Foto: DELFI
Gaisa sastāvs tiešā veidā iespaido cilvēka fiziskās un garīgās spējas, ietekmē smadzeņu darbību, apgrūtinot gan mācību procesu, gan darba ražīgumu. Novērots, ka renovētajās un jaunceltajās ēkās, kurās nav domāts par īpašām ventilācijas sistēmām, bērni kļūst miegaini un viņiem ir grūti koncentrēties. Mediķi atzīst, ka iekštelpu gaisa piesārņojums ir viens no skolēnu slimību cēloņiem.

Par šiem un daudziem citiem jautājumiem speciālisti runās konferencē "Veselīga un droša skolu vide", kas veltīta neveselīgās skolu vides radītajām problēmām Latvijas skolēnu veselībai un sekmēm.

Konferencē, kas notiks 27.februārī Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala" no plkst.13 līdz 17, prezentēs Latvijas un pasaules pieredzi skolu vides problēmu apzināšanā un risināšanā. Pasākumu organizē Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un starptautiskais sertificēšanas un testēšanas uzņēmums "Inspecta Latvia".

LĀB un RSU jau vairākus gadus brīdina valdību, skolu vadību un sabiedrību par satraucošo neveselīgo vidi Latvijas skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergologi vairākkārt aicinājuši pārvērtēt pieļaujamās ķīmiskā piesārņojuma normas skolas gaisā. Diemžēl pārlieku bieži skolā pēc remonta vai jaunu mēbeļu iegādes fenolu un formaldehīdu līmenis daudzkārt pārsniedz pieļaujamo līmeni, norāda mediķi.

Konferencē par aktuālajiem jautājumiem bērnu veselības un apkārtējās vides kontekstā runās RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš, Latvijas Alergologu asociācijas priekšsēdētāja Ieva Cīrule, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Dzintars Mozgis, Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, bet vadošie "Inspecta Latvia" eksperti piedāvās konkrētus tehniskos risinājumus, un iepazīstinās ar Somijas skolu sistēmas pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!