Foto: Shutterstock
Vai dzīvi iespējams mainīt mēneša laikā? Blogs tava-pasaule.lv piedāvā četru nedēļu ilgu programmu, kā mainīt domāšanu, vairot harmoniju un atbrīvoties no visa liekā un traucējošā. Lai veicas!

Pirmā nedēļa – apziņas un ķermeņa tīrīšana


Foto: Shutterstock

1. Agra celšanās

Ja celsies laicīgi, tev uzreiz parādīsies laiks, ko veltīt sev, bet kā dienas ierastajā ritumā nekad nepietiek. Rezultātā, kamēr mājinieki vēl guļ, var mierā un klusumā pievērsties saviem darbiem. 

Tas ir ideāls laiks rīta praksēm un ķermeņa noskaņošanai uz to, lai dienu nodzīvotu par visiem 100 procentiem. Slinkums un nevēlēšanās agri celties nebūt nav noguruma pazīme. Drīzāk tas nozīmē nevēlēšanos dzīvot savu dzīvi. Kādēļ kāpt ārā no gultas – tur priekšā atkal gaida drūms rīts, sastrēgumi, darbs… Un, ja nu pirmā doma būtu: “Kaut ātrāk pienāktu rīts – būs jauna diena!”?

Ar šādu nostāju agrā celšanās problēmas nesagādās. Ja dzīve dzirkstīs krāsās, celties būs viegli. Un, ja celsities agri, dzīve patiešām sāks dzirkstīt!

2. Viegls uzturs

Ja vēlies patiešām mainīt savu dzīvi, tad tam būs nepieciešams daudz enerģijas. Visticamāk, pašlaik tā tiek izmantota, lai organismu uzturētu normālā, funkcionējošā stāvoklī, neraugoties uz alkohola, cigarešu, smagas un treknas pārtikas, konditorejas izstrādājumu un saldumu ietekmi… 

Katram savs ir šo vājību saraksts, atliek vien pasvītrot atbilstošās. Precīzāk, izsvītrot. Visu kaitīgo no ēdienkartes ir jāizslēdz. Porcijas jāsamazina, un uz nakti nedrīkst pieēsties. Sevi nevajadzētu noslogot ar lieku toksīnu pārstrādi un izvadīšanu no organisma. Šos uzdevumus vajag maksimāli atvieglot, ēdot veselīgu, garšīgu un vieglu ēdienu. Organismam tā būs laime, bet cilvēkam – papildus enerģija.

3. Sports

Fiziskā ķermeņa veselība un tonuss ir galvenie priekšnosacījumi garīgajai veselībai. Bet kustība, kā zināms, ir dzīvība. Lai to atmodinātu, ķermeni nepieciešams izkustināt. Derēs jebkuri jums piemēroti paņēmieni – joga, skriešana, dejas. Centieties katru dienu kustēties arvien vairāk – dejojiet pie spoguļa, ejiet uz darbu kājām, atsakieties no lifta u.c.

Otrā nedēļa – telpas, darbu un apkārtnes tīrīšana


Foto: Shutterstock

1. Telpas tīrīšana

Met ārā visu lieko! Paslēpt kaut ko plauktos – tas neskaitās! Ievies kārtību visos stūros, uz galdiem, skapjos, visur! Katra liekā lieta aizņem ne tikai vietu mājās, bet arī atņem daļu mūsu enerģijas, Atstāj tikai patiešām vērtīgas un nepieciešamas lietas – tās, kas iedvesmo, iepriecina un kuras mīli!

Ja līdz šim vēl glabā lācīti, ko uzdāvināja mīļotais 1998. gada 14. februārī, bet ar šo cilvēku jau vairs sen neesi kopā, šīm “pozitīvajām” atmiņām nav vietas tavā dzīvē! Atbrīvojies, lieki nedomājot, un redzēsi, ka būs kļuvis vieglāk elpot un dzīvot. Tāpat izmazgā grīdas, noslauki putekļus!

2. Darbu un pienākumu (saistību) tīrīšana

Cik gadus gatavojies atsvaidzināt angļu valodas zināšanas un cik – apciemot tālumā dzīvojošo radinieci? Cik punktu no jaungada apņemšanos sarakstiem pārcel arvien uz priekšu? Apkopo šos sev dotos solījumus un beidzot izlem, ko ar tiem iesāksi!

