Foto: AFP/Scanpix

Vislabākā spermas kvalitāte ir vīriešiem vecumā no 20 līdz 30 gadiem, bet, tuvojoties 40 gadu vecumam, iespējamo mutāciju skaits pieaug. Tāpat ļoti liels risks, ka bērna piedzims ar kādām slimībām, ir tiem bērniem, kuru tēvi viņus radījuši pusaudža gados. Tā pētījumā secinājuši Kembridžas universitātes zinātnieki. Tieši pusaudžu gadu vecumā topošajiem vīriešiem ir ļoti augsts DNS mutāciju skaits spermas šūnās, kas risku, bērnam piedzimt ar defektiem, palielina līdz pat 30%. Dažus gadus pēc pubertātes mutāciju skaits samazinās, vēsta britu portāls dailymail.co.uk

Zinātnieki norāda, ka sākotnēji vīriešu reproduktīvā sistēma var nedarboties pareizi, un tikai dažus gadus pēc pubertātes – normalizēties. Pusaugu vecuma tēvu radītiem bērniem var būt dažādas saslimšanas, tostarp, autisms, šizofrēnija un Spina bifida (muguras smadzeņu nepareiza izvelvēšanās).

Pētījumā atklāts, ka spermas šūnās pusaudžu vecumā - no 12 līdz 19 gadu vecumam – ir gandrīz par trešdaļu vairāk mutāciju nekā vīrietim 20 gadu vecumā. Pētījumā tika iekļauti 24 000 vecāki un viņu bērni.

Tāpat zinātnieki izpētījuši, ka vīrietim vislabākā spermas kvalitāte ir starp 20 un 30 gadu vecumu, bet, tuvojoties 40 gadu slieksnim, parādās tendence mutāciju skaitam atkal pieaugt.

"Mutācijas var rasties, ja ir kļūda DNS kopēšanas procesā šūnu dalīšanās laikā". Taču, kā norāda pētījuma vadītājs, dakteris Pēteris Forsters, kurš kopā ar kolēģiem šo pētījumu veica Vācijā un Austrijā, pagaidām nav skaidrs, kāpēc tieši pusaudžu zēniem ir vairāk mutāciju nekā vecākiem vīriešiem. Viens no pieļāvumiem ir tāds, ka pusaudžu vecumā viss organisms darbojas daudz ātrāk, tāpēc arī varbūt pieļaujot kādas "kļūdas". Pētījuma rezultāti ir kā izskaidrojums, kādēļ palielinās bērnu skaits, kuri dzimst ar nopietnām saslimšanām un kuru vecāki ir gados ļoti jauni.

Iepriekšējie pētījumi, kas veikti ASV laikā no 1995.līdz 2000.gadam, analizējot 2,6 miljonus jaundzimušo, liecināja, ka pusaudžu tēvu radītie mazuļiem par 15% bija palielināts risks piedzimt priekšlaicīgi, par 13% lielāks risks dzimt ar samazinātu ķermeņa svaru. Tāpat ASV pētījumā bija norādīts, ka šiem mazuļiem bija par 22% lielāks risks nomirt pirmā mēneša laikā pēc dzimšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!