Foto: Shutterstock
Paraugoties kalendārā un apjaušot, ka kaut kur pa vidu darbu gūzmai, plānošanas sapulcēm, koncertiem, karnevāliem, nedēļas nogalēs rīkotajiem pasākumiem un citiem notikumiem, ir paskrējis februāris un jau sevi braši pieteicis marts, neviļus gribas pārsteigumā noelsties.

Tomēr te nu viņš ir – mazliet pelēks un nedaudz saburzīts, gluži kā sirmot sācis kungs pelēkā žaketē ar pogcaurumā iespraustiem dzeltenu tulpju pumpuriem, azotē paslēptiem svaiga gaisa malkiem un šķelmīgu acu skatu, kas tā vien mudina iespītēt drēgnumam un izķeksēt no skapja dziļumiem pavasara zābaciņus par spīti vēsajiem rītiem.

Jāsaka, ka, lai gan pavasari rudens un ziemas mēnešos gaidu visvairāk, marts mani vienmēr pārsteidz mazliet nesagatavotu. Tomēr pārsteigumu jau nākamajā mirklī nomaina pamatīgs enerģijas pieplūdums un vēlme pamodināt sevi no ziemas miegainības un, jāatzīst, arī samērā lielus apmērus ieguvušā ķermeņa un arī gara slinkuma.

Apdomājoties, kā šo pavasari padarīt vēl dzīvīgāku, esmu apkopojusi pāris lietu, kas manā ikdienā šopavasar vairo un vairos prieku. Daļu no tām iesaku izmēģināt arī jums, no ziemas nedaudz nogurušajiem!

Sāc rītu ar izkustēšanos

Lai gan parasti mani rīti paiet steigā, pēc aizgulēšanās zibenīgi joņojot pa māju un attopoties redakcijā, vēl nedaudz miegainiem plakstiņiem gatavojot ikrīta kafijas tasi, esmu apņēmusies šo niķi mainīt un mosties laikus, lai rītu sāktu ar jogu vai vismaz vienkāršu izvingrošanos pie atvērta loga. Savukārt kafijas vietā jāizmēģina zaļā tēja, kas dos vēl lielāku enerģijas pieplūdumu, kā arī ir krietni draudzīgāka organismam.

Uzsmaidi spoguļattēlam

Diemžēl vairums no mums, raugoties spogulī, pamana vien trūkumus un lietas, ar ko savā izskatā neesam mierā. Maini to, ik reiz, kad sevi aplūko, veltot spoguļattēlam smaidu un atzinīgi novērtējot tās nianses, kas tev sevī patīk! Savukārt defektus, no kuriem liela daļa ir labojami pašas spēkiem, apņemies šopavasar likvidēt!

Vairāk zaļumu un vitamīnu

Pēc garās ziemas mums ir nepieciešami papildus vitamīni un minerālvielas, un, tā kā pavasaris ir diedzēšanas laiks, uzņem vērtīgās un organismam tik ļoti vajadzīgās vielas nevis ar aptiekā iegādājamajiem medikamentiem vai uztura bagātinātājiem, bet diedzē sēklas pati, ēd tirgū, nevis tuvējā lielveikalā iegādātus zaļumus un divkāršo dienā apēsto augļu un dārzeņu daudzumu. Tāpat vari audzēt garšaugus pati! Iegādājies podiņus, apglezno tos un sastādi iecienītākos zaļumus, kas tevi iepriecinās ne tikai ar garšu un aromātu, bet arī apņēmīgo stiepšanos garumā!

Foto: Shutterstock

Ūdens, ūdens, ūdens

Ar nepietiekamu ūdens daudzuma uzņemšanu ikdienā grēko lielākā daļa no mums. Iegādājies oriģināla dizaina pudeli, kas tevī radīs vēlmi to atkal un atkal piepildīt, tā izdzerot vajadzīgo pusotru litru ūdens dienā, kā arī eksperimentē ar tā garšām, ūdenim pievienojot ierasto citrona šķēlīti vai apelsīnus, gurķus un piparmētras, kas to padarīs krietni gardāku. Ja neliksi savam organismam cīnīties ar slāpēm, ne tikai jutīsies, bet arī izskatīsies krietni labāk!

Sportot var ne tikai trenažieru zālē

Ja arī tevi ir nepatīkami pārsteigusi sabiedriskā transporta biļešu cenu paaugstināšana, izmanto to savā labā! Taupi naudu un atbrīvo no zirnekļu tīkliem savu velosipēdu vai beidzot patiešām realizē apņemšanos to iegādāties! Es pati vēl esmu sava ideālā braucamrīka meklējumos, kas apvienos gan maciņam draudzīgu cenu, gan kvalitāti, taču zinu, ka jau pēc pāris nedēļām papildināšu riteņbraucēju skaitu pilsētas ielās.

Foto: Shutterstock

Kārtība mājās, kārtība domās

Atvadoties no ziemas, gluži likumsakarīgi gribas sakārtot vidi sev apkārt, tā nodrošinot lielisku terapiju arī prātam. Iztīri māju, sakārto savu darbavietu un ievies skaidrību arī domās! Atbrīvojies no nevajadzīgām mantām, veciem dokumentiem, nekārtības datora dokumentu krātuvē un lietām, kas vienkārši atņem enerģiju un aizņem vietu! Tāpat nomazgā logus un ļauj mājās ieplūst svaigam gaisam un arī rīta saules stariem brokastošanas laikā!

Svaigi ziedi – gan podiņos audzēti, gan griezti

Kad māja sakārtota, radi sevī prieku ar podiņā apņēmīgi plaukstošu hiacinti, narcisēm un tulpēm vai griezto ziedu pušķi, ko tā vien gribēsies atkal un atkal uzlūkot, baudot arī ziedu smaržu.

Foto: Shutterstock

Velti laiku sev tuvajiem un mīļajiem

Dienām paliekot gaišākām, šķiet, ka laika ir vairāk. Izmanto to savā labā un darba dienu vakaros nedodies uzreiz mājās, bet tiecies ar draugiem, sen neapciemotiem ģimenes locekļiem vai vienkārši izbaudi pastaigas vienatnē, mājupceļam izvēloties citu maršrutu!

Enerģijas nezūdamības likums

Kā zināms, jo vairāk mēs darām, jo vairāk varam paveikt. Savukārt, vien sēžot uz dīvāna, zudīs arī pēdējie spēki un motivācija kaut kā darīšanai. Ņem to vērā un aizpildi savu laiku lietderīgi - piesakies valodas kursiem, izplāno ceļojumu vai izbraucienu tepat pa Latviju kādā no gaidāmajām nedēļas nogalēm, apmeklē seminārus, meistarklases un sev interesējošas lekcijas. Velti laiku saviem vaļaspriekiem un vērtīgu grāmatu lasīšanai, kā arī kultūras baudīšanai. Atceries, ka enerģija patiešām vairo enerģiju! Lai izdodas!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!