Vai nu tos izpildi vai atsakies pavisam, izsvītrojot no saraksta. Dari lietas, nevis staipi sev līdzi atbildības nastu un līdz ar to – neapmierinātību ar sevi!

3. Vides attīrīšana

Pārtrauc visas attiecības, kas tevi velk atpakaļ un dzen depresijā! Atsakies no saskarsmes ar cilvēkiem, kuri nemitīgi kritizē un ar visu neapmierināti! Arī no tiem, ar ko vairs nav nekā kopīga! Ar tiem, no kuriem nav, ko mācīties! Un ir jāiemācās aiziet, jāiemācās pateikt “nē”. 

Atļauj sev būt “nepateicīgai”, “neaudzinātai”, “jukušai” – ja tāda ir brīvības cena. Izņēmums ir vecāki. Ar viņiem attiecības jācenšas sakārtot, lai cik grūti tas arī nešķistu.

Trešā nedēļa – plāni, mērķi un sapņi


Foto: Shutterstock

1. Pierakstīt un pildīt plānus

Papildini savu pienākumu sarakstu ar vēlmēm – lietām, kas liek aizrauties elpai patīkamās priekšnojautās. Neaizmirsti plānot ne tikai darbu un savas finanses, bet arī atpūtu, laiku, kas pavadīts ar draugiem un mīļajiem, laiku sev. Ir jāuzraksta tāds plāns, ko gribēsies ātrāk izpildīt, no kura trīcēs ceļi un aizrautībā niezēs rokas. 

2. Neiespējamību saraksts

Vingrinājuma būtība ir šāda: uzraksti visus savus sapņus, kas, šķiet, nepiepildīsies nekad. Pie tādiem var pieskaitīt vēlmi uzkāpt Everestā un citas pārgalvības. Tad atslēdz savu iekšējo kritiķi un iedomājies, ka visas pasaules iespējas ir pie tavām kājām, atliek vien uzsist knipi. Ir gan laiks, gan nauda, gan visi nepieciešamie sakari, visi vajadzīgie talanti. Ko tu vēlēsies? Ar laiku vēlmju saraksts, kas sastādīts agrāk, tev šķitīs smieklīgs tā pieticības dēļ. Tu sapratīsi, ka vari izdarīt krietni vairāk!

3. Plāno katru dienu

Katru vakaru uzraksti plānu nākamajai dienai. Īsam, aptuvenam, vienalga kādam, bet plānam ir jābūt. Un tieši vakarā rakstītam, kas ir svarīgi. Arī tad, ja nākamajā dienā pat neatcerēsies par tā esamību, produktivitāte pieaugs vairākkārtīgi. Tāpat neaizmirsti laiku pa laikam ieskatīties savā globālajā plānā un pajautāt sev, vai dodies pareizā virzienā. 

Ceturtā nedēļa – paplašinām robežas


Foto: Shutterstock

1. Mēģini dzīvot citādi

Pat šķietami visnenozīmīgākajos sīkumos. Dodies uz darbu pa citu ceļu. Iegriezies nepazīstamā kafejnīcā vai ļoti dārgā veikalā. Izmēģini jaunu sporta veidu. Pamēģini darīt to, ko nekad neesi darījusi. Katru dienu, nodarbojoties ar ierastajām lietām, uzdod sev jautājumu – ko es tieši pašlaik varu darīt kaut mazliet citādi? Jāizveido sevī pieradums nebaidīties izmēģināt ko jaunu, pamazām noiet no iestaigātajām taciņām.

2. Izej ārpus komforta zonas

Protams, ja izpildīji kaut nelielu daļu no iepriekš minētajiem punktiem, tas jau ir liels solis ārpus ierastās komforta zonas. Tomēr ir vajadzīgs iet tālāk – ieskaties acīs savām bailēm un cīnies ar tām. Baidies no augstuma? Izlec ar gumiju vai izpletni! Baidies no šefa? Dodies pie viņa ar savu plānu izklāstu. Darbojies vienatnē, lai nebūtu iespēju slēpties aiz cita cilvēka muguras un mācies atklāta lauka apstākļos!

3. Atpūties

Pēc labi padarīta darba, atalgo sevi ar atpūtu! Un izvērtē, kādas pārmaiņas šo četru nedēļu laikā ir notikušas tavā dzīvē – ko tu jūti, cik viegli nāca pārmaiņas, ko darīt tālāk? Atceries, ka arī turpmāk, veicot šīs lietas ik dienas, sajutīsi harmoniju un apziņu, ka dodies pareizā virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!