, skolēniem un viesskolotājam, liecina tas, ka mācību stunda ierasto 40 minūšu vietā ilga 80 minūtes, stāsta Lauma Tuča.

No 2. līdz 6.februārim visā Latvijā norisinās "Iespējamās misijas" akcija "Iedvesmo mācīties!", kuras ietvaros vairāk nekā 20 atzītākie savas jomas profesionāļi, tostarp arī Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, dodas uz kādu no Latvijas skolām, lai tur iejustos skolotāja godā. Skolēniem šī ir lieliska iespēja mācīties no dažādu jomu profesionāļu pieredzes un izprast teorētisko zināšanu praktisko pielietojumu darba vidē.

Paralēli akcijai, līdz 3.martam turpinās pietikšanās izglītības programmai Iespējamā misija, kur aicināti pieteikties dažādu specialitāšu zinoši un mērķtiecīgi pēdējā kursa studenti, augstskolu absolventi un jaunie profesionāļi, kuri vēlas kļūt par iedvesmojošiem skolotājiem un nākotnes līderiem, ietekmēt sabiedrības nākotni un vienlaikus sekmēt personīgās karjeras izaugsmi.

Vairāk informācijas par pieteikšanos šeit: http://piesakies.iespejamamisija.lv

"Iespējamā misija" ir 2008.gadā izveidota izglītības programma, kas pastāv, lai nostiprinātu izglītību kā vērtību Latvijā. Tās dibinātāji – "Swedbank", "Lattelecom", "Ideju partneru fonds" – un atbalstītāji uzskata, ka kvalitatīvas izglītības pamats ir labs skolotājs, tāpēc tā ik gadu piesaista darbam skolā labākos augstskolu absolventus un palīdz viņiem kļūt par iedvesmojošiem skolotājiem. Programmas mērķis ir nodrošināt, lai katrs bērns Latvijā saņem kvalitatīvu izglītību, kas attīsta viņa spējas, kā arī motivāciju un prasmes mācīties mūža garumā, jo Latvijas sekmīgas attīstības pamats ir gudri, radoši un prasmīgi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!